Asbjørn Kvalbein

65

Konfekt for kjærligheten

Publisert: 15. apr 2009

Konfekt er små biter av sjokolade, søte og stimulerende. Når jeg i dag vil snakke om konfekt for kjærligheten, har jeg tenkt å la deg gjennomgå et fire minutters kurs i å fornye ekteskapet. Skal det bli noe av det, må det skje i punkter. Fem punkter. Er du med? Konfekt nummer én til ekteskapet:

1. Tenn og tren troslivet. Du og ektefellen din er skapt av Gud. Jeg vil anta dere sa ja foran et alter i en kirke. Bli enige om at Gud fortsatt skal ha førsteplassen i hjemmet. Mange ord i Skriften kan tenne opp igjen troslivet. Ved å gå på møter og gudstjenester sammen, får dere ikke bare konfekt, men sikringskost. Hør for eksempel dette ordet fra Bibelen: «Ha alle ett sinn, vær medlidende, kjærlige … barmhjertige og ydmyke, så dere ikke gjengjelder ondt med ondt eller skjellsord med skjellsord, men heller velsigner. For dere er selv kalt til å arve velsignelse.»

2. Konfekt nummer to: Bortvis og begrav bitterheten. Misforståelser og fornærmelser kan av og til forsure et forhold. Kjærligheten gjemmer ikke på det onde, sier Bibelen. Men noen gjemmer på det onde likevel. Det er dårlig strategi. Prøv å ta det bitre frem i lyset, snakk om det. Sett ord på hva som har skapt et sår eller en krenkelse. Legg opp til å tilgi hverandre. Så kan dere bortvise og begrave bitterheten. Bibelen sier: «Den som vil elske livet og se gode dager, han skal holde sin tunge fra ondt og sine lepper fra svikefull tale.» Bruk ikke tungen til å si noe ondt, la heller ikke bitterheten slå røtter i tankelivet.

3. Konfekt nummer tre: Sats på og styrk samtalen. Utnytt alle sjanser dere får til å prate sammen. Gå tur sammen, kjør bil sammen, opplev noe sammen, noe som kan stimulere til god kommunikasjon og utveksling av dypere tanker. Et samtaleklima som har tørket opp, er et sikkert tegn på at noe alvorlig er galt i samlivet mellom dere. Har dere barn hjemme, så sats på gode pratestunder med dem. Oppmuntre hverandre til å leve i samtale med Gud. Og prioriter stunder da dere kan kommunisere i ro og fred, ansikt til ansikt. Sats på og styrk samtalen.

4. Konfekt nummer fire: Restart og rull ut romantikken. Du som bruker datamaskin, vet hvor fornyende det kan være å skru av pc’en og starte den på nytt. Det som har låst seg, blir borte. Prøv å være romantiske som da dere første gang møtte hverandre. Og rull ut hele registeret. Forfatteren Gary Chapman har lært oss kjærlighetens fem språk: Anerkjennende ord, tid for hverandre, tjenester, gaver og fysisk nærhet. Restart og rull ut romantikken.

5. Konfekt nummer fem: Bring inn og bruk bønneretten. Har dere prøvd å be sammen som ektepar? Kanskje dere gjorde det da dere var unge, ivrige og nyforelskede. Bring bønnen inn igjen. Det kan gjøres i mange former, også ved at dere bruker en skrevet bønn eller ber fadervår sammen.
 
Også om du ikke er gift, men tenker på det, så gir jeg deg altså fem idealer: Tenn og tren troslivet. Bortvis og begrav bitterheten. Sats på og styrk samtalen. Restart og rull ut romantikken. Bring inn og bruk bønneretten.
 
Alt dette kan bli som konfekt for kjærligheten.

Kommentar #1

Margit Hunemo

16 innlegg  26 kommentarer

Kva med en sur-søte konfekten?

Publisert over 12 år siden

Flott at du tek fram konfekten, Kvalbein!

Men kva med dei som ikkje har konfekt?

Stundom har eg undra meg over at kristne fellesskap ofte krinsar kring familien. Kva med dei som lever utanfor den ramma?

For å binde saman kunne ein kanskje seie noko om vennskap? Bibelen har gode referansar på det temaet...

Kommentar #2

Asbjørn Kvalbein

65 innlegg  150 kommentarer

Du har rett, Margit

Publisert over 12 år siden

Mye kristent arbeid er for familieorientert. Vi tar ikke de enslige på alvor. Derfor har jeg tatt utfordringen fra deg og skrevet noe om å være singel eller tosom. Ordene er ikke rettet til deg personlig, men bygger på ting jeg har lest og tenkt på. Så kommer jeg gjerne tilbake til det du etterlyser: Om vennskapsbygging.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere