Jon Ivar Tønnesen

6

Garantert kort levetid

Har nettopp sett en spennende dokumentar på nrk nett-tv. Den handler om utspekulerte produsenter, men kommer også inn på problemene med måten vi lever på (måten økonomien vår fungerer).

Publisert: 5. des 2010

Dokumentaren er tilgjengelig på nett-tv til 14. desember.

(Pyramids of Waste) Dokumentar. En interessant dokumentar om hvordan produsenter gjennom tidene har redusert levetiden på produkter for å øke kjøpehastighet.

Det første tilfellet som beskrives er lyspæren, der levetiden ble begrenset til 1000 timer. Et annet eksempel er en brikke i blekkskriveren som teller antall utskrifter, og som stopper skriveren på et visst antall, sånn at man "må" kjøpe en ny. Men det finnes alternativer.

Alternativer finnes visst også til vårt økonomiske system og til vår forbrukskultur som ikke er bærekraftig.

Dokumentaren anbefales.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Verner-Ronald Hansen

4 innlegg  324 kommentarer

Levetid

Publisert rundt 10 år siden

Dette er vel noe "de fleste" vet.

Diskuterte dette med en her om dagen. Det ble påpekt at en hadde en radio fra femtitallet og denne fungerte ennå. En radio med cd-spiller som produseres i dag til kr.399; har kanskje en levetid ved jevnlig bruk på kanskje to år.

Merkelig at ikke miljøvernsorganisajonene griper hardt tak i dette.

Kommentar #2

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Tankevekker

Publisert rundt 10 år siden
Verner-Ronald Hansen. Gå til den siterte teksten.

Dette er vel noe "de fleste" vet.

Takk overbringes til trådstarter Jon Ivar T. For selv om de fleste av oss akker oss over at ting varte lenger før er fortsatt de fleste av oss påvirket av "gleden" over å få noe nytt. Det paradoksale er jo at det produktet som forårsaker denne forbrukerkulturen og som er konsumenten i forbrukersamfunnet, oss mennesker, er fritatt denne tanken om kort levetid. For her står vitenskap og forbrukere sammen i ønsket om å utvide vår levealder så lengt det er mulig.

Det er jo også et tankekors at selv om "de fleste" vet så er det de færreste som gjør noe med det.

Kommentar #3

Anders Tronstad

36 innlegg  389 kommentarer

---------------

Publisert rundt 10 år siden

Jeg så også denne dokumentaren, og kan i likhet med trådstarter anbefale den. Det har blitt nevnt på forumet at man er misfornøyd med NRK fordi den er arbeiderpartistyrt. Dette kan godt være, men NRK er fortsatt en av mine favorittkanaler da de i likhet med SVT ofte sender gode dokumentarer og kvalitetserier.

Kommentar #4

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

EU er jo også...

Publisert rundt 10 år siden

... med på å støtte denne politikken som her nevnes ved å kjempe frem at det skal være to års garanti på elektroniske produkter og ikke fem slik vi har her i landet. Dette for at vi skal godta at mobil telefonen og lignende utstyr ikke klarer mer enn to års bruk og vi derfor må kjøpe ny... Det samme ser du veldig klart i mobil segmentet, der vi hele tiden "lures" til å kjøpe det nyeste, flotteste, fineste mobil telefonen med fotoapparat, radio, TV, ja gud vet hva de ikke putter inn som funksjoner som de innbiller deg at du trenger for å få oss til å kaste den et års gamle telefonen du allerede har, og som fungerer MER enn tilfreds stillende for ditt bruk (Jeg har betalt telefonen min av jobben, så jeg har også mail på min, men jeg bruker en telefon til det den opprinnelig var ment som, å ringe med, å trenger derfor ikke alle de ekstra funksjonene, hvor hyppe de enn er...)

Og slik er det over hele linja. Vi lures til å tro at en TV har en levetid på knappe to år får den skal byttes og ingen tenker på at selv om TV'er er så miljø vennige at de snart kan spises er det ikke noen steder som gjør nytte av de ressursene som dette gir, ihvertfall ikke i dag. Vi skal ha mer og mer for mindre og mindre, for da kan vi kjøpe ENDA mer av alt det vi egentlig ikke trenger....

Hjemme hos oss må ungene tenke seg om i alt fra tre dager til en uke FØR de går til innkjøp av en ny telefon, en spill konsoll, etc nettopp for å få de til å belyse hva de har tenkt å bruke det til og det hjelper faktisk. Veldig ofte har de tatt til "vettet" når vi i fellesskap har gått inn på hva de forventer seg av en ny telefon som de ikke har i den gamle også videre. Kjøper de en playstation 3 så vil jo spillene være tilsvarende dyrere enn for spill til playstation 1, som de allerede har og som spillene snart ikke koster noenting å kjøpe. Grafikken er ikke så bra riktig nok, men det er jo SPILLETS innhold og ikke grafikken de er ute etter, ikke sant? Selv kjøper jeg svært skjelden helt nye spill, men venter en måned eller ti til prisene halveres, samme med software..

Det er også fint mulig og kjøpe brukt... Selv kjøpte jeg en så og si splitter ny "flatskjerms TV" (med billedrør riktig nok...) for noen årsiden, da LCD, LED og plasma TV'ene gjorde sitt inntog og folk byttet TV'ene sine ut selv om de nettopp hadde kjøpt et flunkende nytt TV apparat med "gammel" teknologi for å erstatte dem med ny teknologi og 52" tommers TV'er du må snu på hodet for å se på... Kjøpe presset i dag er ENORMT og sinnsvakt, da vi kjøper som om det ikke var noen morgendag!

Det er ikke for ingenting at vi ikke har "råd" til å lage nye veier eller vedlikeholde de veiene vi har eller kan vedlike holde elelr bygge ut jernbane her i landet, for gjør vi det vil inflasjonen stige, som igjen vil gjøre så arbeidsløsheten stiger, skatte inntekter vil gå ned og så videre... Så da kaller vi alle pengene som Norge AS har på bok for pensjons fondet i den tro at vi en dag skal kunne bruke de pengene når oljen tar slutt... Jøss så lette vi er å lure!!! Dette fondet burde vært kalt "piramidespill fondet", for det er akkurat det dette er. Det er de store guttas fond, der de kan skalte og valte med andre menneskers penger som vi ALDRI vil se en krone av og innvestere i bransjer som ikke tåler å bli belyst alt for hardt for å se at de bedriver med snusk og ting som overhodet ikke gagner menneskeheten i det hele tatt, som tobakks industrien! Bare vent å se, for vi kan IKKE bruke de pengene, for det vil slå bena under den skjøre økonomien vi har og når vi vil trenge dem en gang i fremtiden så er jeg redd det allerede er for sent.... Da kan det hende at penger ikke lenger har noen verdi annet enn papiret tallene stå og hva skal vi med dem da?

For mange år siden kom polyneserne til påske øya og da var øya full av trær og andre ressurser. Etter noen gitte år, der mennesker skulle imponere hverandre og imponere påståtte guder, ble alle trærne hugget ned og verdi ressursene forsvant og alt som står igjen er steinfigurene etter den sivilisasjonen som engang bodde der... Påske øya er en mini utgave av der vi er er i dag, for vi har snart hugget ned det siste treet og brukt opp de siste ikke fornybare ressursene (oljen er bare ti år unna for den blir borte...) på denne planeten også og hva gjør vi når det ikke lenger er noe å hente? Flytter vi da? Nei, vi kan ikke det, for hvor skulle vi flytte hen? Verden i dag er ved et skille vi aldri før har vært, for vi har ikke lenger noe sted å flytte til når vi har brukt opp kvoten her på jorden, men dette liker vi ikke å tenke på så vi fortsetter å handle, vi forsetter å bruke og vi fortsetter å sløse i enda større hastighet enn noensinne før og hver gang noen roper varsku kommer det en "ekspert" på ditt og datt og forteller oss at det ikke er noen fare... enda... Vi er så lettlurte at vi tror dem, hver gang, for vi VIL jo ikke tro at vi må endre den livsstilen, selge bilene våre og kanskje dyrke mye av vår egen mat selv, men det er dit vi kommer hvis vi fortsetter slik vi gjør i dag.... Trangere tider vil komme, ingen tvil om det...

Og til de som tror det bare er å ta inn tusenvis av flykninger for å redde dem her i landet tar så grundig feil at jeg nesten blir forundret over dumskapen deres. For vi hadde hjulpet disse folkene MYE bedre i landene de kommer fra hvis vi aktivt hadde lagt press på de landene som flest flykter i fra for å få ned korrupsjonen i disse landene. Men gjør vi det? Nei, for vi tjener jo penger på å holde de landene korrupte, på det viset kan vi få billige t skjorter, billige sko, billig mat osv, for gjør vi noe med korrupsjonen vil prisene øke og hvem vil egentlig det? Kortsiktig tenkning er mennesker eksperter på tydeligvis, vi driter i alt og alle så lenge vi kan tjene enda litt mer penger og rikdom, som egentlig ikke betyr en dritt den dagen penger ikke har noen verdi...

For å sammenligne denne rikdommen kan jeg nevne at 225 av verdens rikeste mennesker har mer penger enn 2,5 milliarder av jordens fattigeste  mennesker. Det er altså 2 500 000 000 mennesker det!!! 500 av verdens rikeste har mer penger enn 74 av verdens fattigste land her i brutto nasjonal intekt!!! Det er ikke til å tro!! Og forskjellen øker hver eneste dag og det kommer den til å gjøre også til det en dag sier stopp av seg selv... Hvis vi ikke gjør noe... For det er et paradoks at eieren av billig kjeden Rimi er en av norges rikeste mennesker, for hvor billig er EGENTLIG den maten den kjeden selger da når eieren har klart å bli milliardær av å selge dette til oss?

Kommentar #5

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Viktig informasjon

Publisert rundt 10 år siden

Dette er godt at disse opplysningene nå kommer fram.  Det var reprise i går kveld på NRK2. Og vi som er litt eldre husker jo at ting varte på en helt annen måte før

Hans Petter skriver:

"For å sammenligne denne rikdommen kan jeg nevne at 225 av verdens rikeste mennesker har mer penger enn 2,5 milliarder av jordens fattigeste  mennesker. Det er altså 2 500 000 000 mennesker det!!! 500 av verdens rikeste har mer penger enn 74 av verdens fattigste land her i brutto nasjonal intekt!!! Det er ikke til å tro!! Og forskjellen øker hver eneste dag og det kommer den til å gjøre også til det en dag sier stopp av seg selv... Hvis vi ikke gjør noe... For det er et paradoks at eieren av billig kjeden Rimi er en av norges rikeste mennesker, for hvor billig er EGENTLIG den maten den kjeden selger da når eieren har klart å bli milliardær av å selge dette til oss?"

Når vi ser hvordan vi mennesker i den rike verden har blitt manipulert av disse markedskreftene, skulle vel både den ene og andre innse behovet for å vende seg til sin skaper med spørsmål om hva det hele egentlig er godt for? Var det dette jeg ble skapt i henhold til, - å bli en god konsument? At min verdi avhenger av evne til pengesamling og forbruk? Og at vi skulle bli dømt ut fra vår vellykkethet?

Det handler vel om å utvikle en større bevissthet i forhold til hva vi utsettes for av manipulerende markedskrefter. Faktisk så lurer jeg på om det er de samme kreftene som står bak dette prosjektet med å legge all skyld for problemer og vansker over på muslimene? - Ja, slik filosoferer jeg i allefall, så legg ikke mer i det..

Uttrykket "å frykte Gud", lærte jeg i sin tid, at betydde "indre årvåkenhet". - Når jeg står på barrikadene for mer sann gudstro, så er det nettopp ut fra en økt bevissthet om alt som er, og ikke en "sovepute" for behagelige illusjoner av å være "Guds utvalgte folk". Vi trenger til de grader å utvikle vår indre årvåkenhet, tenker jeg.

 

med vennlig hilsen mette - som på forhånd beklager at jeg trakk gud inn i en næringslivsdebatt, men det var liksom her det virkelig fikk mening for meg :)

Kommentar #6

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Har nok ingenting...

Publisert rundt 10 år siden
Mette Solveig Müller. Gå til den siterte teksten.

Var det dette jeg ble skapt i henhold til, - å bli en god konsument?

med hva du er skapt til, men snarere hva vi mennesker har evolvert til er jeg redd. Uten at jeg skal gå noe videre inn på mekanikken alle mennesker har evolvert med kan jeg si at det sløseriet og den kortsiktige tenkningen er noe vi har med oss i sekken fra den gangen vi var omtrent 150 individer i stammen, og ikke telte en populasjon påsnart 7 milliarder!! Problemet blir rett og slett å få folk til å forstå mekanikken bak vår natur, slik at vi kan endre den, enn å påkalle all verdens guder i håp om at de kan hjelpe oss...

Så det er inge hensikt å dra guder inn i den globale krisen som er i ferd med å ramme oss nei, tvert i mot gjør vi lurt å å finne et felles ståsted der alle kan være enige om verktøyene vi skal bruke istedenfor å bruke tiden til å argumentere om hvem gud som er sterkest, størst eller har flest dogmer, for gudetro er kun bassert på påstander (som jeg har sagt utallige ganger i en annen tråd) og påstander kan vi ikke bassere oss på for å komme ut av denne knipa...

 

Så gjør verden en tjeneste og legg gude troen på hylla, ihvertfall for  en stund, og forsøk heller å finne en felles plattform alle mennesker, samme hva de tror på, kan stå på og møtes på, et fellesverktøy vi kan bruke som holder dogmer og påstander adskilt fra det verktøyet, for verden trenger det nå, mer enn noengang før!

Kommentar #7

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.

Uten at jeg skal gå noe videre inn på mekanikken alle mennesker har evolvert med kan jeg si at det sløseriet og den kortsiktige tenkningen er noe vi har med oss i sekken fra den gangen vi var omtrent 150 individer i stammen, og ikke telte en populasjon påsnart 7 milliarder!! Problemet blir rett og slett å få folk til å forstå mekanikken bak vår natur, slik at vi kan endre den, enn å påkalle all verdens guder i håp om at de kan hjelpe oss..

Hei Hans Petter

Jeg begynner å forstå, at det jeg har opplevd som løsningen, er det du anser som problemet (ler)?

Kan vi ikke en gang enes om begrepet "indre årvåkenhet"? - Og at det må skje på individnivå fortsatt?

Vi bør vel kunne  enes vi om at vi trenger en bevissthetsutvikling i forhold til den globale situasjonen? Slik du skriver:

Problemet blir rett og slett å få folk til å forstå mekanikken bak vår natur, slik at vi kan endre den, enn å påkalle all verdens guder i håp om at de kan hjelpe oss..

For du beskriver heller ikke bare politiske løsninger her?

Nå har ikke jeg heller noen ide om hvem disse alle verdens guder egentlig er. Jeg vet bare noe om, at det er stillhet og meditasjon over hellige tekster (for meg litt mer østfra), som har vært meg selv til hjelp med hensyn til endring av følelser og adferd, og større bevissthet om hva som skjer.

For spørsmålet vi nå står overfor, er metoden du vil velge for at den enkelte skal forstå mekanikken bak vår natur, og metodene for å endre den? Har vi da råd til å velge bort gode metoder som har vært brukt av menneskeheten gjennom hele historien?

Jeg har valgt min. Hva er din anbefaling for endring av forståelse og adferd?

med vennlig hilsen mette

Kommentar #8

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Blitt lurt, latt oss lure

Publisert rundt 10 år siden

Har jeg blitt lurt eller er det slik at jeg lar meg lure? Det er ikke alltid enkelt å gjennomskue alle de som ønsker å lure enn i livet. Men jeg rister litt på hodet når man hveder at man er lurt av markedsføring, reklame eller når man er offer for kjøpepress, tidsklemme eller hva det nå er vi snubler over.

Er ikke det et tegn på at vi lar oss lure og egentlig ønsker å blir lurt? For det meste kunne vi unngått om vi hadde gjort litt forarbeid og benyttet våre evner til å tenke og resonere.

Det er først når noen påpeker at vi har latt oss lure vi føler ubehag ved det.

Kommentar #9

Frode Veungen

0 innlegg  1 kommentarer

Ny her

Publisert nesten 10 år siden

Hei .jeg har sett etter en debatt ang forbuker samfunnet .

Jeg ble så oppmerksom når jeg så denne dok. om " garnatert kort levetid.

 

http://documentaryheaven.com/the-lightbulb-conspiracy/

 

Denne gjorde meg rett og slett kvalm. jeg er jo en forbruker selv, men dette fikk meg til å åpne øynene og sinnet mer på måten ting blir fremstilt og "manipulert".

Vi vet jo en del om dette , men det er jo forferdelig hvordan systemet virker.

¨Vi må virkelig gå inn i oss selv og se hva som kan gjøres. Mindre forbruk= mindre forurensing.

Vi må begynne et sted ,sette grenser for hva som er riktig.

Ser jo den forbruker kulturen det har blitt.

 

Opplys meg med mer hvis mulig

 

 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere