Øyvind Woie

76

Trekantens muligheter

Trekant gav full tenning hos kristenfolket. Så ble det veldig stille.

Publisert: 9. des 2010

Onsdag viste NRK3 sjette episode av TV-serien Trekant. Sex for single var tema. Målet for programlederne var og få seg en «one-night-stand». NRK hadde ikke lagt inn et fnugg av refleksjon rundt muligheten for å droppe sexen eller at sjekking kan handle om å skaffe seg en livsledsager. Det står ikke på Trekants agenda. 
Jeg mener fremdeles at Trekant både har styrke og svakhet. Det første er ikke alle enige i. Men programmet har klart å bringe til torgs en nasjonal debatt om det skal finnes en grense for når sex skal utøves.

Rungende stillhet. En aksjon satt i gang av Visjon Norge og Familie & Medier sørget for at NRK-ledelsen fikk beskjed, rent tallmessig, om at Trekant ikke var ønsket. 7.887 henvendelser rikket ikke NRK ledelsen. Da Kringkastningsrådet hadde Trekant på sitt møte i begynnelsen av desember, runget applausen i gangene.
Siden har det vært stille. Hvor ble det enorme engasjementet av? Hvor er den gode, verdiorienterte kristne seksualundervisningen vi skal møte unge mennesker med? Kan vi vente oss en landsomfattende «verdt å vente på»–kampanje anno 2010?
Generalsekretær Rolf Kjøde i Normisjon har skrevet kronikk med en viktig erkjennelse om at «vi har tatt for lett på forkynnelsen og bibelundervisningen» om temaet. «I frykt for å stemples som seksualfiksert – fordi vi setter andre standarder enn omgivelsene – har altfor mange bedehus og kirker, leirer og lag holdt tilbake nødvendig veiledning om sex og samliv».

Tabuteppe. Mange har erfart at en i kristen setting har lagt et tabuteppe over all seksualitet ut over selve samleiet. Det å bli kjent med egen kropp, onani eller seksuelle følelser og drømmer har vært gjemt vekk, samtidig som man har vært overtydelige på å trekke fysisk grenser og tegne trekantillustrasjoner.
Biskop og preses Helga Haugland Byfuglien skriver om sexserien på kirken.no at barn og unge trenger: «...støtte til å gjøre egne valg, kombinert med å ta ansvar for den andre...». «Etisk refleksjon er mangelvare og etterlenget».
Men hvor skal de unge finne den? Skolen starter seksualundervisningen på 4. trinn, burde ikke kirker og kristne organisasjoner følge opp med en tilsvarende ambisjon i sine trosopplæringsplaner? Kirker og kristne organisasjoner er daglig i berøring med målgruppene, men undervisningen er overlatt til enkeltmedarbeideres opplegg og talent, og mangler standarder og undervisningsmateriell.
Forskere ved Hull University i England ble overrasket da de spurte 13 - 16 åringer om hva de savnet i seksualundervisningen. Flesteparten etterlyste mer om moralske verdier rundt det å ha sex.

En sexbok. Det finnes minimalt med ressursmateriell på dette området. En sjekk hos de største kristne forlagene viser at det pr. i dag kun finnes én bok om sex beregnet på ungdom. Det er Lunde forlags «Elsket». Det produseres tonnevis av oppbyggelig litteratur for sjel og ånd, men bortimot null om det som har med kroppen å gjøre. 
På nettet er iTro.no nesten alene med et knippe artikler, Ungdom og medier prøver seg også. Den norske kirke har gjemt 20 linjer om hva Gud tenker om sex langt inne i kirken.no, presentasjonsmessig har det null appell til fjortiser. Det er Libresse og statlige organer som er konger over sexundervisningen. På nyåret lanserer foreningen Sex og politikk undervisningsopplegget «Uke Sex». Etter en dansk modell skal lærer, barn og unge få et nettopplegg som møter det kommersielle sex- og kroppspresset. 40 prosent av danske unge bruker sexfordig.dk
I Danmark finnes en forbilledlig nettside som gir seksualveiledning fra et kristent ståsted. AdamogEva.dk har 20.000 unike besøkende i måneden. Bak står kristne organisasjoner. Hvorfor klarer vi ikke å lage det samme her hjemme? Det burde ikke mangle på engasjement eller ressurser.

Kommentar #1

Christian Stange

1 innlegg  38 kommentarer

Jeg tror ...

Publisert nesten 11 år siden

... mye av problemet handler om en viss kulturforskjell og forskjell mellom spennet i trostolkningen i Norge og Danmark.

Norsk kirke preges av et enormt spenn fra de mest liberale til de mest konservative, og sex er ett av de mest omtalte konliktområdene. Det er derfor naturlig at det er liten samkjørt informasjonsprofil om temaet.

Mitt inntrykk er at spennet er mindre i den Danske kirke og at kirken generelt er noe mer liberal enn den Norske og det er derfor enklere å enest om ett budskap og mer akseptablet å presentere det.

Men det er en god idee for den Norske kirke å se på det Danske prosjektet og seriøst starte en diskusjon om dette er noe de kan enes om og kopiere.

Kommentar #2

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Håndbok i kristensex

Publisert nesten 11 år siden

Er den mulig å skrive? Hvordan onanerer kristne kontra ikke-kristne. Hva er korrekt kristents samleie, lovlige stillinger og praksis kontra seksuelle øvlser som ikke er forenlig med god kristensex.

Det ble jo litt rabalder når en prest skrev bok om sex i bibelen, men det ser jo ut som om det er en slik Øyvind W. etterspør. Dog ikke en bok skrevet til og for voksne men en som skal veilede de unge inn i kristensexens verden. Blir det noe mindre rabalder av slikt tror?

Hva sier de 7.887 som henvendte seg til NRK i protest mot NRK programmet Trekant om en kirstensex bok eller et kristensex program. Er det greit, er det noe de kunne tenke seg å lage selv eller få noen til å lage?

For unge som ikke er kristne er det vel skrevet en del bøker om sex og seksualliv. Om disse ikke er gode nok for kristne ungdom burde vel unge kristne komme på banen og etterspørre dette. Eller er det kan hende ikke de unge som mener dette er et behov men at behovet heller etterspørres av oss voksne i vår iver etter å formane de unge om hva som er korrekt kristen opptreden, ikke bare for kristne men for alle.

Kommentar #3

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Min forståelse

Publisert nesten 11 år siden

Her jeg sitter, er jeg inderlig klar over at det er utrolig mye jeg burde vært bedre undervist i før jeg gikk inn i ekteskapet som 20 åring. - og det tror jeg gjaldt han og. Tar jeg ikke mye feil, så var vi på hvert vårt hold den første partneren i livet, da han fridde i det glidelåsen gled ned over min rygg første gang vi var alene. (ler)

Men derifra til å evne å se mer en 5 minutt i slengen på programmet «Trekant», - det klarer jeg ikke, så det blir litt til og fra for å gjøre meg noen tanker. Jeg forsøker å koble disse erfaringene sammen på et vis.

Det første handler om hvor ensidig fokuset var på «seksualmoral» den gang. For seksualiteten handler IKKE bare om god eller dårlig moral, men muligheten for å utvikle menneskets iboende potensiale, mener jeg. Og det handler veldig mye om gode eller dårlige personlige valg for sitt videre liv. - Valg som egentlig krever mye mer innsikt i forhold til ønsker og mål for våre liv. Vi trenger å vite litt om hvem vi er.

Den gang var det mye redselen for at barna fikk barn utenfor ekteskap som lå som en tung skygge av skam på oss jenter. Så mang en far pustet lettet ut når jenta var gift og alt hadde gått bra så langt. Da hadde han gjort sitt, uansett hva som senere hendte  ;-)

....

Men man kunne også høre om et ord som het «sublimering»? Er dette ordet kjent i dag?

Sublimasjon handler i seg selv om en overgang fra fast, materiell form, til gassform. I wikipedia beskrives ordet slik:

«Sublimering (lat. sublimare, av sublimis høy opphøyd) er overføring av psykisk energi, særlig av seksuell art (libido), fra ikke aksepterte, «lavtliggende» til sosialt aksepterte, «høyverdige» aktiviteter f.eks. åndsarbeid.»

 

Vår seksualdrift er en virkelig velsignelse for menneskene. Men vi må akseptere at den også har en både lavere og høyere funksjon? Den er jo selve drivkraften i våre menneskelige liv? Denne kraften kan brukes til, ja ;-) seksuell utfoldelse i en fysisk virkelighet, men også transformeres til «åndsarbeid» i henhold til evner og anlegg. - Hvorfor faller mange av våre unge fra når det gjelder høyere utdannelse? Unge som faktisk har de aller beste forutsetninger? Handler ikke det mye om at de forsyner seg av de fysiske gleder (mat, sex, nytelsesmidler og materielle goder og fornøyelser) i et omfang som hittil har vært helt ukjent for menneskeheten?

Jeg tenker på musikerens anstrengelser for å bringe fram de skjønne tonene og matematikerens evne til å bruke sin energi i fordypning over tallenes fantastiske liv og mye mer ;-)

Vår seksualdrift er altså ikke noe syndig. Den kan faktisk være en veldig god hjelp i vår personlige utvikling, som de «åndsmennesker» vi tross alt er. - Jeg oppfatter, at det er i denne forståelsen at de «hellige tekstene» er skrevet. - De er ment som visdom og veiledning for oss, og må bruke «bildene» fra det fysiske livet. Derfor blir det så lett «ball», når en kobler bibelens åndelighet med den fysisk seksualitet, tenker jeg. - Seksualiteten er jo ikke syndig? Den er jo selve urverket i menneskelivet til å «utvide « seg selv og komme i harmoni?

Men dette forutsettes at den får utvikle seg under trygge forhold. Når du velger deg en partner du har lært godt å kjenne og samtidig har noen av de samme tanker og ønsker for livet, så anbefales det ekteskap.. For når du opplever vansker, så er seksualiteten en utrolig mulighet for å komme i balanse igjen, om denne kraften brukes riktig sammen med din faste partner som du er fri i forholdet til. -

Jeg tror ekteskapet ble innstiftet, nettopp slik at forholdet mellom mann og kvinne kunne bli en gjensidig modning og utvikling av hverandre, Da det også er et møte mellom to ulike energier. Det handler nettopp om å møte en som en kan bryne seg litt på, da det andre blir helst bare "egotrip" for egen tilfredsstillelse. Barna i samfunnet, fremtidens største ressurs, - blir taperne i slik selvsentrert behovstilfredsstillelse, slik min generasjon har bidratt til.

Ole -Andreas Sæther hadde et flott innlegg som jeg hadde kommentar til om nettopp dette «sølibatet» og hensikten her:

http://www.verdidebatt.no/debatt/cat12/subcat17/thread75236/

Jeg ønsker ikke å skrive om dette temaet, da jeg har alt for mange traumatiske opplevelser innenfor dette seksuallivet som kvinne. Men jeg opplever det veldig viktig at ikke tausheten senker seg ned igjen. Kanskje er det også traumene som har gitt meg min innsikt?

vennlig hilsen mette

 

 

 

 

 

Kommentar #4

Jarle Haugland

139 innlegg  41 kommentarer

Viktig kommentar, og vi tar opp ballen!

Publisert nesten 11 år siden

Viktig fokus, Øyvind!

 

Jeg er helt enig i at kirker og menigheter bør være mer på banen når det gjelder seksualveiledning. Kristen seksualveiledning bør være tilgjengelig for alle ungdommer på ethvert sted, ikke prisgitt hvilken menighet de tilhører - eller ikke tilhører. Skal det være aktuelt, kan en side som adamogeva.dk være et sted å begynne.

 

I utgangspunktet er ikke det hovedområdet til Familie & Medier/Ungdom & Medier, da vi primært driver med mediekritikk og mediebevisstgjøring. Samtidig er vi, som en organisasjon eid av 31 kristne kirker og organisasjoner, i en unik posisjon som gir oss mulighet til å få til et bredt initiativ her. Vi kommer til å kontakte noen aktuelle aktører for å se om vi kunne fått på plass noe tisvarende adamogeva.dk, eventuelt andre gode ideer som dukker opp underveis. :)

 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere