Verdidebatt

Å være en "grønnskolling" i debatt

Etter å ha deltatt en stund på Verdidebatt, så har jeg gjort meg diverse oppfatninger om hva som kreves for å delta her. Og jeg ser visse mønstre som går igjen, noen mer suspekte enn andre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det kan virke som om man enten må være en Bjørn Are Davidsen (på den kristne siden), eller en Hans Petter Halvorsen ( på den ateistiske siden) for å gi to eksempler, for å henge med i særlig tråder som utvikler seg til å bli veldig lange og omfattende. Og ikke alle er såpass begavet med ett sånt intellekt, selv om det er imponerende mange her på forumet som er det.

Så hva skal man gjøre da som "grønnskolling", i mitt tilfelle for eksempel, med ikke engang eksamen fra ungdomsskolen? Man trekker seg rolig ut av debatten tidlig, når den blir for høytflyvende, det skal jeg være den første til å innrømme. Også kan man spe på med diverse digresjoner, som enten blir slettet som avsporinger, eller forsvinner i mengden.

Men ok, nok om det. Jeg skal ikke klage, enhver er ansvarlig for sin egen lykke, eller viten.

Det jeg synes er mer forunderlig, og i min mening litt mer alvorlig, er debattanter med stor boklig visdom eller også åndelig visdom som bruker denne til å forfekte synspunkter som enten kan kalles rasistisk eller fundamentalistisk. Det er snakk om å tvangsflytte palestinerne til Jordan, snakk om at den hvite rase er truet, eller henvisninger til Bibelen om helvete og fortapelse for de som ikke tar til seg den rette tro, eller enda verre kanskje ikke støtter jødefolkets rett til hele det gamle Israel, 110 prosent.

(En annen ting er at Verdidebatt synes å være under en slags overvåkning av nettsiden SOKELYS.COM, en fundamentalistisk kristen "nyhetsside".)

Men for å ta de punktene jeg nevner, så virker det som om disse personernes meninger godtas i større grad, siden de pakker inn sine ytringer i enten åndelige eller boklige setninger. Jo finere og jo mer ordene høres, jo mer blir det hele nesten feid bort, eller godtatt som en slags legitime ytringer. Noen tar til motmæle, og det er veldig bra. Mens andre flirer, eller bare avfeier det hele nesten som spøk.

Jeg kommer sannsynligvis ikke til å bli mer populær akkurat her på VD med dette innlegget, og jeg vet jeg har kommet med fundamentalistiske politiske ytringer jeg også, men med hånden på hjertet kan jeg si at jeg aldri har kommet med rasistiske ytringer. Den som ikke tror meg der, værsågod å let gjennom hele min blogg, gjennom 2 år på Verdidebatt.

Grunnen til at jeg skriver dette, er at jeg er lei av en slags "beskyttelse" som ligger over noen utvalgte debattanter, der de kan spy ut sitt grums, som går på rase eller religiøs fundamentalisme.

Hovedpoenget er at de debattanter med mindre utdannelse og/eller mindre åndelig visdom, blir fort taklet ut på sidelinjen, mens de som har litt mer i sekken å fremvise til, ja de slipper igjennom både VD-sensur og andre med-debattanters nåløye. Som forøvrig kan være ganske vid mange ganger.

For all del, kjør debatt som før. Jeg er ikke ute etter å stoppe noe, men føler at klimaet her inne kan være noe ubehagelig, flere ganger. Og nå som jeg med dette innlegget, trolig blir en slags persona non grata på Verdidebatt, så får jeg kanskje takke for meg? Vi får nå se på det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt