Kommentar

Frihet for hvem?

Det er interessant at horder av menn står i kø på sosiale medier for å forsvare kvinners «frihet» til å selge egen kropp.

Menn har et stort ansvar for at kvinner ikke blir «holdt i prostitusjon». Det sa den tidligere danske prostituerte Tanja Rahm i intervju med Aftenposten-TV denne uken. Hun mener mannlige horekunder har en nedlatende holdning til kvinner.

Hennes erfaring er at mange prostituerte har en historie med seksuelt misbruk bak seg, som de ikke klarer å bryte ut av. Selv forsvarte hun sitt «frie valg» den gang hun var prostituert. I ettertid mener hun at flertallet av de prostituerte ikke egentlig velger.

Fattige land. Hennes påstand blir særlig interessant når vi vet at mange av de gateprostituerte i Norge kommer fra fattige land. I fjor sommer skrev Dagbladet at Pro Senterets undersøkelse viste at kun 4,5 prosent av de gateprostituerte i Oslo hadde etnisk norsk bakgrunn. Kvinnene kom fra fattige land som Nigeria, Bulgaria og Romania.

På lørdag fikk jeg så «øra flagra» på (det sosiale mediet) Twitter. Jeg påpekte at blant dem som vil fjerne sexkjøpsloven, dominerer menn på sosiale medier. De kjemper for å fjerne forbudet mot å kjøpe sex. Jeg hverken skrev eller mener at alle disse er potensielle horekunder.

Sinte menn. Uttalelsen fikk det imidlertid til å rase inn sinte reaksjoner fra drøssevis av menn. De mente jeg mer enn antydet at de ønsket å kjøpe sex. De beskyldte meg for moralisme og for å komme med dagens «pinligste» utsagn.

Når menn går i forsvar for sexkjøpsloven, er det påfallende at de ikke ser at de tilhører det kjønnet som i liten grad har vært utsatt for seksualisert vold, undertrykkelse, voldtekt og avhengighet. Hverken historisk eller i verdensmålestokk

Fortsatt er det slik at det store antallet som selger kroppen sin, er kvinner. Det er flest kvinner som er offer for menneskehandel og for slaveri. Det store antallet horekunder er menn. Det er de som kjøper kroppen til et annet menneske for å tilfredsstille sin egen kjønnsdrift.

Skjev makt. Denne skjevheten i maktforholdet kommer vi ikke bort fra.

Da er det ikke bare interessant, men også oppsiktsvekkende at de velger å kjempe enkelte kvinners sak på akkurat dettet feltet: De kvinnene som hevder sin rett til å selge kroppen sin til nettopp menn.

Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Land 15. januar 2013

Berit Aalborg er samfunnsredaktør

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar