Verdidebatt

Borg biskop har ført homofilidebatten til lokalplanet

Ved forrige menighetsrådsmøte sto det en spesiell sak på programmet. Biskop Atle hadde sendt brev til en lokal prost, som videre hadde bedt den enkelte lokalmenighet svare på spørsmål rundt velsignelse av gifte homofile.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Borg biskop har bedt prostene i bispedømmet legge til rette for at likekjønnede ektepar kan bli bedt for i en kirke når de ønsker det", står det i brevet.

Vi ble anmoda om å ta stilling til om den lokale kjerka skal kunne brukes av egen eller andre menigheters prester til forbønnshandlinger for likekjønna ektepar, og om menighetsrådet ville protestere til biskopen om noen brukte kjerka til dette.

Gjennom 4-5 år som medlem eller vara til dette menighetsrådet, har jeg levd lykkelig uvitende om de lokale holdningene til homofilisaken. Saken har mest blitt diskutert i mediene, og lokalt har vi ikke hatt større fokus på teologiske uenigheter, hverken innad i rådet, eller i forhold til presten.

Men biskop Atle er utålmodig. Jeg vet ikke åssen ståa er andre steder i landet, kanskje de har fått lignende brev der.

Saken ble tatt opp på møtet. Den lokale presten sa at evt. protester fra menighetsrådet sannsynligvis ikke ville bli tatt hensyn til uansett. Saken endte med et solid flertall for lokal velsignelse av homofile par, jeg utgjorde mindretallet. Den lokale presten sa ho hadde utført dette andre steder tidligere, og gjerne kunne gjøre det igjen.

Andre steder har kanskje saken fått annet utfall, det vet jeg ingenting om. Uansett mener jeg at denne saken er lite egna for lokaldemokratiet. Hvorfor er det så viktig for et homofilt par å få en enkeltprest sin velsignelse? De har uansett ikke den norske kirkes velsignelse, ettersom det ennå ikke er akseptert av kjerkemøtet. Og det interessante er vel om en har Guds velsignelse, og det trur jeg aldri noen prest kan garantere dem.

Jeg mener at homofili ikke er bra for folk, men syns den saken har blitt fokusert så mye på gjennom så mange år, at jeg egentlig ikke ønsker å tenke stort på den. Andre tema er langt mer aktuelle for folk flest.

Homofilidebatten er ført i mange andre tråder. Det jeg vil ta opp her, er om det er det enkelte menighetsråd som skal avgjøre om homofile par skal velsignes heller ikke. Gud er en ordens Gud, heter det vel i Bibelen. Det her gir inntrykk av å skape mer splid og kaos.

Jeg mener at kjerka bør vente med lokale velsignelser av homofile par til et evt. kjerkemøte en gang i framtida bestemmer seg for at dette er greit. Og jeg mener at de homofile ikke kan være fornøyd med en velsignelse fra en lokal prest. Enten aksepterer Den Norske Kirke likekjønna ekteskap fullt ut, eller så gjør den det ikke. Lokale førtidsvarianter er etter mitt skjønn ikke av det gode.

Sånn lokalt er det jo òg et spørsmål om et lite menighetsråd skal kunne ta en såpass omdiskutert avgjørelse uten å innkalle til menighetsmøte.

Biskopens brev har iallfall ikke inspirert meg til videre engasjement i Dnk, og heller ikke bidratt til større enhet lokalt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt