Kommentar

Lar du deg påvirke?

Samfunnet har mange meninger om hvem du og jeg skal være. Hva vi skal kle oss i, hvor vi skal reise på ferie, hvilken bil vi bør kjøpe, hvilket yrke som er best osv osv. Lar du deg påvirke?

Helt fra vi er små, får vi signaler fra omverdenen om hva som er godtatt ved oss, og hva vi bare må "legge bort og aldri ta fram igjen". Samfunnet har et A4-ideal, og de fleste mennesker klarer å tilpasse seg dette på den ene eller andre måten. Men så har du de menneskene som TØRR å være annerledes. Det vil si, de ser hvem de faktisk er, og de står for det! Uansett hva andre mener. Og hva skjer? Istedenfor at verden applauderer dem for sine unike personligheter, og roser dem for sitt mot, -så virker det som om vi ikke kan få gjort sterkt nok inntrykk av hvor store motstandere vi er mot alle som ikke er A4.

Vi er mange som husker kvelden da bergenseren Kurt Nilsen kom inn på Idol på tv2. Mange lo av hans store mellomrom mellom fortennene. Rørleggeren fra Bergen. Helt til han åpnet munnen, og folk bare satt i stillhet, sjokket, over de nydelige tonene som kom ut. En tid etterpå vant han World Idol, og har gitt ut flere bra cd`er siden den gang.

Susan Boyle er et lignende eksempel. Vi så en dame stå på scenen, som ikke lignet de modell-aktige jentene vi er vant til å få se. Tvert imot. Men når hun åpnet munnen, fikk vi høre en fantastisk stemme som grep oss mye lenger enn gjennom tv-skjermen.

Men ikke alle opplever denne rekkefølgen. Fordommer fordummer, har vi hørt. Men hva med dem som ikke går inn til vårt aksepterte A4-mønster, men BORT fra det? Hva med mennesker vi lenge har akseptert, -helt til de framstår som personer langt utenfor våre "normale rammer" ?

Prinsesse Martha Louise var svært annerkjent i hele Norges land. Men så står hun fram med en ny side av hvem hun er. Hun kan tolke beskjeder fra dyr, og hun tror engler er rundt oss, og ønsker å kommunisere med oss og hjelpe oss. Ikke bare det, men hun velger å jobbe med dette, og starter en skole for mennesker som ønsker å gå dypere i dette feltet. Og hvordan reagerer vi? Med avsky, stor skepsis, avvisning, sladder og baksnakking, henger henne ut på alle måter...

Prest i Vålerenga, Einar Gelius, har vært svært annerkjent av mange. Joda, han våger seg utenfor "A4-boksen" til tider, men ikke så drøyt at det ikke kan godtas. Hvem gjør ikke det innimellom? Helt til han gir ut boka "Sex i bibelen", og viser en helt ny side av hvem han er. Han deler tanker om sex bl a utifra boken bibelen, som for mange sees på som hellig og ufeilbarlig. Og hva skjer? Jo, han må si opp jobben sin pga alt presset fra alle hold. Han får virkelig gjennomgå. Dette er ikke akseptabelt! Bort med han!

Det er noe som skurrer. Ser dere det ikke?

Kurt Nilsen og Susan Boyle, kom inn i den boksen vi alle liker, og vi klapper og heier og tørker bort gledestårer! Og for all del, jeg heier med, og synger gjerne med i stor jubel til sangene til Kurt! Jeg har flere av cd`ene hans, og musikken hans har betydd mye for meg.

Men hva med den nydelige prinsessen vår? Hva med den flotte presten for Vålerenga? Jeg kunne kommet med flere navn.

HVEM setter standarden for hva som er akseptabelt og ikke? Og hva gir dem isåfall retten til det?

Hvis vi skal ta fram bibelen, som opptar mange nordmenn, så vil jeg gjerne ta fram Jesu egne ord, om å ikke dømme, for selv ikke å bli dømt. Og om å elske hverandre, slik Han elsket oss først. På kjærligheten skal mennesker se at vi tilhører Gud.

Kjærligheten... Vet du hva? Vi som kristne gir som regel blaffen i hva "alle andre" mener om Jesus. Vi hører nemlig på VITNESBYRDENE. Til Hans disipler. Både for over 2000 år siden, og den dag i dag. De veier tyngre enn sladder og "tilfeldige meninger".

Men hva med disse unike personene som står fram og viser en del av hvem de er? Hva gir tyngde til våre meninger om dem? For jeg er sikker på at det finnes tusenvis av personlige vitnesbyrd fra mennesker som har opplevd Einar Gelius og prinsesse Martha Louise i sine jobbstillinger, som kan skrive under på at de har vist nestekjærlighet, trøst, omsorg, veiledning, forståelse, godhet... Flere av åndens frukter.

MEN DE ER SÅ ANNERLEDES! Og derfor liker vi dem ikke! Bort med dem!

Jeg husker en historie om en annen person, som opplevde det samme.. Han var annerledes... Bare god.. Gjorde bare godt.. Men annerledes.. Så annerledes... "Korsfest! Korstfest ham!"

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar