Verdidebatt

Gelius og twitrende politikere

Einar Gelius-saken bør få etterspill i Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sosiale medier er farlige kommunikasjonskanaler for politikere som styres av øyeblikkets impulser. Gårsdagen var ingen god dag verken for Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Arild Stokkan Grande eller Senterpartiets statssekretær i Kommunaldepartementet, Guri Størvold.

Grande er tidligere organist i Den norske kirke. Nå er han medlem av Stortingets kulturkomité. Hans bidrag i Gelius-saken er å karakterisere biskop Ole Chr. Kvarme som «Mullah Kvarme».

Når så sterke ord tas i bruk på Twitter, skulle man tro at han hadde noe å melde i de etterfølgende debattprogrammene i NRK. Det hadde han ikke, annet enn at han ikke ville legge seg bort i den konkrete Gelius-saken og at han er for «en åpen og inkluderende folkekirke». Det bør være fullt mulig å stå for åpen folkekirke, samtidig som man setter foten ned for Gelius.

Guri Størvold opererer på Facebook, uten at det gjør nivået noe høyere. Hennes bidrag er følgende; «Oslo-biskopen demonstrerer høyden under taket i Den norske kirke ved å ville kvitte seg med sogneprest Gelius. La oss beholde Gelius - men Kvarme kan vi godt klare oss uten!»

I etterkant av at hun skrev facebook-meldingen er det blitt kjent at Størvolds partifelle, biskop Gunnar Stålsett, også opplevde problemer med Gelius og hadde samtaler med Vålerenga-presten.

To sentrale politikere i våre regjeringspartier demonstrerer en fullstendig mangel på respekt for den jobben en biskop i Den norske kirke skal gjøre. Biskopens oppgave er forankret i de retningslinjer politikerne selv har vedtatt.

Kanskje kan utspillene skrives på kontoen for unge politikere som tror at lettvinte, folkelige meninger er det som skal til for å nå opp i politikken. Her er det også et poeng at medienes fordommer og uvitenhet i kirkesaker skaper holdninger, noe som presten Sunniva Gylver har understreket.

Vi håper at ledelsen i Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke lar denne debattformen passere uten at det blir tatt opp på en skikkelig måte med dem som har ytret seg så unyansert.

Randi Johnsen er en av dem som har merket seg Stokkan Grandes debattform. Hun sier følgende på Verdidebatt.no

«Forstemmende er det å høre en stortingsrepresentant håne Oslos biskop ved å omtale han som mullah Kvarme og med dette signalisere at Kvarme er fanatisk. Den aktuelle stortingsrepresentanten burde gå noen runder med seg selv og reflektere over hva fanatisme er, og om han selv kanskje har noen slike karaktertrekk».

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt