Verdidebatt

Orgelbygging, KN, landbruk og oljeøkonomi

tanker etter leserinnlegg fra Atle Sommerfeldt, Tore Erik Mohn og Guttorm O. Ihlebæk i dagens Vårt Land

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De konkluderer med at "Det er uholdbart at den generasjonen som har best økonomi i hele vår historie, skal radere ut norsk orgelproduksjon ved ubetenksomme og kortsiktige beslutninger"

Jeg er ikke nødvendigvis uenig i det, men tenker at en kunne sagt det samme om landbruket, og helt sikkert mange andre næringer i Norge, og at det nettopp er den gode økonomien som er årsaken til at så mange tradisjonelle næringer sliter i konkurransen med utenlandske varer og arbeidskraft.

Jeg mener at spesielt Atle Sommerfeldt møter seg i døra her, ettersom han tidligere var leder i Kirkens Nødhjelp, en organisasjon som dessverre har vært med å spre lettvinte og unyanserte tanker rundt norsk landbruk, og til tider argumentert for nedbygging av norsk landbruk. Skal vi velge norske orgler mens vi nyter Afrika? Trenger ikke orgelbyggere i vanskeligstilte deler av Europa disse pengene mer?

Hva de står for akkurat nå, har jeg bare delvis oversikt over, men jeg husker ennå da jeg som Changemaker-medlem i ca. 2004 opplevde at mine egne, mine foreldres og mange yrkesbrødre-og søstres inntekter ble satt i et grelt søkelys i forhold til hvor langt disse pengene kunne nådd i et annet land.

Jeg husker ikke alle detaljene, men det var snakk om at ei norsk ku kunne reise til Kina for subsidiene "den fikk" årlig. Og kanskje det stemte. Men ingen andre yrkesgrupper fikk sine egne inntekter sammenligna med utenlandsk kostnadsnivå. F.eks. ble ingen lærere konfrontert med hvor mye gode ting deres lønn(evt. tilskudd til skoledrift) kunne utrette om de hadde blitt brukt i et fattig land isteden. Som en god Changemaker meldte jeg meg sjølsagt ut i protest.

Den egentlige diskusjonen her burde handle om hvorvidt vi i Norge i framtida skal ha andre yrkesmuligheter enn å bli forvaltere av oljerikdommen, heller om vi burde prøve å få ned det generelle lønnsnivået og kanskje bruke oljeformua til høyere formål enn oss sjøl.....Hva hjelper det om vi vinner hele verden, men tar skade på sjelæ?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt