Verdidebatt

Frigi Gilad Shalid

26.juni 2006 ble den israelske soldaten Gilad Shalit tatt til fange av en terrorgruppe sammensatt av Hamas og to andre islamske grupperinger.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Disse hadde i hemmelighet gravd en tunnel  under grensa  fra Gaza til Israel. To israelske soldater ble drept og fire andre såret under angrepet. Gilad ble ført til Gaza og har siden denne dato sittet i fangenskap. Han har til denne dato ikke fått oppfylt sine rettigheter som krigsfange  der han nå sitter.

Foreldrene til Shalid har nå etablert en stand ikke langt fra statsministerens bolig i Jerusalem etter å ha arrangert en marsj fra sitt hjem i nærheten av Libanon grensen.  For noen uker siden var jeg i Jerusalem og fikk da hilse på foreldrene til Gilad. Sønnen deres hadde da sittet i fangenskap i 1565 dager på Gaza. Begge foreldrene  satt plassert i hver sin stol med en stol mellom seg. Denne stolen var reservert deres sønn.  Mange stoppet opp ved standen og viste sin støtte ve å skrive under på støtteerklæringer for frigivelse av denne soldaten som har sittet i fangenskap i lang tid.

På en av de Hamas sine nettsider er det lagt ut en tegnefilm hvor far til Shalid mottar sin sønn død i en kiste. I filmen advares det om at Shalid kan lide samme skjebne som den israelske piloten Ron Alad om det ikke blir enighet om fangeutveksling. Arad forsvant da han fløy over Sør-Libanon i  1986. Hans videre skjebne er ukjent for israelske myndigheter.

Hamas forlanger mange terrorister som sitter fengslet i bytte mot å utlevere Shalid. Det har vært flere forhandlinger rundt saken, men ingenting har til nå ført til at Hamas har utlevert den unge soldaten. Shalid er  Hamas sitt triumfkort for tiden og dette benyttes av Hamas på en avskyelig måte.

Amnesty, Røde Kors og FN har fordømt  kidnappingen av Gilad Shalit, men er det nok med programerklæringer fra de internasjonale hjelpeorganisasjoner  for å få frigitt Shalit?

Stortingsrepresentanten Øyvind Vaksdal, FrP,  har i skriftlig spørsmål  tdiligere i år spurt utrenriksministeren om hva han vil gjøre for å følge opp Europarådets resolusjon 1748 der man ber om at Shalid snarest blir løslatt. Støhre svarte at han gjentatte ganger hadde oppfordret til løslaltelse av Shalid og kravet om at Shalid umiddelbart løslates og videre få umiddelbar tilgang til Røde Kors.. Norge vil derfor fortsette å oppfordre Hamas til å løslaste Shalid.

Norge leder giverlandskomiteen for palestinerne (AHLC). Vestbredden og  Gaza er  de prioriterte områdene for overføring også av penger fra den norske stat. Palestinerne  mottar mer støtte enn noen annen folkegruppe i verden av Norge.  I år 2008 var støtten rekordstor, på 800 millioner kroner. Fra 1993 har Norge gitt mer enn 5,7 milliarder kroner til palestinske områder. Flere av de mottagerne som mottar disse summene bruker neppe pengene til nødhjelp, men finaninserer politisk  kamp mot Israel. Et betimelig spørsmål i denne saken er om ikke  den norske regjering  snarest bør begynne å stille strengere krav til gjengjeld for sin pengehjelp. Å forlange at Shilat skal løslates ville vært et naturlig  krav til de styrende myndigheter på Gaza med bagrunn i de summene som  Norge betaler i støtte til Gaza. Norge har med sin politiske innflytelse i dette området sikkert enda større mulighet til å øve størrre press  i denne saken enn bare å oppfordre Hamas til å løslate Shalid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt