Anonym167 Anonym

51

Lar du deg påvirke?

Samfunnet har mange meninger om hvem du og jeg skal være. Hva vi skal kle oss i, hvor vi skal reise på ferie, hvilken bil vi bør kjøpe, hvilket yrke som er best osv osv. Lar du deg påvirke?

Publisert: 24. nov 2010

Helt fra vi er små, får vi signaler fra omverdenen om hva som er godtatt ved oss, og hva vi bare må "legge bort og aldri ta fram igjen". Samfunnet har et A4-ideal, og de fleste mennesker klarer å tilpasse seg dette på den ene eller andre måten. Men så har du de menneskene som TØRR å være annerledes. Det vil si, de ser hvem de faktisk er, og de står for det! Uansett hva andre mener. Og hva skjer? Istedenfor at verden applauderer dem for sine unike personligheter, og roser dem for sitt mot, -så virker det som om vi ikke kan få gjort sterkt nok inntrykk av hvor store motstandere vi er mot alle som ikke er A4.

Vi er mange som husker kvelden da bergenseren Kurt Nilsen kom inn på Idol på tv2. Mange lo av hans store mellomrom mellom fortennene. Rørleggeren fra Bergen. Helt til han åpnet munnen, og folk bare satt i stillhet, sjokket, over de nydelige tonene som kom ut. En tid etterpå vant han World Idol, og har gitt ut flere bra cd`er siden den gang.

Susan Boyle er et lignende eksempel. Vi så en dame stå på scenen, som ikke lignet de modell-aktige jentene vi er vant til å få se. Tvert imot. Men når hun åpnet munnen, fikk vi høre en fantastisk stemme som grep oss mye lenger enn gjennom tv-skjermen.

Men ikke alle opplever denne rekkefølgen. Fordommer fordummer, har vi hørt. Men hva med dem som ikke går inn til vårt aksepterte A4-mønster, men BORT fra det? Hva med mennesker vi lenge har akseptert, -helt til de framstår som personer langt utenfor våre "normale rammer" ?

Prinsesse Martha Louise var svært annerkjent i hele Norges land. Men så står hun fram med en ny side av hvem hun er. Hun kan tolke beskjeder fra dyr, og hun tror engler er rundt oss, og ønsker å kommunisere med oss og hjelpe oss. Ikke bare det, men hun velger å jobbe med dette, og starter en skole for mennesker som ønsker å gå dypere i dette feltet. Og hvordan reagerer vi? Med avsky, stor skepsis, avvisning, sladder og baksnakking, henger henne ut på alle måter...

Prest i Vålerenga, Einar Gelius, har vært svært annerkjent av mange. Joda, han våger seg utenfor "A4-boksen" til tider, men ikke så drøyt at det ikke kan godtas. Hvem gjør ikke det innimellom? Helt til han gir ut boka "Sex i bibelen", og viser en helt ny side av hvem han er. Han deler tanker om sex bl a utifra boken bibelen, som for mange sees på som hellig og ufeilbarlig. Og hva skjer? Jo, han må si opp jobben sin pga alt presset fra alle hold. Han får virkelig gjennomgå. Dette er ikke akseptabelt! Bort med han!

Det er noe som skurrer. Ser dere det ikke?

Kurt Nilsen og Susan Boyle, kom inn i den boksen vi alle liker, og vi klapper og heier og tørker bort gledestårer! Og for all del, jeg heier med, og synger gjerne med i stor jubel til sangene til Kurt! Jeg har flere av cd`ene hans, og musikken hans har betydd mye for meg.

Men hva med den nydelige prinsessen vår? Hva med den flotte presten for Vålerenga? Jeg kunne kommet med flere navn.

HVEM setter standarden for hva som er akseptabelt og ikke? Og hva gir dem isåfall retten til det?

Hvis vi skal ta fram bibelen, som opptar mange nordmenn, så vil jeg gjerne ta fram Jesu egne ord, om å ikke dømme, for selv ikke å bli dømt. Og om å elske hverandre, slik Han elsket oss først. På kjærligheten skal mennesker se at vi tilhører Gud.

Kjærligheten... Vet du hva? Vi som kristne gir som regel blaffen i hva "alle andre" mener om Jesus. Vi hører nemlig på VITNESBYRDENE. Til Hans disipler. Både for over 2000 år siden, og den dag i dag. De veier tyngre enn sladder og "tilfeldige meninger".

Men hva med disse unike personene som står fram og viser en del av hvem de er? Hva gir tyngde til våre meninger om dem? For jeg er sikker på at det finnes tusenvis av personlige vitnesbyrd fra mennesker som har opplevd Einar Gelius og prinsesse Martha Louise i sine jobbstillinger, som kan skrive under på at de har vist nestekjærlighet, trøst, omsorg, veiledning, forståelse, godhet... Flere av åndens frukter.

MEN DE ER SÅ ANNERLEDES! Og derfor liker vi dem ikke! Bort med dem!

Jeg husker en historie om en annen person, som opplevde det samme.. Han var annerledes... Bare god.. Gjorde bare godt.. Men annerledes.. Så annerledes... "Korsfest! Korstfest ham!"

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Underdog

Publisert over 10 år siden

Det skal vel vanskelig la seg gjøre å ikke la seg påvirke. Utfordringen med en slik debatt som dette er at den tvinger oss til å gå i oss selv, da blir det gjerne liten respons. Men braknapp er trykket og takk herved oversendt for et god innlegg.

Det er likheter mellom de personene du trekker frem, de er underdogs alle sammen men de støttes av ulike grupper for ulike ting.

Boyl og Nilsen utfordret vår oppfattning om at de som synger og underholder bør ha et visst utsende, litt uniformert om man kan si det slik. På mange måter blir de ikke bare bedømt for sin opptreden men de får pluss i boken for at de har et utseende som ikke passer inn i malen. Da blir de menneskene av allmuen som hevder seg blandt den innbildte elite.

Gelius og Mertha Louis blir av mange demonisert, dette medfører at mange ser dem som en søt liten valp som bli sparket. Dette reagere mange også på. Ikke fordi de nødvendigvis har noe å formidle som vi er interessert i eller enige i dem i, men fordi de blir utsatt for en opptreden av andre som vi mener er bøllete og direkte ufin.

Det er jo ganske enkelt å kikke gjennom debattene her og se på tråder som omtaler Gelius eller Martha Louis. Da vil man enkelt kunne danne seg et bilde av hvem som er av typen bøller. Hvem som tilhører skaren som står der jubler når den skyldige blir pisket eller som roper opp om at pisken bør komme frem.

Du vil neppe få  mange svar fra disse personene i denne tråden i hvertfall ikke noe som omhandler de to ovennevnte.

Men som sagt, vi lar oss nok påvirke alle sammen.

Kommentar #2

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

nyttig ettertanke

Publisert over 10 år siden

Veldig bra skrevet! Og en fin tankevekker. Braknappen tatt i bruk. Vi lar oss nok alle påvirke, mer og mindre, desverre.

Mange vil nok sterkt mislike at jeg skriver det, men i denne Gelius-prosessen har jeg ofte tenkt på måten Jesus engang ble behandlet på. Ingen direkte sammenligning, forøvrig, men også Jesus var veldig annerledes og hadde grasrota med seg og myndighetspersoner mot seg.

Kommentar #3

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Hummer og kanari

Publisert over 10 år siden

Jeg skjønner ikke helt sammenligningene dine her.

Utseende skal vel ikke bety noe i en sangkonkurranse??Vi har vel mange eksempler på artister som ikke akkurat har det "med" seg,hva nå det vil si.For meg er det revnende likegyldig hvordan folk ser ut hvis de synger,spiller bra.

Men mange blir nok påvirket ..vi kan se på mange av de såkalte artistene som ikke er annet enn overbetalte babes og bortskjemte wonderboys.

Men hva har Gelius med utseende på en sangartist å gjøre,?

En prest har visse forpliktelser,nemlig å holde seg i hvert fall nogenlunde til det han egentlig skal.Men det har ikke Gelius gjort.Det blir som om en stortingsrepresentant fra SV skulle stå på stortingets talerstol og snakke varmt for kontantstøtte og private bedrifter.

Alle ser at det ikke stemmer med det forventede budskapet.Verre er det ikke.

Men Gelius er ingen martyr.Han vet godt hva han driver med,og han bør vite at hummer og kanari ikke kan blandes.Det blir usmakelig.

Kommentar #4

Mons Henrik Slagsvold

160 innlegg  2436 kommentarer

Tanker en søndag morgen

Publisert over 10 år siden

Hei Silje! Takk for sist! Gratulerer med ny sveis! Du tåler godt å synes! Den kler deg spør du meg. Men såvidt jeg forstår deg ønsker du å slutte med å være etter eller spørre hva andre synes? Det pleier å styrke selvrespekten.

Ditt tema er sentralt for de fleste i ulik grad i forskellige faser av livet vil jeg tro. Selv tenker jeg at det er bare et menneske som kan hindre meg i å være meg og det er jeg selv. Og det er bare en kraft som kan stoppe meg i dette og det er menneskefrykten. Og menneskefrykten har som regel sin rot i ensomhetsangst. Angsten for å få kontakt med den dypere ensomhet som bor i alle mennesker.

Det er her Gud kommer inn. Er man så heldig å finne nærhet til Gud og visshet om hans  nærvær blir ensomhet en fremmed fugl i ens liv og man er fri. Hva mennesker synes blir mindre viktig.  Derfor er ens dypeste ensomhet selve kongsporten til møte med og erkjennelse av Gud og trosvisshet. Det er ikke for ingenting evangeliet forteller at Jesus startet med 40 dager alene i ørkenen og at han ble ført dit av ånden. Der fant han sin ensomhet og i bunnen av den  åpenbaringens Gud. Derfra går hans virke som veiviser og rådgiver, ikke som humanistisk moralist eller en moralens vokter.

Du nevner Kristi råd om ikke å dømme. Jeg legger merke til at det står:”Døm ikke!” Det står ikke ”Døm ikke andre.” Jeg legger i dette at jeg også er fritatt fra å dømme meg selv. Det er egentlig logisk. Fyller jeg meg med dømmende tanker er jeg en dommer hva enten jeg dømmer meg selv eller andre Og en dommer i mitt indre er en blokkering mot gudsnærvær. Det ligger som et lokk over og hindrer meg i å finne det Guds rike som er inne i meg.

Jeg deler din begeistring og beundring for prinsessen og har kjøpt hennes bok. Hun har erfart ting som er beslektet med ting jeg selv har opplevd på mystikkens ensomme vei til Gud.

Dette var noen tanker jeg har tenkt rundt ditt innlegg. Håper jeg ikke har blitt belærende. Du trenger neppe mennesker til å lære deg. La meg sitere en mystiker: ”Når Guds rike vokser frem i en sjel og den erkjenner det, da bør man ikke mere preke for den eller belære den; den blir tilstrekkelig belært og forvisset om det evige liv.”

Med vennlig hilsen Mons Henrik.
Kommentar #5

Jon Ivar Tønnesen

6 innlegg  70 kommentarer

Märtha og Einar

Publisert over 10 år siden
Anonym167 Anonym. Gå til den siterte teksten.

Og hvordan reagerer vi? Med avsky, stor skepsis, avvisning, sladder og baksnakking, henger henne ut på alle måter...

Som det ofte påpekes i forbindelse med debatter så er det forskjell på å angripe sak og person. Det er helt legalt å angripe sak, men ikke bra å angripe person. Man skal ta ballen, ikke spilleren som det heter i sportsmetaforen.

Nå vil ikke jeg skape en ny debatt om enkeltpersoner (eller meninger til enkeltpersoner), men det er forskjell på fordommer mot prinsessen og presten i ditt eksempel og saklig uenighet. Du spør hvordan vi reagerer. Det kan være en stor utfordring å reagere på rett måte. Noen ganger så må man tenke med seg selv om det egentlig er fordommer eller saklig uenighet det er snakk om. Kanskje er det begge deler? I så fall så må ikke fordommene involveres i eller påvirke debatten.

Å reagere med avsky kan man gjøre både mot sak og person. Uansett er det vel ikke et godt utgangspunkt for en debatt å reagere med avsky. Videre nevner du skepsis og avvisning. Å reagere med skepsis og avvisning trenger ikke å gå på person, men vil som jeg ser det være en naturlig reaksjon i møte med meninger annerledes enn mine egne. Først en skepsis til hva dette er og så eventuelt en avvisning hvis det viser seg at argumentene ikke overbeviser meg. Sladder, baksnakking og uthenging hører derimot ikke hjemme noe sted.

I den grad de to personene du trekker frem som eksempler er utsatt for sladder, baksnakking og uthenging så er det beklagelig, men det må ikke føre til at det som er saklig mister sin gyldighet. Sånn som jeg har forstått det så ble Gelius bedt om å gå fordi han ikke gjorde jobben sin (den omtalte boka var bare 1 av mange ting). Selvfølgelig kan man ha fordommer mot det Märtha driver med, men som jeg har skjønt det så mener mange kristne at det hun driver med er uforenlig med kristendom. Det vil logisk sett føre til en avvisning av det hun driver med, uten at det har med fordommer å gjøre.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere