Verdidebatt

Finnes det konservative ateister?

Og da tenker jeg både her på Verdidebatt, og ellers i verden? Verdikonservative ateister, finnes de? Hvor er dere, i så fall?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg tenker ikke da på kanskje gudløse diktatorer som Hitler, Stalin eller Mussolini og co. Men heller verdikonservative demokratiske ateister, tilhørende på høyresiden, først og fremst?

De ateistene som finnes her inne på Verdidebatt, ser jo mest ut til å tilhøre venstresiden, og det er nok normen. Men jeg har lagt merke til ett par/tre ateister på diverse debattforum på nettet, som har ytret seg vel positivt om verdikonservatismen i Russland?

For å ta ett eksempel, så er de fleste kommunistiske partier i den gamle Østblokken, men også Asia ganske så verdikonservative etter norsk standard? Enda etter murens fall, og liberalisering og demokrateriseringen?

Er det ett særlig vestlig fenomen, det at ateister eller kommunister SKAL være liberale sosialt sett?

Nå kjenner jeg ikke særlig til partiprogrammet til Norges Kommunistiske Parti, kanskje de står for den "russiske linjen", verdipolitisk sett.

Uansett, så finnes det noen engelskespråklige blogger på nettet: THE ATHEIST CONSERVATIVE, CONSERVATIVE ATHEIST OG THE CONSERVATIVE ATHEIST, blant sikkert flere. Uten at jeg kan gå god for, eller har sjekket dem noe særlig hittil.

For å oppsummere på en måte, ender man tilslutt opp som en totalitær person, hvis man er både ateist og konservatìv? Enten man sogner til høyre eller venstreside politisk?

Den verdikonservative ateist, finnes ham? I den demokratiske utgaven?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt