Terje Tønnessen

Alder: 72
  RSS

Om Terje

Prest og forfatter
Har utgitt bøkene:
UTFORDRING OG ANSVAR. Et bidrag i debatten om ekumenikk (1972). SVAK FORNEMMELSE AV VÅR. Tekster om frelsens mysterium (2000) MARIA (2000) Læren om Maria i Den ortodokse, romerske-katolske og lutherske kirke. RUBENS HUS. Roman (2001). DET MÅ DA VÆRE NOEN HER. Dikt, aforismer, hymner og bønner (2002) KRISTUS BLANT DERE - HÅPET OM HERLIGHET. Eukaristisk spiritualitet i en såret og splittet verden (2003).
TIDLIGERE PRAKSIS:
Spaltist, kronikør, andaktsskribent i flere aviser. Publisert artikler i det danske kirkebladet Re-formatio. Vært medarbeider og skribent i tidsskriftet Lære og Liv. Jobbet som journalist. Publisert kronikker, artikler og litteraturanmeldelser i aviser og tidsskrifter. Skrevet sanger og salmer, bl.a. i den katolske salmeboken Lov Herren (nr 791). Prest i flere menigheter
ENGASJERT I:
Mannsforskning, åndelig, eksistensiell veiledning og mentorvirksomhet for menn.
AKTUELLE INTERESSER:
Teologi, kristen tro i forhold til rasjonalitet / vitenskap, psykologi, psykiatri, maskulinitet, samfunn, astronomi, kosmologi, sekularisme, modernitet, evolusjon / skapelse, dyrevern, båtliv

Følgere

Banning i spalten Hugin & Munin

Publisert 10 måneder siden

Nå er jeg skikkelig lei av banningen i spalten Hugin & Munin

I dag på selveste dagen for Herrens framstilling i tempelet, Kyndelsmessedagen, velger redaksjonen i spalten Hugin & Munin å skrive: "Sandnes, kor i helsike e Sandnes?" og en viss mann omtales som "Kokkejævel". Språkforskere, og folk flest, vet at "helsike" er en omskrivning for helvete - og at "kokkejævel" skulle være et ord man forlyster seg med i en påstått kristen avis i en alvorlig krisetid, i tillegg til morsomheter i samme spalte med alkohol, forstår jeg ikke. Har man ikke viktigere ting å formidle? Skjønner man ikke at hvis dette skal fungere som en morsom spalte med høy kvalitet, må man legge seg på et mye høyere språklig, innholdsmessig og litterært nivå? Jeg er inderlig lei av å bli møtt med slike hybride, sprikende, støtende ord som dette og et slikt vulgært språk preget av banning, tabloide klisjeer og pubertale morsomheter. Skal ikke Vårt Lands journalister skrive med en viss språklig dannelse og ha en stor respekt for leserne - som ikke bare er urbane 40-åringer med liberale og sekulære holdninger?  Litterær kvalitet, gjelder det bare i litteraturen og ikke i en avis? Da spalten Hugin og Munin oppsto for mange år siden, var språket og formuleringene preget av en bevisst valgt litterær og innholdsmessig kvalitet, man var hensynsfull, fordi man visste at abonnentene er emosjonelt og åndelig forskjellige og reagerer på satire, ironi, sarkasme og humor på ulike måter. Botnen og Bore, som jeg hadde mange gode samtaler med, visste de skrev i en avis som titulerte seg som "kristen". Det forpliktet. Vil Vårt Land i 2021 være en avis som mer og mer ligner de sekulære og sekulariserte medier, som ikke går av veien for å vulgarisere, banalisere og bannifisere språket? Er ikke redaktørene og redaksjonen klar over at det forplikter - spesielt når man får så mye i offentlig, økonomisk pressestøtte - å framstille seg som en kristen avis? Jeg har selv både vært spaltist og journalist i avisen og har et følelsesmessig sterkt og personlig forhold til den. Men nå synes jeg spalten Hugin & Munin skal ta en pause, en skikkelig, fordomsfri tenkepause, der man seriøst reflekterer over hva man egentlig vil formidle av verdier i en kristen avis i 2021.   

Gå til innlegget

Flyforbud for hugin & munin

Publisert rundt 1 år siden

Velformulert satire er ikke lett. Å raljere, harselere med andre på en intelligent, empatisk måte, er en krevende kunst. Den er det ikke alle som behersker.

Vårt Lands spalte hugin & munin har flakset rundt i avisen fra sistesiden og etter hvert landet på side 3. De norrøne speiderravnene til den ikke-eksisterende odin har hatt gode, rause vilkår i den påstått kristne avisen. De har hatt sine energiske forsvarere, forkjempere og beskyttere - hvis man har bedt dem ta en flyvepause. Språklig, lingvistisk og retorisk er satire å håne, spotte, latterliggjøre, forakte, fornærme, forhåne, harselere, ydmyke, raljere - det kan også innebære å profanere og satiren kan i ytterste fall fungere blasfemisk. I humorens lange liv i menneskehetens historie har satiren fått mange til å le og andre til å bli såret, krenket, ydmyket. Av og til når jeg leser hugin & munin blir jeg trist. Jeg får en vond følelse i magen, føler skribentene går over grensen. Er det virkelig dette en påstått kristen dagsavis i en sekularisert tid skal bidra med? Er det dette millioner av kroner i offentlig pressestøtte skal brukes til? Ser man ikke at man er i en mediemessig maktposisjon til å krenke, såre og raljere på en måte som flere av oss lesere reagerer på? Når liberal teologi, banning og sårende sarkasme og satire nå i betydelig grad får prege avisen, er det noen av oss som blir lei oss. Det plager nok ikke hugin & munin - eller deres forsvarere - men det plager noen av oss som i sin tid både har vært journalistvikarer og spaltister i en avis vi har vært oppriktig glad i. Jeg vil derfor be redaksjonen seriøst reflektere over om hugin & munin nå skal få flyforbud.

Gå til innlegget

Katolsk krise

Publisert rundt 1 år siden

Jeg lurer på hva pave Benedikt tenker om sin etterfølger. Og hvordan millioner av katolske kristne nå har det.

Etter at dokumentarfilmen "Francesco" ble publisert, har splittelsen og konfliktene i den katolske kirke økt. Når en pave kommer med nye uttalelser som bryter med tidligere offisielle oppfatninger og meninger, skaper det mange spørsmål, konflikter, mer uro. Heresi/vranglære og skisma/splittelser har fulgt kristenheten siden starten. Bare les Det Nye Testamentet! Det pågår konstant kamper i den åndelige verden. Alle kristne kirkesamfunn er utsatt for angrep av en usynlig fiende - som har mange hjelpere. Jesus Kristus advarer selv mot falske profeter, messiaser og lærere. Ingen konfesjon eller kirkesamfunn er unntatt. Hvis det å være romersk-katolsk er å være tatt inn i "Kirkens fulle fellesskap" og komme hjem til "Moderkirken", er det garantert ikke noen passiv hvileposisjon eller det samme som å leve i en behagelig avslapningsmodus. De konflikter som pågår i alle kirkesamfunn - ortodokse, katolske, protestantiske - bør gjøre oss mer ydmyke og ikke i arroganse framstille oss selv som feilfrie og perfekte. Kirkeorganisasjoner er menneskeskapte. Kirkesamfunn er på tross av påstått korrekte kanoniske regler og riktige bibelfortolkninger befolket av ufullkomne mennesker. Derfor kan heresi/vranglære og skisma/splittelser snike seg inn overalt. Jeg vil gjerne si følgende: Det er ikke tidsånden vi skal følge. Det er Den Hellige Ånd. Det er ikke de ulike kirkers toppledere vi automatisk og ukritisk skal følge. Det er Jesus Kristus. Det er ikke politisk korrekte læresetninger som passer så fint med tidens og dagens sekulære tenkning og praksis vi er forpliktet på. Det er Det Nye Testamentet. Nå må vi leve i bønn. For nå gjelder det. Som aldri før.  

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere