Verdidebatt

- Løkkeberg sendte manus til palestinerne

Har Vibeke Løkkeberg og Erik Fosse lagt ordene i munnen på intervjuobjektene i Gazas tårer?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mandag i forrige uke ble jeg invitert av NRK Dagsrevyen til å se en forhåndsvisning av filmen Gazas tårer, som er laget av regissør Vibeke Løkkeberg. Jeg kommenterte filmen på Dagsrevyen samme dag, i God Morgen Norge på TV2 onsdag 3. november og her i Verdidebatt torsdag 4. november. En forkortet utgave ble også trykket i Aftenposten mandag 8. november.

”Noen ganger kan det virke som om intervjuobjektene er instruert hva de skal si,” skrev jeg i min kommentar. Mandag 8. november fikk jeg denne antakelsen langt på vei bekreftet. Man kunne anta at instruksjonene kom fra palestinske kamerafolk, men kanskje kom de helt fra produsentene i Norge?

En person som var kjent med arbeidet på Gazas tårer våren 2009, tok kontakt på e-post for å gi ”en tilleggsopplysning”. Allerede den gang ble filmens troverdighet ”betydelig svekket” i vedkommendes øyne.

- Jeg fikk et klart inntrykk av at de som ble intervjuet i filmen ble tilsendt manus på forhånd, opplyser kilden, som ønsker å forbli anonym.

- Det svekket for meg filmens troverdighet betydelig, legger kilden til.

Det er bekreftet fra annet hold at kilden hadde nærhet til produksjonsteamet.

Opplysningen bekrefter én av mine konklusjoner fra forrige uke: ”Gazas tårer er et rent partsinnlegg fra palestinske filmfotografer, utgitt med navnet til en kjent norsk regissør som kamuflasje. Slike filmer, med statlig finansiering, og full oppbakking av kultureliten, ville ellers blitt kalt propagandafilm.”

Løkkeberg har innrømmet at hun har ”rekonstruert” scener i filmen.  Har hun og Erik Fosse også lagt ordene i munnen på intervjuobjektene?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt