Elisabeth Johnsen

Alder: 35
  RSS

Om Elisabeth

23 år gammel, bor i Bergen, studerer ved Norges Handelshøyskole. Er nestleder i Hordaland KrFU. Interessert i det meste.

Følgere

Å akseptere døden

Publisert over 12 år siden

Kan redsel for døden og kravet om aktiv dødshjelp ha en sammenheng? Hordaland KrFs førstedame, Laila Dåvøy, sa følgende i Stortingsdebatten forrige uke om temaet.

Jeg er egentlig ganske bekymret over at det er de unge – slik jeg har forstått det – både i Fremskrittspartiet og også i Unge Venstre, hører vi nå, som har initiert denne debatten. Mitt store spørsmål blir da om vi voksne ikke klarer å viderebringe til de unge i dag at det går an å leve med døden, ja, at døden er en del av livet.

Livets begynnelse og livets slutt er to hendelser som vi selv ikke har makt til å bestemme over. Det "bare skjer". Aktiv dødshjelp er et desperat forsøk på å ikke akseptere en naturlig død, under dekke av "barmhjertighet". Med våre moderne hjelpemidler og legevitenskapens stadig nye kunnskap, er døden noe som skyves stadig lenger og lenger unna. Vi får vanskeligheter med å akseptere at døden er noe som inntreffer enten vi vil det eller ikke. Jeg har vokst opp blant kystfolk i Nord-Norge. Når døden kom, sørget naturlignok folk rundt, men hadde samtidig en uttalt holdning at "jaja, det er nå engang livets gang". Slik ble døden og dødsprosessen en del av livet.

Vi må akseptere at døden for de fleste av oss er en prosess. Underveis i den prosessen er det selvsagt viktig med smertelindring. Dødsprosessen skal være en verdig prosess. Å gi den døende et tilbud om dødssprøyte gir ikke verdighet, men er å legge en sten til byrden ved at samfunnet sier: "livet ditt er ikke verd å leve lenger, du kan dø".

Gå til innlegget

FrP vil drepe

Publisert over 12 år siden

I dag har FrPs landsmøte åpnet for aktiv dødshjelp. Dersom du ikke vil leve lenger, har du krav på at helsevesenet skal stille opp for deg med medisiner som skal drepe deg.  Nå sier FrP riktignok at man skal gjennom så og så mange godkjennelsesprosesser før aktiv dødshjelp kan gjennomføres, men en åpning er en åpning. Fra Nederland vet vi at 1 av 3 tilfeller av aktiv dødshjelp ikke rapporteres - til tross for strenge retningslinjer. Det viser altså at strenge retningslinjer ikke holder. Tallene fra Nederland viser også at 1 av 5 som fikk utført aktiv dødshjelp, ikke ønsket å bli drept av helsevesenet.

FrP begrunner vedtaket ideologisk med menneskets frihet til å bestemme over eget liv. Slik jeg ser det, er dette et tydelig eksempel på liberalismen dratt til en ytterkant der den er i ferd med å vippe utfor stupet og bli destruktiv. Veien fra bestemmelse over eget liv til en forventning om å godta å bli drept, er kort. Bevis for det finner vi i Nederland. For FrP ser det ut til at et menneske har verdi og livets rett så lenge omgivelsene synes det, og personen selv opplever det slik.

KrFs menneskesyn sier at et menneske alltid har verdi og livets rett - rett og slett i kraft av å være et menneske.

Jeg vet hvilket parti jeg velger!

Gå til innlegget

KrF bygger videre!

Publisert over 12 år siden

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Nå er talen til leder for programkomiteen, Knut Arild Hareide, unnagjort og programdebatten på KrFs Landsmøte i Kristiansand er i full gang. La meg si det med en gang, jeg er stolt over å være med i KrF!

Det er godt å kunne konstantere at KrF plasserer seg trygt i sentrum med et tydelig verdifokus! Vi har allerede rukket å vedta i programmet at gravide uten opptjent permisjon får en firedobling av engangsstønad til 2G (140 000 kr). Ingen i Norge skal ta abort av økonomiske årsaker, derfor er det en vesentlig verdisak for KrF. Vedtaket er et eksempel på KrFs verdipolitikk i praksis!

Hareide var i talen tydelig på vår kristne arv, og sa blant annet følgende i talen: Religionene våre hører til i fellesskapet. Vi må kjenne til røttene våre! I møte med nye kulturer er vi særlig avhengig av å kjenne vår egen kultur. Med kjennskap til egen kultur vil ikke nye kulturer som kommer til Norge være skremmende. Da vet vi hvor vi står og hvor vi har våre røtter. Slik kan andre kulturer møtes med respekt og forståelse, uten å snakke om snikislamisering. KrF er klinkende klare på at den oppvoksende generasjon må få en grundig opplæring i vår kristne kulturarv. KrFs politikk vil bygge Norge videre – med kontakt med røttene. Ikke uten!

Gå til innlegget

Ingen fare, Austnes!

Publisert over 12 år siden

Underskriftsguru og KrF-politkerer, Linda Austnes, uttaler i dagens Vårt Land: Når vernet av Lofoten er viktigere enn ekteskapsloven har de skutt over mål. Hun sikter da til at det skal være fri debatt om oljevirksomhet i nordområdene på helgens Landsmøte, men ikke om ekteskapsloven.

Jeg for min del hadde vært atskillig mer bekymret om det hadde vært fri debatt (A-debatt) under programbehandlingen om ekteskapsloven. Det hadde vært et tegn på at ekteskapsloven er noe det er uenighet om i KrF.

Siden et samlet KrF ønsker å endre den nye ekteskapsloven, er det ingen vits i å ha debatt om temaet på Landsmøtet. Takk og pris for det! Oljeboring i Nordområdene er det derimot uenighet om, dermed er det naturlig å ha en åpen debatt om det på Landsmøtet.

Ingen grunn til bekymring, Austnes, du er fortsatt med i et parti som ønsker å endre ekteskapsloven (og barneloven og adopsjonsloven og bioteknologiloven, ja det var faktisk fire lover som inngikk i pakken kalt "ekteskapsloven").

Gå til innlegget

Skygger unna

Publisert over 12 år siden

I Norge har vi en genial ordning med vernede bedrifter som gir meningsfylt arbeid til personer som av ulike årsaker har behov for en tilrettelagt arbeidsplass. Målgruppen for slike bedrifter er på ingen måte ensartet, og det skal den heller ikke være. I går ble jeg gjort klar over en trend som har forsterket seg ved vernede bedrifter den siste tiden. Flere og flere arbeidstakere (bruker) som ikke har tydelig utseendemessig tegn på annerledeshet vil ikke jobbe på samme plass som folk med Downs syndrom. Til og med pårørende til ansatte ringer og ønsker at sine familiemedlemmer skal slippe å jobbe i samme som kollegaer med Downs syndrom. Hva slags menneskesyn er det? Det sies rett og slett gjennom ord og handling at noen mennesker er mindre verdt enn andre på grunn av den de er. Det er på høy tid at menneskeverdet på nytt løftes frem og opp i samfunnet. Vi må sorteringssamfunnet til livs. Samfunnets forventning om at barn med avvik skal drepes før fødselen må snus slik at foreldrene får den hjelp og støtte de trenger til sitt "annerledesbarn".

KrF er det partiet i Norge som er en tydeligst stemme for å legge til rette for "annerledesbarna", som de andre partiene synes det er ok å drepe før fødselen. Vi vil ha et samfunn med plass til alle, et samfunn der ingen blir sett ned på. Og opplever livskvalitet!

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere