Kommentar

Blått forbud?

Når unge politikere vil fjerne sexkjøpsloven, er det ikke av hensyn til sexkjøperne.

Onsdag gikk ungdomslederne i Hテクyre, Venstre og Fremskrittspartiet ut i Vテ・rt Land og krevde at sexkjテクpsloven mテ・ fjernes. De tre ungdomspartiene mener loven har gjort mer skade enn gagn. Nテ・ er de utテ・lmodige.

I de tre borgerlige partiene blテ・serツュ det en liberalistisk vind. Nテ・r de krever at sexkjテクpsloven fjernes, er det ikke for テ・ tale sexkjテクpernes sak. Blant de unge ツュpolitikerne med liberalistisk tilsnitt, er kampen for det frie valg nesten blitt et dogmatisk mantra.

Dogme. Disse ungdomsmiljテクene er lite opptatt av at noens frihet kan bli andres tvangstrテクye. Uten テ・ se seg til siden, produserer de forslag for テ・ teste liberalismens grenser i dagens Norge. Noen av de ferskeste eksemplene er alkohol i butikk, fri hasj og ja til flergifte.

Nテ・r det gjelder forslaget om sexkjテクpsloven, kunne man forvente at ungdomspartiene ville innkassere en rask seier. Partiツュprogrammene til bテ・de Hテクyre, Frp og Venstre sier at forbudet mot sexkjテクp mテ・ fjernes. Dermed er det formelt sett politisk flertall for テ・ fjerne loven.

Ser vi derimot pテ・ dagens ツュpolitiske virkelighet, er det ikke sテ・ sikkert at de tre ungdomslederne kan feire sexkjテクpslovens endelikt. I alle fall ikke i nテヲrmeste fremtid.

Allerede da lekkasjene begynte テ・ komme fra firepartiforhandlingene i hテクst, fikk vi et forvarsel om at fjerning av sexkjテクpsloven ikke er et enkelt tema. Hvis ツュlekkasjene stemmer, hadde ツュhverken ツュErna Solberg eller Siv Jensen ツュdette hテクyest pテ・ dagsorden.

Motstand i Hテクyre. I november fikk vi nok et varsel om at sakenツュ kan bli mer komplisert for ツュErna Solberg & Co enn mange trodde.ツュ Internt i regjeringens mektigsteツュ parti, Hテクyre, er nテ・ motstanden mot テ・ fjerne loven kommet til overflaten. Fテクr jul tok partiets ツュrespekterte byrテ・dsleder i Oslo,

Stian Berger Rテクsland,ツュ klar ツュavstand fra sin egen regjering. Som om ikke det var nok, vil han ogsテ・ kriminalisere salg av ツュseksuelle
tjenester.

Byrテ・dslederen mener oppheving av loven vil fテクre til et ツォfullstendig frislippツサ. Til NRK ツュsa Berger Rテクsland: ツォJeg er redd for at vi da fテ・r tilstandene vi hadde fテクr loven ble innfテクrt, med betydelig テ・pen ツュgateprostitusjon hvor det var nテヲrmest umulig テ・ gテ・ pテ・ gaten uten テ・ fテ・ en rekke tilbud om seksuelle tjenesterツサ.

Byrテ・dslederen gテ・r dermed i kompaniskap med KrF, som ツュogsテ・ er sterkt imot テ・ fjerne sexkjテクpsloven. KrF-leder Knut Arild Hareide sa nylig til Klassekampen at dette er en viktig prestisjesak for KrF. Regjeringens alliansepartner vil altsテ・ kjempe med nebb og klテクr mot en fjerning av forbudet.

Hareide har dessuten et personlig eierskap til saken. KrF var fテクrste parti som programfestet sexkjテクpsloven, og det attpテ・til i det fテクrste programarbeidet Hareide selv ledet. For ham vil det vテヲreツュ et nederlag hvis den fテクrste regjeringen KrF stテクtter under hans ツュledelse, skroter loven.

Seierssaker. Fjerning av sexkjテクpsloven er en kampsak for bテ・de Venstre og Frp. Men hvis Hテクyre har planer om テ・ lokke KrF med i regjering, er kamp mot en av partiledernes seierssaker ikke akkurat en invitasjon.

I tillegg til de interne konfliktene kommer noe enda viktigere:ツュ Befolkningens holdning. I det norske folk er det flertall for テ・ ツュbeholde sexkjテクpsloven. Det vil Erna Solberg ta med i betraktning fテクr hun eventuelt knuser motstandenツュ i eget parti og senderツュ KrF ut i kulden.

Ting kan tyde pテ・ at kravet om テ・ fjerne sexkjテクpsloven kan lide noe av den samme skjebnen som ostetollen. Her mテ・tte de to blテ・ partieneツュ slテ・ full retrett, selv om europaminister Vidar Helgesen hadde lovet EU テ・ fjerne den.

Kanskje har regjeringen lテヲrt av det som ble en pinlig sak. Solberg mテ・ ha merket seg reaksjonen fra Venstres Pテ・l Farstad da Helgesen kom med sitt raske EU-lテクfte: ツォDet mテ・ man kalle noe forhastet. (窶ヲ) Vi i Venstre er for at vi har prosesser, og tenker oss om, fテクr man 窶賄rar til窶卍サ.

Prosesser. Lite tyder pテ・ at den blテ・blテ・ ツュregjeringen vil avslテクre sin holdning om ツュsexkjテクpsloven fテクr den endelig har ツュbestemt seg. Men bテ・de den varslede utredningen og pテ・fテクlgende vedtak kan bli trenert i det uendelige av ツォprosesserツサ. Sテヲrlig nテ・r Hテクyres egen byrテ・dsleder i Oslo har forhテ・ndsmeldt at han frykter at en fjerning av loven kan fテクre til ツォfullstendig frislippツサ i hovedツュstadens gater.

Kommentaren sto pテ・ trykk fredag 10. januar.

Berit Aalborg er samfunnsredaktテクr i Vテ・rt Land

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar