Verdidebatt

Arven fra Azusa

Roberts Liardon har skrevet en bok om pinsevekkelsens vugge - Azusa Street. I april 1906 skulle en ny verdensvid reformasjon se dagens lys. Det begynte i en ubetydelig bygning i Los Angeles.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Oppdagelsen av dåpen i Den Hellige Ånd i moderne tid, ble gjort før William Seymour forkynte dette budskapet. Charles Parham ga elevene sine en oppgave; studér Bibelen og hva den sier om dette temaet. Han kom tilbake og fant ut at de hadde kommet fram til en konklusjon. Dåpen i Den Hellige Ånd er for oss i dag. Og folk ble døpt i Ånden før Parhams tid også.

Hva er det som mangler? Folk leser i Bibelen og går på gudstjeneste. Men hvor er kraften og resultatene Bibelen lover?

Det er da jeg vil rette oppmerksomheten mot en dame som het Kathryn Kuhlman. Hun ble født 9. mai 1907. Ble en troende da hun var 14 år gammel. To år etter dette ble hun med sin søster og svoger, som reiste rundt og holdt møter. Siden skulle hun stå på egne ben. Hun banet veien for hvordan mange predikanter i dag holder sine møter. Hva var hemmeligheten hennes? Hvorfor virket det hun prekte?

I 2. Kor 13:13 står det: "Vår Herre Jesu Kristi nåde, Guds kjærlighet og Den Hellige Ånds samfunn være med dere alle!" Bibelen snakker om å vandre i Ånden. Om Åndens frukt. Men det hele kan bli en stor skuffelse hvis dette bare blir ord i en gammel bok. Kathryn snakket om å forholde seg til Ånden slik man gjør det med Faderen og Sønnen. Å ha samfunn med Ånden. Behandle ham som den Person og Gud han er. Prate om løst og fast. Snart vil man merke at det som står i Bibelen får liv. Det blir ikke lenger bare ord i en bok som ikke virker. Man oppdager at Ånden faktisk er levende. Konkrete ting begynner å skje.

Kanskje det virker rart å prate med Den Hellige Ånd? Men det er jo hva samfunn er. Og hvis det var viktig for Paulus, så er det ikke desto mindre viktig for oss i dag. Jesus så fram til den dagen mennesker skulle få oppleve Ånden på denne måten. Han visste nøyaktig hva de ville få erfare om de brukte tid sammen med Ånden.

Joh 16:12-15 sier: "Ennå har jeg mye å si dere, men dere kan ikke bære det nå. Men når sannhetens Ånd kommer, skal han veilede dere til hele sannheten. For han skal ikke tale ut fra seg selv, men si det han hører, og gjøre kjent for dere det som skal komme. Han skal herliggjøre meg, for han skal ta av det som er mitt, og forkynne det for dere. Alt det min Far har, er mitt. Derfor sa jeg at han skal ta av det som er mitt, og forkynne det for dere."

Ting gjør seg ikke selv. Vil man ha resultater er det viktig å følge oppskriften. Samfunn med Den Hellige Ånd er da veien å gå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt