Verdidebatt

Ansvarlig?

Når er vi ansvarlige for våre gjerninger?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter å ha blitt øst opp på dette med fri vilje i mer enn èn tråd så tenkte jeg å utfordre folk litt i fri vilje og determinisme for å se hvordan det henger sammen med ansvarlighet.

Sak: Er vi ansvarlige når vi ikke kan velge noe annet?

Mange vil argumentere med at vi er ansvarlige for våre gjerninger når de er et resultat av et valg, men hvis vi havner i en situasjon hvor vi ikke kan velge noe annet, så føler mange at vi ikke er ansvarlige siden vi er frarøvet valget. Men er det slik?

Tenk deg gitte situasjon, du har ikke lovt å forandre på premissene men du kan argumentere mot premissene hvis de ikke er logiske. Oppsetningen er kun markert slik for å gjøre det litt mer oversiktelig.

i: Tenk deg en person A som sikter en pistol på en person B.

ii:Det står og en person C ved siden av person A som og vil at person A skal skyte person B.

iii:Person C har en mulighet til å overtale person A til å skyte, hvis person A bestemmer seg for å ikke skyte person B.

iv: I praksis så har person A ingen mulighet til å ikke skyte person B siden person C fungerer som en "fail-safe".

v: Person A finner ut at han vil skyte person B, uten at person C sin "fail-safe" trenger å slå inn.

vi: Person A har da valgt selv å skyte person B og er da per definisjon ansvarlig.

vii: Person C har ikke medvirket til drapet aktivt i angitte situasjon (selv om han har brutt loven ved å ikke prøve å stoppe drapet).

Resultatet er at person A per definisjon ikke kunne ha valgt noe annet som ville forandret utfallet. Resultatet ville vært det samme om person A ombestemte seg men ble overtalt, ikke tvunget, av person C. Person C ville da og vært aktivt involvert i handlingen og da medvirkende.

Spørsmål:

1:Er det etisk forsvarlig å holde person A ansvarlig når han ikke kunne valgt noe annet som ville gitt et annet utfall?

1b: Hvis ja, er det i såfall etisk forsvarlig å dømme situasjonen og ansvarligheten på lik linje som om drapet var kun fri vilje? Drapet VAR av fri vilje, men omstendighetene fjernet alle andre mulige alternativer.

2: Er person C ansvarlig selv om han ikke direkte var ansvarlig for persons A valg, men uansett medvirket til at utfallet ikke kunne blitt noe annet?

2b: Hvis ja, om du skulle skyte noen med en jaktrifle og du ville garantert drept personen, men rett før du trykker på avtrekkeren så blir målet truffet av en meteoritt og dør. Er du da ansvarlig?

3: De som syntes person A er ansvarlig, er vi alle da ansvarlige for slike ting vi ikke velger utfallet for? Eksempel: Du sier i sinne "Jeg håper du dør!" og personen du sa dette til ble så redd at blodtrykket steg fort og forårsaket pga blodårenes tilfeldige ansamling av fett på det tidspunket et dødelig slag.

3b: Er vår tildeling av ansvarlighet og derav straff mangelfull fordi vi ikke vet slike omstendigheter og at det da er fare for en merkelig form for justismord?

Lykke til :)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt