Verdidebatt

Stå nå fram kristenledere!

Anders Torps oppgjør er ikke et internt familiedrama. Det gjelder medmennesker. Og det gjelder kirkens troverdighet. Hvor er kristenlederne?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

”Pastorsønnen” Anders Torp fastet i 40 dager som 17-åring. Barn ned i 10 årsalderen fastet også i flere dager. Anders og en rekke barn og unge var gjenstand for den ene demonutdrivelsen etter den andre. De ble sendt på ”camp” i Danmark, hvor de ble trent opp til å tåle fysisk tortur, for lettere å kunne stå imot forfølgelsen mot de kristne i den ventede ”endetiden”.

Anders Torp står nå frem i media og forteller om disse opplevelsene. Herdet av minst like ekstreme opplevelser som soldat i Afghanistan er han nå i stand til å tåle den følelsesmessige påkjenningen. Men rundt ham er ikke alle like sterke.

Det Anders nå forteller er ukjent for det brede publikum, men noen har visst det  - i en årrekke: Kristenfolkets lederskap. Også det bredere lag av kristenfolket har hatt et   inngående kjennskap til sine karismatiske alliansepartnere i det ekumeniske fellesskap, som de ærer ved sin støtte i fellessamlinger og ved høytidelige anledninger – selv om disse i full åpenhet både rekrutterer små barn som tungetalende gateevangelister, taler frimodig om dødeoppvekkelser, profeterer verdens undergang og bygger opp verdensvid misjon basert på djevelutdrivelser.

Hva gjør den ansvarlige kristenledere? Hva sies? Som jeg skriver i min bok ”Vi som elsket Jesus” har de tatt meg tilside og sagt at de nok er enige med meg, men det vil skape så mye uro å stå frem med kritikken. ”Men la det bli mellom oss.” Der skal selvsagt deres identitet være dekket fra min side, men her er følgende oppfordring: Stå nå fram! Det dreier seg om medmennesker som kan gå til grunne.

Avisen Vårt Land har tatt sjanser, og har mye av æren for at denne problematikken i det hele tatt har fått en grobunn. Espen Ottosen gikk langt i sitt forsvar av Anders Torp i Radio Norge 15.12.  David Åleskjær bidrar til å humanisere evangeliet gjennom sin nye bok og de utdrag vi kan lese på verdidebatt.no. Geir Lie har talt med erfaring og faglig tyngde. Men en mer konsekvent og radikal opprydding er nødvendig. Midt i forbeholdene blir det for mye dobbelt-tale. Universitetets teologiske fakultet lefler med karismatiske ledere i inn-og utland. Menighetsfaktultet opptrer pragmatisk (studenttilgangen må sikres). Biskopene holder distanse. Organisasjonslederne har for mange svin i egen skog.

Anders Torps oppgjør er ikke et internt familiedrama. Det gjelder medmennesker. Det gjelder den kristne kirkes troverdighet. Men er det et anliggende for en ateist som meg? Ja, jeg har skammet meg nok for min egen fortid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt