Jan Bording

57

Støtte til fisker uten redningsvest

Det forbauser meg at ingen tilsynelatende har sett det prinsippielle spørsmålet som kan reises når en fisker blir bøtelagt for ikke å ha redningsvest. Har ikke demokratiet slått virkelig rot i Norge? Mener vi enda at staten eier innbyggerne?

Publisert: 12. jan 2014

Langt opp på attenhundretallet var det filosofer som ivret for at alle mennesker i et land var kongens personlige eiendom. Slik hadde det jo vært til alle tider. Med den franske revolusjonen kom tanken om at det skal være omvendt. Det er folket som skal styre. Folket skal velge og innsette staten. Folket skal eie staten. Vi kaller det demokrati.

Når staten lager og iverksetter lover er det for å beskytte oss mot hverandre og mot staten. Man går over en grense når staten lager lover for å beskytte oss mot oss selv. Når staten gjør det anser den enda at den eier oss.

Jovisst redder det liv at alle har redningsvest og bilbelte, men hvis jeg velger å ro en tur uten vest er det kun mitt liv jeg settter i fare, og det har ingen andre noe med. Det er jeg og ingen andre som kan bestemme hvilken farer jeg skal utsette meg for.

De fleste synes lover om redningsvest og bilbelter er ok, men vil vi være like glade om logikken utvides til andre områder? Vil vi akseptere bøter for alle voksne som ikke kan svømme? Det er lite som tyder på at vi vil akseptere et forbud mot all alkohol og tobakk selv om det beviselig vil redde uendelig mange flere liv enn redningsvester. Vil vi akseptere bøter for overvekt? Vil vi akseptere uanmeldte kontroller for å sjekke at vi trimmer og pusser tennene og sitter rett i stolen? Hvis det er nok tanter av begge kjønn på Stortinget er det ikke grenser for hvilke leveregler man kan komme på som kan redde liv hvis alle følger dem.

Selv lever jeg på grensen av loven og til stor forargelse for mange. Jeg seiler lange turer i en båt som ikke er godkjent av Veritas. Jeg dykker gjerne alene og uten oppstigninsvest. Jeg flyr paraglider, jeg kan sitte lenge i trekken og jeg spiser sjokolade. Jeg kan løpe nedover bratte stier uten hjelm og klatre opp i høye trær uten sikkerhetstau. Jeg kan sitte i sofaen mange uker uten å trene. Jeg vet at jeg utsetter meg for fare, men jeg vurderer det dit at det er verdt det, jeg velger det selv for det er mitt liv. Med hvilken rett kan staten blande seg inn i hvordan jeg lever når det ikke er til fare for andre?

Kommentar #51

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Neida,

Publisert rundt 8 år siden
Atle Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Du unnviker poenget.Er det fordi det ikke passer å se det fra den vinkelen?

Det er ikke noe poeng her.

Praktisk politikk vil alltid være en pragmatisk tilpasning av ideologier og befinne seg i et kontinuum mellom ytterpunkter.

I et ultralibertarianistisk samfunn kan vi kaste alle redningsvester på båten (pun intended), men slike samfunn finnes ikke.

Vi har bilbeltepåbud. Vi har et offentlig finansiert helsevesen. Vi har forbud mot TV-reklame rettet mot barn. Vi har restriksjoner og skatter på salg av alkohol. Ja, vi har til og med en kirke som finansieres av oss skattebetalere.

Kommentar #52

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

å, de penga..

Publisert rundt 8 år siden

Bøter brukes der det ikke passer seg med fengselsstraff. hvis ikke penga fantes, hvilken straff synes `tilhengerne av redningsvesten` er passende på mannen, jeg mener, uten penga? Fengsel? Straffearbeid? Saken henlagt? Saken ville nok blitt henlagt. Men når det er penger involvert, ja, da skal staten ha...

Jojo.

Kommentar #53

Rune Huseby

1 innlegg  1081 kommentarer

Publisert rundt 8 år siden
Jan Bording. Gå til den siterte teksten.
Jeg tror du undervurderer frivillige. Selv basehoppere blir jo reddet helt frivillig av frivillige. De fleste utendørsmennesker synes det er helt all right å leve litt farligere enn tantene anbefaler.

Hvis det var mulighet for det ville jeg gjerne skrive meg på en liste for folk som frasier seg redningsaksjoner av folk som ikke unner andre å bestemme over eget liv.

Og det hender faktisk de frivillige blir lei; lei av å måtte ut søndager og helligdager og prøve redde liv til folk som helst ikke vil reddes. Når de blir lei mister man mye av redningsnettet som gjør at yrkesfolk og 'turister' kan ferdes trygt ute. 

Denne har gått runden på Facebook idag:

"Hver dag hele året gjennom er ca. 1000 offiserer og vernepliktige på jobb på sjøen på 15 kystvaktfartøyer blant annet for at vanlige folk skal føle seg trygge, og for at vi skal kunne bidra når de trenger det som mest. For ikke å snakke om alle de redningsskøytene som nesten daglig berger folk langs kysten vår.

Det å redde folk i havsnød er det aller, aller viktigste vi gjør. Og noen ganger redder vi liv. De gangene vi klarer å plukke opp folk fra sjøen i levende live har de omtrent uten unntak flytevest/redningsvest på seg. De gangene vi plukker opp døde personer har de som oftest ikke flytevest/redningsvest på seg. Arne har helt rett i at regelverket sier ikke noe om at vesten skal være PÅ, men den skal være MED, og da kan du like godt ha den på.

Jeg har ved flere anledninger vært med på å plukke opp døde personer fra vannet, og jeg kan skrive under på at dette er langt fra en hyggelig opplevelse. Dette er dypt tragisk for de familiene som rammes, og det setter også spor i oss som plukker de opp.

Da er det langt hyggeligere å hjelpe folk - sågar redde liv - ved å komme frem i tide og få folk opp fra sjøen. Og sjansen for at vi eller noen andre rekker frem i tide er uendelig mye større dersom dere bruker flytevest.

Arne (90) har også fått en støttegruppe her på Facebook. Her er link:https://www.facebook.com/NorNorge

Per i dag har denne fått 35000 "likes" og masse oppmerksomhet fordi Arne med frisk språkbruk forteller lensmann og prest hvor skapet skal stå. Finnes det virkelig 35000 mennesker her i landet som syns jobben jeg og mine kolleger gjør er så lite verdt? Som regelrett PISSER på det som vi står for og gjør?

Denne saken vil kun få ett eneste utfall; Arne(90) vil bli dømt til å betale både forelegg og saksomkostninger, og han burde jammen meg fått noen gratis overnattinger på statens bekostning også for å kaste vekk så mye av statens og domstolenes ressurser på denne fillesaken.

Del gjerne denne lille frustrasjonen min, og fjern gjerne "like"'n du har på Arne sin støttegruppe - gå heller og "like" Kystvakten eller Redningsselskapet. Det er vi som kommer for å lete etter deg om du faller i sjøen. Med eller uten vest.

Mvh
Sigbjørn
Kystvaktoffiser"

Kommentar #54

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Ikkje veit eg

Publisert rundt 8 år siden
Rune Huseby. Gå til den siterte teksten.
Eller; ateister/agnostikere mener livet mellom fødsel og død skal beskyttes, fordi det er alt vi har

om leinga og tilsette i Redningsselskapet tilhøyrer denne grupperinga, men sikkert og visst er det at det er jordnære folk med omsyn til denne saka. Og når det røyner på, så set dei ikkje med henda i fanget og syng: Ingen er så trygg for fare.

Men det er interessant at dei som er tilhengjarar av godt sjømannsskap og ansvarsfull haldning på sjøen skal vere agnostikarar og fritenkjarar er "personelege og aktive" kristne. Dette rimer ikkje med mi erfaring sjølv om Bording & co får det til å sjå slik ut.

Kommentar #55

Jan Bording

57 innlegg  2503 kommentarer

Publisert rundt 8 år siden
Rune Huseby. Gå til den siterte teksten.
Per i dag har denne fått 35000 "likes" og masse oppmerksomhet fordi Arne med frisk språkbruk forteller lensmann og prest hvor skapet skal stå. Finnes det virkelig 35000 mennesker her i landet som syns jobben jeg og mine kolleger gjør er så lite verdt? Som regelrett PISSER på det som vi står for og gjør?

Det er synd du oppfatter denne diskusjonen på den måten. Selvfølgelig er det flott at noen tar på seg et så fint arbeid som du viser til. Selvfølgelig er redningsvest en fin oppfinnelse som burde brukes, men kan ikke det forenes med at man unner andre en fri vilje?

La meg sette saken på spissen. Tenk deg at du kaster anker tjue meter fra stranda en varm sommerdag og ror inn og bader. Det er sommer og varmt og du svømmer rundt hele dagen. Til slutt laster du badetøyet opp i jolla og ror ut til båten, men obs, her kommer politiet og du har ikke redningsvest. Du får bot for å ha satt ditt eget liv i fare. Du har svømt fram og tilbake hele dagen, men om du sitter i jolla skal du ha redningsvest i tilfelle du detter i vannet. Hvis du derimot vakler langs bryggekanten ravende full, kansje kan du ikke engang svømme, trenger du ikke redningsvest. 

Vanlige mennesker er fullt i stand til å vurdere hva som er farlig og har i de fleste tilfelle lov til å selv vurdere hvordan man skal sikre seg. Hverdagen er full av beslutninger som kan sette våre liv i fare. Hvordan vi går langs en traffikert vei, hva vi spiser og drikker. Vi har selv ansvaret fordi det er vi selv som må ta følgende hvis vi velger feil. Vi lager lover og straffer de som gjør ting som setter andres liv i fare.

Jeg gjorde en tabbe en gang i Australia. Jeg fortøyde båten til en bøye, men glemte å katte ankeret. Det var blikk stille og uutholdelig varmt og vi dro inn til byen for å proviantere. Mens vi var i butikken blåste det brått opp til orkans styrke, bølgene i havna ble to meter høye og det svingende ankeret kuttet fortøyningstauet. Båten min braste inn i en annen båt og lagde en del skader før den drev opp mot en steinsetning ved land. Fra alle båtene rundt strømmet folk ut med småbåter og klarte å trekke den klar før den sank.

Hadde noen her fått bestemme hadde jeg sannsynligvis fått straff for uforsiktig oppførsel. I alle fall hadde erstatningsansvaret og bergingslønnen kommet opp i astronomiske summer hvis dette hadde skjedd i Norge for eksempel. Heldigvis var det Australia og blant yachties. Ingen ville ha bergingslønn, han som hadde fått båten ødelagt nektet å ta imot erstatning, alle var bare opptatt av å hjelpe til med å reparere båten og ellers gjøre alt de kunne for oss.

Og dette er ikke bare i Australia. Jeg har lest masse eksempler om folk som har gjort virkelig dumme og farlige ting uten at småbåtfolket, de jeg kaller yachties, kom med en eneste bebreidelse. Alle vet at de selv gjør feil eller kan være uheldige, alle unner de andre det frie livet på havet. 

Dette er kanskje et unikt miljø hvor slikt er mulig. Andre miljøer jeg har vært borti som dykkermiljø og paraglidere er langt fra så rause. Og det er synd, for det ødelegger så mye av gleden over livet. Det å hele tiden ha bedrevitere hengende over deg for å kritisere deg eller bøtelegge deg hvis du skulle gjøre en tabbe fører ikke til noe godt. Kanskje berger det et par liv, men det forsurer tusener. I den grad jeg kan velge vil jeg leve i et raust miljø og selv være raus mot andre. 

Jeg synes det er veldig trist om de som stiller opp når ting har gått galt, skulle føle bitterhet når de måtte plukke opp et lik fordi liket ikke hadde vist redningsmennene slik hensyn at de hadde på seg redningsvest. Det er en flott jobb som gjøres, ville det ikke vært bedre om man så på den livsutfoldelsen som ligger i båtlivet som en rikdom man er med på å gjøre mulig? Teller dere bare liv, måler dere ikke livsglede? 

Det finnes sikkert mennesker som fryder seg over en hver regel og hver sikkerhetsforanstaltning man kan gjøre, men faktum er at det er mange av oss som har det best når vi kan leve litt spontant og være opptatt av helt andre ting enn maksimal sikkerhet til enhver tid, selv om vi kanskje lever kortere. Jeg synes det er umåtelig trist at det er så mange som ikke unner oss dette.

Dette er mitt emosjonelle argument. Jeg opplever moralismen i norsk båtliv så deprimerende at jeg holder meg langt unna nordmenn i utlandet. Jeg kan ikke skjønne at vi vinner noe på en slik holdning. Livet er langt bedre om man teller de gleder man kan gi andre, uansett hvor dumt de oppfører seg.

Det prinsippielle argumentet er likevel det viktigste. Jeg eier meg selv, jeg er ikke statens eiendom. Uten dette prinsippet kan vi gli inn i et ganske så uhyggelig samfunn. Dette har konsekvenser lang utover båtlivet.

Du vet at alle setter pris på det dere gjør og jeg beklager virkelig om jeg en dag skulle dukke opp som sjølik uten redningsvest. Men hvis det skulle skje så prøv å tenk på at jeg hadde det fint så lenge jeg levde. 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere