Verdidebatt

Hvor vil kirken

Vert av og til provosert over mangel på kunnskap hos personar som uttaler seg om kyrkja. Sist ute er Professor Henning Jakhelln ved universitetet i Oslo. Trist å sjå slik inkompetanse hos elles skulerte folk....

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Professor Henning Jakhelln uttaler seg til ukeavisen ledelse ang. Einar Gelius som fratredde stillinga som sokneprest i Vålerenga kirke. Han uttaler seg fyrst klokt om kva grenser ein arbeidsgjevar må sette og kor svakt Gelius sto i denne saka.

Så lang alt OK.

Så på slutten vert professor Jakhelln sitert slik: " Jakhelln sier han generelt er svært bekymret for utviklingen innen kirken og takhøyden i kirken fremover.  -Dersom det blir et skarpt skille mellom stat og kirke, vil det være viktig å få en bredt forankret folkekirke med høy terskel. Alternativet er en mindre inkluderende kirke, der det lett oppstår mange sekter med egne regler og lavere takhøyde for hva som er riktig og lov. Det bekymrer meg, sier han" sitat slutt

To ting som gjer meg provosert, og det er:

1. Bruk av orda takhøyde og inkludering. Desse orda vert brukt som honnørord for dei som talar kyrkja i mot og vert mykje brukt om liberale krefter i kyrkja. Her vert dei brukt i ein samanheng der avsender (Jakhelln) klart beviser at han ikkje forstår eller kjenner til korleis kyrkja er eller korleis den er organisert. Definer takhøgde og inkudering og sett dei inn i den kyrkjelege kvardag og sjå om vi tilfredstiller dei. Eg vil klart seie ja til det.

2. Bruk av ordet sekt. Her også vert det relativt ofte brukt når kyrkja og andre trussamfunn på ein eller anna måte må sette foten ned for personar eller forslag som strider mot grunnverdiar og gjeldande rett i kyrkja eller organisasjonar. Ordet sekt vert enkelt og ofte brukt som skjellsord mot kyrkja og folk applauderer. Kyrkja og dei fleste av dei kristne organisasjonane i Noreg er så langt frå sekt som vi kan kome. Bare sjå definisjonen på sekt hos wikipedia (Definisjon 2).

Det er ytringsfridom i landet men skal folk takast seriøst, uansett kor høg utdanning dei har er det eit krav om saklighet i argumentasjon og at ein setter seg inn i det ein uttaler seg om.

hadde Henning Jakhelln kjent til kyrkja og den kyrkjelege organisasjon hadde han ikkje trengt å vere bekymra. Ein grei leveregel er å undersøkje saka før ein vert bekymra. Det vil lette kvardagen mykje.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt