Verdidebatt

Hjerte til hjerte

– Bruk adventskalenderen til å investere i parforholdet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nå er mange midt i juleforberedelsene, og vi vil gjerne rekke alt. Vi vil skrive personlige julekort, lage eller kjøpe julegaver som passer til den enkelte, koke surkålen selv, og bake syv slag. I ventetiden fram til jul er vi glade og forventningsfulle, men også stressede, slitne og frustrerte. Som livet, men i fortettet versjon.

En av forberedelsene som virkelig har bredt om seg er adventskalenderen til barna. Pakke hver dag fra 1. – 24. desember.  Og det betyr jo at man bør begynne planleggingen i november. Jeg kjenner mødre som med kjærlighet og omtanke lager pakkekalender til godt voksne studentbarn og sender dem land og strand rundt! Gøy for barnet, mye jobb for mødrene, men mye glede for begge.

Dette er ikke et varmt innlegg for tidlige juleforberedelser og omfattende pakkekalendere, men det hyggelige og positive med julens forberedelser kan også legges inn som investering i parforholdet – bare vi oversetter dem til nettopp det. Vi kan sette litt ekstra pris på hverandre som partnere. Vi kan tenke på hverandre når vi planlegger innkjøp av julegaver. Vi kan komme med små overraskelser i hverdagen. Vi kan rett og slett fokusere på å se hverandre og vise hverandre at vi er glad i og verdsetter hverandre.

Og vi kan legge kjærlighetsblikk inn i kommunikasjonen oss i mellom når vi er stresset og travle, og synes at den andre burde har forstått, eller burde ha gjort! Konfliktene er kanskje kun et uttrykk for at du selv og partneren er nettopp stresset, og at dere egentlig begge har behov for å bli forstått og respektert av hverandre. Kanskje det er akkurat da du skal ta en ekstra tur innom ditt eget hjerte for å minne deg på at du elsker den kvinnen, og deretter oppom din egen hjerne og tenke etter hvordan du kan møte partneren annerledes slik at du ikke bidrar til å trappe opp, men heller dempe konflikten. Kanskje det passer bedre å si: «Jeg vet du er sliten, kjære. Det er mye å tenke på både hjemme og på jobb. Vi er begge slitne. La meg holde litt rundt deg til vi finner roen. Jeg er veldig glad i deg». Prøv – det gjør ofte større forskjell enn mange tror! Å kjenne seg forstått gjør at vi endrer kroppsspråk, får en god innvendig stemning og slutter å gå i forsvar eller angrep.

Når vi kjøper julegaver vil vi jo så gjerne at den andre skal bli fornøyd med gaven, samtidig som vi gjerne vil gi bort noe vi selv synes er flott, pent eller nyttig. Vi vil at gaven skal passe til den andre. Derfor spør vi hva den andre ønsker seg og er opptatt av å huske på det når vi skal gjøre våre innkjøp. Selv lager vi ofte ønskelister nettopp for å kunne fortelle den andre hva vi vil sette pris på å få. Ønskene er av forskjellig karakter – alt fra bøker– til «snille barn». For mange er det kanskje ikke tingene vi ønsker oss lenger, men snarere opplevelser, tid med familie og venner, – og et godt og utviklende forhold til partneren.

Mitt forslag er å lage en kjærlighetens adventskalender til partneren din.

Begynn allerede nå med forberedelser og planlegging til hvordan du kan fylle adventskalenderen til din kjære med gode ting og opplevelser hver dag i desember.  Kanskje dere begge kan fylle opp en kalender til hverandre. Det kan ikke ta for lang tid «å pakke opp» gaven, for desember er en travel måned. Men litt fokusert tid og tanke på den andre og samlivet har dere tid til. På den måten trener dere samtidig på hvordan dere kan gi hverandre gaver året igjennom uten at det behøver å være for krevende, kostbart eller vanskelig. Å pakke inn gaven kan kanskje føles voldsomt, men hvorfor ikke nettopp gjøre en tydelig markering av en liten ting, slik vi gjør det med adventskalenderen til barna.  Ideen med en slik kalender er jo tanken bak om å glede mottakeren. Jo mer personlige gaver, jo bedre.

Det kan for eksempel være:

• Ti minutter «tosom-tid»  for dere sammen hver dag i desember uansett hvor travle dere er.

• Gi en god overraskelse hver dag, for eksempel: Spill en vakker sang for henne før dere legger dere. Si «Jeg elsker deg» til han når han minst venter det. Gi henne en klem, stryk henne på kinnet, hold rundt henne. Pakk inn yndlingssjokoladen hans.

• Lag et brev hvor du forteller hva du setter pris på med kjæresten din.

• En konvolutt med billetter til en førjulskonsert.

• Et kort med beskjed om innvilget fritid til yndlingsaktiviteten.

• Reisebrosjyrer som dere kan se i og planlegge en ferietur

• Invitasjon til en kveld med hjemmekos.

Det kan selvfølgelig også være ting i kalenderen. Det er opp til deres egen fantasi hva dere kan gi hverandre som gleder og varmer. Mulighetene er uttallige. Ideen med disse små markeringene i hverdagen er å bidra til at dere begge føler dere elsket av hverandre, og at dere selv er med å aktivere de gode følelsene mellom dere. Det skal ikke nødvendigvis koste dere annet enn omtanken.

Ha en flott tid med forberedelser og varm forventning på hva som kan komme til å skje mellom dere!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt