Ole Mads Gjervoldstad

Alder: 64
  RSS

Om Ole Mads

Følgere

Autentisk eller ikke?

Publisert over 3 år siden

Om Jesu korsfestelseHele innlegget er sitat og oversatt.

"I det britiske museum finnes følgende intressante brev, skrevet på pergament av en romersk soldat til hans morbror, dagen etter at Jesus Kristus var korsfestet. Ved siden av dette brev ligger en oversettelse til det engelske språk, likeledes skrevet på pergament.- Innholdet av dette brev har den berømte maler Vest lagt grunn for sitt mesterverk "Kristus dømt til døden". Det merkelige brevet lyder slik:

"Min mors kjære bror!
For deg, min venn vil jeg skildre en scene som jordens sol aldri før enn i går har strålet ned på. Etter at du har lest denne min beskrivelse, vil du forakte enhver av dem som kaller seg Guds eget folk, og som var med på mishandle en uskyldig. Vær stolt av ditt navn "hedning", for ingen av oss ville ha tildelt en bror av felles tro så stor en smerte, etter ha overgitt en uskyldig til en jødes ubarmhjertighet, således som her var tilfelle med Kalfas, som selv i forening med den laveste pøbel overskrek vår fortreffelige stattholder Pilatus. Dog vil jeg fortelle deg hva jeg har sett, da ryktet kanskje vil omskape det til en fabelaktig form. Fredag i går glemmer jeg aldri. Du har hørt tale om den unge Jesus som fra sin tidligste barndom har oppvakt så megen frykt og forundring blandt jødene. Jeg har sett ham først på det smertligste hånet av jødene og dernest dømt til døden.

I går spiste han sin siste nadverd med sine tolv disipler. En av disse, som het Judas, forrådte ham med et kyss. Ved dette tegn grep vakten ham, og disiplene flyktet da som når en lett sky flyr for en plutselig storm. Han ble da først ført hen til Annas, det forrige års yppersteprest, og siden til Kaifas, som var hans bitreste fiende. Han ble stadig fulgt av en del mennesker, fra Herodes til Pilatus. Denne siste gjorde mange innvendinnger for å bevise hans uskyldhet, men jødene overskrek ham, skjønt mange bad om nåde for Jesus. Han var iført den drakt som han var kommet i fra Betania, nemlig en skarlagensfarvet kjole og blå kappe som han bar over venstre skulder. Hans ansikt var meget skjønt og mildt, og skjønt han var blek av ansiktsfarve, bedekket dog en fin rødme hans kinner. På hans runde, lyserøde lepper hvilte et edelt smil. Hans hvite panne vidnet forstand og en stor spådomskraft. Hans hår var gullgult og hang i naturlige lokker ned over hans skuldre. Hans skjegg var tynt og mer gullbrunt. Han var av middels høyde. Noen sier at han er 32 år, mens andre, som som har kjent ham nøyere, sier at han er 28 år. Det er noe opphøyet ved hele hans vesen. Et bedre hjerte enn hans har det aldri vært i noe menneskes bryst ! Hans milde dom over den kvinne som jødene ville ha stenet, kan lære min kjære mors bror hvor god han var mot alle. Han læte oss riktignok at alle mennesker er vår neste, men jeg er ikke så stor som han. Jeg vil aldri kunne akte en jøde så at jeg kunne kalle ham bror, for de elsker og akter ingen uten at han er av deres Moses tro. De kaller derfor alle hedninger og samaritanere for svin. Innvend ikke her at min helt er en jøde. Nei, han er et edelt og overordentlig menneske, bestemt av en usynlig høyere makt til å lære og opplyse et dumt folk. Fra sitt 12. år stred
og disputerte han mot jødenes overtro.

Men jeg må begynne min fortelling. Da Jesus kom like ned fra Pilatus' palass, segnet han om på jorden av matthet, og de tvang da en annen mann til å bære hans kors opp på Golgata. De hadde satt en krans av skarpe torner på hans hode og da han falt, ble disse ubarmhjertig trykket dypere inn i hans panne. Blodet fløt derpå i røde strimer ned over hans skjønne ansikt og lå som nattens dugg i røde perler på hans lyse lokker. Pilatus gikk nest ved ham. Han var kledt len lyseblå kjole. Kaifas gikk ved den annen side og var omgitt av stridsmenn med lanser og spyd. Et bud kom løpende ned fra Pilatus' hustru med beskjed om at han ikke måtte befatte seg med denne uskyldige, for hun hadde lidd meget i drømme for hans skyld. Idet han talte pekte mannen opp på altanen og vidnet: "Der står Pilatus' hustru omgitt av sine damer og faste temer." Alle så nå der opp. Pilatus vendte seg mot Kaifas og sa: "Jeg finner ingen skyld hos denne uskyldige."

Men hvor denne prest da ble forbitret! I sitt pompøse presteornat slo han sine armer ut og ropte: "Bort med ham!" Og alle hans øyentjenere gjentok hans ord med et brøl som om de var besatt. Toget gikk nå videre, og mange gråt.

Midt under en taushet som når en orkan sukker hint for å sanke nye krefter, kom en kvinne, skjønn som Sarons rose, blek som døden, og sitret som når liljen bever for stormen. Hennes blikk var henført, hennes øyne oppløftet mot himmelen. Hun trengte seg frem med en fortvilet makt, kastet seg ned for Pilatus' føtter og bad med en sønderknusende stemme for Jesus. Det var Jesu mor, Maria. Pilatus' hustru hadde gitt henne dette råd.

"Nåde!" gjentok alle hedninger, og jeg skrek "nåde" som om det hadde vært for mitt eget liv. Pilatus ble rørt, og sa atter at Jesus ikke hadde fortjent døden. Han sa videre at da det var skikk å gi en fange fri, var det best å gi dem Jesus, da han var minst skyldig. Barrabas, som også skulle korsfestes, hadde begått to mord. Ved denne tale ble Kaifas rasende og skrek ennå høyere enn før: "Gi Barrabas løs, bort med Jesus! Korsfester du ham ikke, så blir du keiserens uvenn, for han forbyr å gi keiseren skatt og kaller seg selv konge." "Så la hans blod kornme over eder selv! Jeg er uskyldig i hans død," sa Pilatus. Idet de nå støtte den bedende mor til side, gikk toget over til Golgata. Her avførte de ham klærne, gav ham et rør i hånden, bøyde kne for ham spottet hans avmakt, slo ham i med knyttede never i ansiktet og naglet ham fast til korset med store spiker gjennom hender og føtter. Klokken var ni da dette skjedde. De rakte ham en svamp som var dyppet i eddikk og myrra, for en kopp mente de var for god. Svampen ble plettet av blod som fløt ned over hans ansikt fra tornekronen. Dette fremviste de nå med en djevelsk ondskap. Hans mor og en ung mann som heter Johannes, stod under korset og bad om medlidenhet, men de var døve for bønner og tårer. Med en makeløs triumf kastet de lodd om han klær.

Klokken tolv påkalte den døende Jesus Sebaot, og hans hode sank ned på hans bryst, likesom en myrterose som knekkes av en veldig storm. Her oppstod nå en ny scene. Det så nå ut som naturen ville straffe frekkheten og forkynne Jerusalems fall. Et frykteilgere jordskjelv har hverken jeg eller noen annen opplevd. Jorden bevet, fjellene revnet og røkskyer ladet med ild strømmet ut. Når det ingen ild var, var det så mørkt som i graven, for disse røkskyer skjulte solens lys, og fuglene falt døde til jorden. Vi skrek alle til den allmektige om nåde. Med sine kåpehetter trukket ned over sine hoder bøyde folket seg ned mot jorden av frykt for å bli kvalt av disse svoveldamper. Igjennom en av disse utslyngede ildstråler så jeg Maria og Johannes knele ned ved det kors som Jesus hang på. I dette forferdelige øyeblikk samrnenliget jeg menneskene med usle ormer og deres ondskap mot dem som de får i sin makt, med slanges. Jeg tenkte at dersom den uskyldige Jesu sjel kunne se denne myrterose, da ville han dog, likevel under sine dødssmerter, be til den usynlige Ånd for oss. Klokken var tre da det hele var forbi, og dersom Jesus snart begraves, vil tusener følge ham. Dersom han står opp fra de døde, som det sies han vil gjøre, da vil hans lære utbre seg gjennom århundrer; og etterverdenen vil tro at han har vært noe overordentilg, ja noe mer enn et menneske."

Gå til innlegget

Jøder og palestinere

Publisert over 3 år siden

hva man ikke vet

dette har jeg faktisk skrevet flere ganger før.

Palestinerne er ikke problemet, DE VIL HA jødene der, DE VIL HA arbeid sammen med jødene, DE VIL HA sin fremtid med jødene da dette er en god fremtid.

DE ER faktisk lei av disse terroristene sine som bruker sivilbefolkningen som påskudd for alt mot Israel. Selvfølgelig har jeg sympati for de som kaller seg palestinere, men i virkeligheten kommer fra andre steder. Men ett individ kan bo hvor det vil, så lenge invidet følger oppsatte lover for det landet og stedet det bor. Det innebærer at alle steder på jord ikke skal diskriminere noen, ei heller Israel. Skjer det at Israel diskriminerer? Helt sikkert, men det blir moralsk fullstendig forkastelig å fordømme ene og alene Israel da så mange andre land kan faktisk kritiseres enda sterkere. Da blir det å kritisere Israel en feig unnlatelsessynd og vitner om manglende moralsk ryggrad.

Se hvor forkastelig slike som DERE ER; Når Per Sandberg dro til Iran ble dere harme og indignerte over en som "aksepterte regimet" men dette regime, Iran, har foret terrorister og alle som har ført krig mot Israel i veldig lang tid, UTEN at slike moralske fehuer som dere tok til motmæle. Det er hva jeg mener om å kritisere Israel!
De uten moralsk anstendighet forstår ikke dette, og regner heller ikke med at du stikker deg ut i så henseende.

Det palestinske folket vet ikke ut eller inn, de er gisler, men dere tenker overhode ikke på dem når DERE OGSÅ bruker palestinerne som påskudd til å kritisere Israel. Dere er fullstendig moralsk deformert.

Jeg støtter et sterkt og levende og fritt Israel, ikke bare for det er en opplagt selvfølge å gjøre det på et etisk og moralsk ståsted, men fordi både palestinerne, og de andre arabiske land vil tjene på et slikt Israel. Men hatet DERES får dere ikke gort så mye med dere er moralske svin

Gå til innlegget

Hvem tenker på Palestinerne?

Publisert over 3 år siden

Hvem bryr seg om de som ikke har ytringsfrihet blant palestinerne?Jeg tar for meg noe av hva dette handler om, et ikketema i dagsaktuelle og tidsaktuelle midtøsten

Det er også ganske spesielt og spesielt betegnende for situasjonen både med Gaza, Hamas, Israel og israelske regjering.

La meg illustrere dette:
Vi ser brennende bildekk påtent av kanskje 40 tusen demonstranter!!!! - Hva vil de si? De vil si etter hva enkelte arabisktalende media sier; en protest på forholdene på Gaza. Javel, Gaza har sin egen myndighet, folkevalgte regjering, så klager man altså til Israel.

Hva annet enn de usanne påstandene om okkupasjon, for Israel etter avtalen flyttet store jødiske bosettinger fra Gaza, kan dette være tale om?
Jo Gaza er blokkert, hvorfor? Jo fordi myndigheten holdes ansvarlig for alle angrep fra Gaza og så lenge det vedvarer, ja så kan ikke blokaden oppheves. Betyr det at ingen varer kommer inn til Gaza? Joda, flottillaaksjonen for noen år tilbake viser at Israel inviterte denne flåten å ta iland i Ashdod, en av de største havnene i regionen, for alle varer som går inn til Gaza blir kontrollert og sendt videre herfra. Så kommer disse påstandene om at Israel er ansvarlig for forholdene for sivilbefolkningen, der de ikke får vann eller strøm. Joda, det gjør de, og det fra Israel, men de betaler rett og slett ikke for denne varen, og hva annet kan man stenge kranene til de som ikke vil betale?

Så kommer mitt poeng:
Om innbyggerne i Gaza, et stramt muslimsk land, hadde klaget til sin egen valgte regjering, hva hadde skjedd da?
Jeg vet og måtte sende info om dette til NRK under Gazakrigen i 2014 når jeg befant meg i Israel på dette tidspunktet. Jo informasjonen handlet om de som gravde disse tunellene som Israel en etter en har sprengt. For at de ikke skulle røpe hvor tunellene befant seg, så likviderte Hamas tunellgraverne.
Hva forestiller naive nordmenn seg at dersom innbyggerne hadde klaget til Hamas som er den folkevalgte myndigheten i Gaza hadde skjedd om de klaget til dem?
Det er ingen tvil, eller det bør ikke herske tvil om hvor umulig disse innbyggerne hadde løpt mye høyere risiko enn å protestere og raljere mot Israel som det påskudd for i det hele tatt å få utløp for sin frustrasjon.
Jeg synes enhver oppegående nordmann bør reflektere hvem de støtter og på hvilke premisser man gir denne støtten.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere