Verdidebatt

Ikke "medfødt sårbarhet"

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I dag har Vårt Land et intervju med forsker Roar Fosse: "Ingen arver psykiske lidelser".

I en artikkel i juniutgaven av Tidsskrift for Norsk Psykologforening skrev Fosse blant annet:

Senere års forskning på DNA viser at det ikke er genene i seg selv, men prosesser i cellekjernen rundt DNA som styrer hvordan genene uttrykker seg. Disse epigenetiske prosessene blir sterkt preget av miljøerfaringer gjennom barndom og oppvekst. Psykiske lidelser ser ut til å utvikle seg ved at belastende miljøerfaringer modifiserer epigenetiske prosesser, og gjennom det både hjerneutvikling og psykologisk funksjon inn i voksen alder.

Denne kunnskapen om genetikk tilsier at vi må endre vårt syn på årsaker til psykologiske vansker. Tidligere har en antatt at polymorfismer i transkripsjonsområdene i DNA utgjør den genetiske sårbarheten for mentale problemer.

Disse funnene indikerer at de fleste, eller alle, psykiske lidelser hos mennesker er knyttet til stress i relasjonen til primære omsorgsgivere eller signifikante andre i barndom og oppvekst.

Når et barn utsettes for seksuelt, fysisk eller psykologisk overgrep eller neglisjering av sine behov, er dette som regel ikke engangshendelser, men karakteristika ved et oppvekstmiljø som varer over år. Den nye kunnskapen peker på at slike erfaringer former genomet til å utvikle en hjerne som er tilpasset et utrygt og truende miljø.

Dette er godt nytt. Det kan bidra til at ofre for overgrep i barndommen slipper å fortsatt bli stigmatisert med at de har "dårlige" gener og at man får rett fokus når det gjelder forebygging av psykiske lidelser. 

Se også: Barn som "har" ADHD

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt