Verdidebatt

Bakkevig vet bedre!

Vi som har regnet Bakkevig som en framskrittsmann i livssynspolitikken, blir nå forundret over hans retorikk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Prost Trond Bakkevig fører for tiden en debatt med Human-Etisk Forbund (HEF) i VLs papirutgave om tros- og livssyns rolle i henholdsvis privat og offentlig sfære. Etter at både pressesjef Jens Brun-Pedersen og fagsjef Bente Sandvig har forsikret om at HEF overhode ikke ønsker å drive livssyn ut av det offentlige rom, ber Bakkevig forbundet om å fjerne følgende setning fra sitt info-matetriell:

”Vårt prinsipielle utgangspunkt er at livssyn er et privat anliggende.”

Det er åpenbart at livssyn i betydningen tro og standpunkt er et privat anliggende, et personlig valg man ikke behøver å redegjøre for eller som gir andre rett til integritetskrenkelser. Den enkeltes livssyn beskyttes både av norsk privatrett og internasjonale konvensjoner. Denne beskyttelse betyr ikke at tilhengere av livssyn ikke også har rett til å synes og ytre seg i det offentlige rom, på samme vis som den enkelte etter eget valg og ønske kan fremholde meninger om politikk, seksuell legning eller barneoppdragelse i offentlige fora.

Det er like klart at organisering av livssyn har et sentralt forhold til offentlige lover og bestemmelser. I denne sammenheng er kravet om frihet for og likestilling mellom tros- og livssynssamfunn et viktig offentlig anliggende. I mer enn 50 år hatt dette kravet vært HEFs viktigste kampsak.

Denne  distinksjonen mellom ”privat” og ”offentlig”  kjenner enhver prest, og det virker utillatelig lettvint å bruke retoriske knep slik det her er blitt gjort. Dessverre er ikke Bakkevig den eneste som har benyttet seg av knepet. Tvert imot er dette  blitt vanlig både blant leg og lærd i debatten om særfordeler for Den norske kirke.

.           Men vi som har regnet denne teologen som en framskrittsmann i livssynspolitikken, blir likevel litt forundret.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt