Verdidebatt

Hemmelige dokumenter fra VG til Aftenposten

Aftenspostens redaktør Hilde Haugsgjerd (opprinnelig fra AKPs sentrale apparat) kan nå komme til å erstatte den rolle VGs nyhetsredaktør Helje Solberg har hatt i Wikileaks’ distribusjonssystem i Norge.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

VGs Helje Solberg fikk eksklusive, forhåndssorterte dokumenter fra Wikileaks representant i Sverige, Johannes Wahlstrøm. Aftenposten vil etter alt å dømme ikke få tilgang på dokumenter som er like eksklusive i første omgang. Det var nemlig ikke mulig å søke i Wikileaks-systemet etter de samme, utsorterte dokumentene som VGs nyhetsredaktør fikk på sitt bord i uken som gikk. Rutinen kan imidlertid komme til å bli oppjustert i Aftenposten, hvor den politiske linjen i nyhets- og aktualitetsavdelingen ikke ligger spesielt fjernt fra Wikileaks-apparatet. Aftenpostens redaktør har nøyaktig samme politiske fortid som kulturredaktør Åsa Linderborg i den venstreorienterte, svenske avisen Aftonbladet, som har tatt freelance-journalisten Johannes Wahlstrøm under sine vinger.

For å illustrere hvor ødeleggende bare ett enkelt dokument i Wikileaks er for det diplomatiske appratet, kan jeg vise til et ferskt eksempel fra redaktør Hilde Haugsgjerds Aftenposten. Her er både navn og rutiner for varsling knyttet til deler av atomvåpen til Iran blottlagt. I dette tilfellet knyttet til en norsk båt som var mistenkt for å frakte deler til Irans atomvåpenprogram.

Aftenposten offentliggjør 19. desember kl. 17.30 (med oppdatering) følgende graderte dokument fra den amerikanske ambassadøren i Norge.

S E C R E T SECTION 01 OF 02 MUSCAT 000679

SIPDIS

STATE FOR NP/CBM, EUR/PRA, NEA/ARPI

E.O. 12958: DECL: 04/25/2015

TAGS: ETTC, PARM, PREL, IR, MU, International Relations

SUBJECT: URGENT PSI REQUEST - NEED FINANCIAL, LEGAL DETAILS

REF: A. MUSCAT 672

B. STATE 74305

C. BERLIN 1356

D. RIYADH 2707

E. OSLO 588

F. MUSCAT 330

Classified By: Ambassador Richard L. Baltimore III.

Reason: 1.4 (b, d, e).

State. See para 6.

2. (S) Summary: Various sources have indicated that the

Norwegian captain of the vessel transporting a suspicious

crane shipment to Iran is contemplating off-loading the goods

in Oman. The German Ambassador reported resistance from the

Omani Foreign Under Secretary April 24 to Omani government

involvement in seizing the shipment, particularly in light of

questionable legal grounds and fears of harming bilateral

relations with Iran. We plan to meet with the Foreign

Minister on April 26 to broach the issue of Oman¥s possible

cooperation, and anticipate questions about who will incur

expected costs and whether Oman could be subject to legal

judgment should it cooperate with the ship¥s captain. We

seek urgent guidance from addressees on this score. End

summary.

Den informasjon som offentliggjøres på denne måten er særdeles ødeleggende for beredskapsprogram knyttet til mulige iranske atomvåpen, som også Norge er en del av gjennom sitt forsvarssamarbeid i NATO.

Amerikanske tiltak

Den amerikanske visepresidenten John Biden sa dette på en pressekonferanse i NBCs Meet the Press søndag:

Justice Department is looking at possible charges against WikiLeaks founder Julian Assange, and that his disclosures of classified material have endangered lives and "done damage" to U.S. diplomacy.

"Look, this guy has done things that have damaged and put in jeopardy the lives and occupations of people in other parts of the world," Biden said on NBC's Meet The Press.

Biden also said that Assange and WikiLeaks have "made it more difficult for us to conduct our business with our allies and our friends," and he cited his own meetings with world leaders.

"There is a desire now to meet with me alone rather than have staff in the room," Biden said. "It makes things more cumbersome. So it has done damage."

Bank of America sperrer transaksjoner

Bank of America sperrer nå alle transaksjoner i Europa og USA forbundet med Wikileaks. En av årsakene er hevnaksjonen som ble rettet mot nettsidene til Mastercard, PayPal og Visa Europa etter tidligere sperringer. Siden Wikileaks selv har problemer med kommunikasjonen mellom ulike speilservere, hovedservere i Moskva og sine mellomledere (som bl.a. skjuler seg i Skandinavia), har det kommer det til et punkt da Wikileaks igjen må legge om sin fra før av lukkede organisasjon.

Retorikken som Wikileaks offisielle leder, Julian Assange knytter til sperring av transaksjoner er at han blir ”angrepet” av bankene. Følgelig skal dette hevnes, i det som synes å være alibi og visjon om ødeleggelse av datasystemer for finansmiljøene i USA og Europa. Parallelt med Wikileaks sitt massive propaganda-apparat og media-nettverk, som nå i stor grad kanaliseres ut fra noen kontorer i Melbourne i Austeralia, pågår det voldsomme kampanjer som fokuserer ”Global oppvarming” og ”Gaza-konvoiene” til støtte for Hamas. Ved å heve temperaturen i Gaza og Midtøsten bindes også mye økonomi opp. Det skapes usikkerhet og presset mot USAs støttefunksjon i forhold til Israel øker på, i det som om noen måneder blir en ensidig kampanje for å opprette en ny islamistisk fundert stat i Midtøsten, kalt ”Palestina”.

Rundt frontorganisasjonen Wikileaks er det et imponerende media-nettverk, hvor Oslo og Stockholm synes å være høyt prioriterte arenaer. Noe som svenske Aftonbladet og VGs nyhetsredaktør Helje Solberg for så vidt bekreftet gjennom sine direkte engasjementer.

Propaganda-nettverkene og distribusjonsleddende for Wikileaks blir som nevnt over fulgt opp fra støttepunkt  i Norge, Sverige og Russland. Ett av motivene er nok å hemme økonomisk vekst i Vesten i månedene framover. Til fordel for Russland.

Ved å bli en del av Wikileaks sitt distribusjonssystem vil Aftenposten under redaktør Hilde Haugsgjerd og hennes kollega Harald Stanghelle selvsagt oppnå en kortsiktig politisk tilfredsstillelse. Men bare et lite øyekast på de dokumentene som offentliggjøres avdekker intensjoner om å gjøre optimal skade ut fra et rikholdig sortiment av dokumenter. Nå dreier det seg ikke bare om USAs og NATOs felles sikkerhetsbestrebelser mot terrorisme og terrorbaser, det dreier seg med ett også om tiltak for å begrense Irans muligheter for å skaffe seg atomvåpen. Dette er alt annet enn et tilfeldig utvalg av dokumenter, som Aftenpostens politisk motiverte redaktør er med på å formidle ut til publikum. Norge mangler rett og slett nyhetsmedier som er fordomsfrie i møte med sikkerhetspolitikk generelt og tiltak mot terrorisme spesielt. Det kan komme til å bli en dyrekjøpt lekse for et lite land som i overskuelig framtid er helt avhengig av vestlige alliansepartnere for å klare seg som demokrati.

Eivind Lundager

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt