Verdidebatt

Hvor høyt elsker du deg selv?

Når du ser deg selv i speilet, ser noen da tilbake på deg?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det kom opp i en annen tråd dette med å lage en kunstig menneskelig intelligens og hvorvidt den har noe etisk menneskverd. Så jeg tenkte jeg skulle dra det ennå lenger men uten å differensiere mellom ateister og teister og uten noen hemmelig ateist agenda.

Saken:

En gang i veldig nær fremtid så finner en veldig smart forsker, som tilfeldigvis heter Vegard, opp en maskin som kan scanne en person på et veldig detaljert nivå. Faktisk så detaljert at den kunne lese hele din fysiske eksisens, hele din kropp ned til atomniå. Dette virker veldig umulig men så er denne Vegard veldig smart og.

Videre kunne han sende denne informasjonen til en annen maskin som han har bygd og denne kan igjen bygge ting ut ifra grunnstoffråmateriale som jern og karbon, helt ned på atom nivå.

En dag når Vegard var ute på tur så fant han ut at han ville prøve å kopiere et menneske. Så han kidnapper den første han ser, som tilfeldigvis er deg, doper deg ned og tar deg med til en plass du ikke vet hvor er. Han setter deg inn i denne kopieringsmaskinen som scanner deg. Du blir så dopet ned igjen.

Byggemaskinen bygger så en tro kopi av deg på rundt 8 timer. Desverre for deg vinner Vegard i lotto og bestemmer seg for å ødelegge maskinen og kjøpe seg en øy langt borte som er umulig å spore. Så du kan aldri bygge noe i den igjen.

Når du våkner opp igjen er du i en park og du ser at det ligger en til ved siden av deg som er helt lik deg.

Du finner ut at denne personen ikke bare ser ut som deg, den er helt lik deg på alle mulige måte. Denne personen er deg i praksis, til det øyeblikket du ble kopiert og har alle dine minner og følelser. Dere er identiske men dere har begge fri vilje så dere oppfører dere ulikt. Så i praksis ville ikke denne gjort noe du ikke ville gjort.

------------------------------

Nå starter det absurde (det over var bare Vegards ingeniørferdigheter):

1. Har denne personen et menneskeverd? Den er menneskeskapt i en maskin og er identisk med deg selv på alle måter.

2. Ville denne personen vært særdeles irriterende på noen områder? :)

3. Har denne personen noe krav på dine ting?

4. Hvis du har en kone eller ektemann, har denne personen krav på å dele han eller hun med deg? Det er like opprivende for denne personen som det ville vært for deg

5. Ville du hatt denne personen i ditt liv eller ville du krevd at han eller hun skulle finne seg en annen plass?

6. I stedet for å våkne i en park så våknet dere begge et stykke ute på sjøen i en liten båt. Dere er alene. Det tar 4 timer å komme til land med deres båtmotor. Ville du følt deg trygg på at denne personen ikke ville sette deg ut av spill og kaste deg i sjøen?

IKKE LES DET NESTE SPØRSMÅLET FØR DU HAR TENKT DEG ET SVAR I DE 6 FØRSTE!

-

-

-

-

-

-

-

-

7. Det ultimate spørsmål om du elsker deg selv: Du finner ut etter å ha dysjet at det er en liten © Vegard på baksiden av skulderen din og at du da er kopien og din kopi fant dette ut. Ville du ofret deg selv og ditt liv slik at den egentlige deg fikk sin familie i fred eller ville du kjempet for at du skulle få være deg? I praksis, ville du vært så uselvisk at du ville ofre deg selv og ditt, for deg selv? Du trenger ikke dø, men du må dra bort fra landet og aldri ta kontakt.

8. Etter å hva vært kopien i spørsmål 7, har noen av de 6 første svarene endret seg?

Jeg tror nummer 7 er en typisk filmvinkling, men uansett så gir den vel en indikasjon på hvor reelt det er for den andre personen i de 5 foregående spørsmålene.

Lykke til :)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt