Astrid Kähler

Alder: 62
  RSS

Om Astrid

Skribent

Følgere

Om å unne mer og misunne mindre

Publisert nesten 7 år siden

I et land hvor misunnelse er en folkesykdom og janteloven en uforskammet sprek 83-åring, skal man være forsiktig med å lykkes altfor godt.

I den norske granskogen skal trærne helst være like høye, og valmuene på åkeren må passe seg for å stikke hodet opp over den gemene hop. Det siste for øvrig en 2500 år gammel idé med røtter tilbake til den greske antikkens historiker Herodot.

I likeverdets og demokratiets ånd, kan dette tankesettet ha noe for seg, men når det gjelder bærekraftig personlig- og samfunnsmessig utvikling, blir en slik kultiveringsmetode for begrensende. For å utnytte vårt potensiale, hver for oss og sammen, må vi ikke bare gi hverandre plass til å vokse, men også bidra til å gjøre hverandre bedre. En godfot-filosofi frontet av en stadig sprell levende trøndersk tenker som, i hvert fall på norske fotball- og andre arenaer, blir sitert minst like ofte som den gode Herodot.

I tider hvor oljeprisen kjører akebrett med dårlige bremser i bratt lende, og renta henger seg bakpå, trenger vi nye ideer og visjoner for å sikre arbeid og velferd for alle i årene som kommer. Vi må gi hverandre rom til både å prøve, feile og, ikke minst, lykkes.  I den prosessen er det betimelig å børste støv av det gode gamle ordet «unne». Et fenomen man blir bevisst på når man observerer de høyst forskjellige måter vi reagerer på andres suksess og fiasko, motbør og bragder.

Da undertegnede forleden dag hadde bruk for å oversette «unne» til engelsk, var det ingen tilfredsstillende ett-ords-ekvivalent å oppdrive. Likevel er fenomenet selvfølgelig ikke særnorsk. På samme måte som Janteloven ikke kun gjelder i Axel Sandemoses fiktive by, Jante. Begge eksisterer overalt, uavhengig av nasjonalitet, kultur og sosial posisjon.

Æille har vi syskenbån på Gjøvik og ellers i verden som er raskere, rikere og råere enn oss selv. «Unnere» er de som midt i et personlige uvær, mens de mentalt eller fysisk henger etter tåneglene i en klippevegg, og ikke ville hatt det minste i mot en  lønnsforhøyelse , en forfremmelse  eller litt cutting edge klatreutstyr for den saks skyld, klarer å ta en truddelutt for syskenbåna.

«Unnere» gir andre mennesker rom til å vokse, og løfter dermed både dem og seg selv til nye høyder; ut av bakevjer og opp over klippekanter. Og det har vi bruk for i en verden hvor utfordringene står i kø. Vi må ikke bare tåle at andre har suksess, vi må også unne dem det. De beste lag, det være seg innenfor idrett eller næringsliv, består av deltakere som er i stand til å juble når medspillere lykkes, også når de selv nettopp har driti på draget eller bommet på målet.

Andres suksess minsker ikke våre egne sjanser. Snarere tvert i mot. Det kan gi inspirasjon til egne liv og kamper. Et stikk av misunnelsenår vi hører om andre folks prestasjoner og bragder, bør være et incitament til å gå vår egen reaksjonsmåte etter i sømmene og spørre oss selv hva som ligger bak.

Mer enn noe annet, er menneskers evne til å glede seg på andres vegne et pålitelig barometer for vennskap, og kollegaers evne til å spille på lag. Hvis man etter endt samvær føler seg mentalt krympet og stiv som en kokvasket ullgenser, er det kanskje på tide å be om time-out, eller i verste fall bytte lag.

Om «unnere» er altruister eller bare ser betydningen av og gleden ved å gjøre andre gode, trenger vi ikke spekulere så mye på, så lenge effekten er at alle sitter igjen med et løft. Det er uansett et faktum at folk som unner andre gode ting ser ut til å være både lykkeligere og mer suksessrike i lengden. Uansett deres egen situasjon i klippeveggen, og kvaliteten på deres klatreutstyr til en hver tid.

Det er på tide å fase janteloven ut og kardemommeloven inn: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil!». Sånn stort sett, da.

Publisert i Vårt Land 07.02.2015

 

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere