Jørn Maurstad

Alder:
  RSS

Om Jørn

Følgere

Forfølgelse av kristne.

Publisert 7 måneder siden

Ta opp forfølgelse av kristne i valgkampen. Spør partiene hva de vil gjøre med dette voksende problemet.

Verden opplever en av de mest massive forfølgelse av kristne i historien. På den internasjonale dagen for menneskeretter, 10. desember 2020, la EU frem et dokument om forfølelse på grunnlag av religion. Det vil overraske mange, skriver de, at den mest sårbare religiøse gruppen i dag er kristne. I følge Frankfurt basert menneskeretts organisasjon, utgjør kristne 30 % av verdens befolkning, men de opplever 80% av religiøs forfølgelse (kilde).  

Et lyspunkt er at EU parlamentet har kommet med en sterk kritikk av Pakistans blasfemi lov.

Men situasjonen er svært alvorlig i Nigeria. Nylig ble Nigeria beskrevet som en drapsplass for kristne av The United States Commission on International Religious Freedom (USCIRF) 2021 årlige rapport. Det advares mot at Nigeria beveger seg mot et folkemord av kristne (kilde).

Nå nærmer det seg Stortingsvalg. Det gir en anledning til å løfte frem forfølgelse av kristne i valgkampen. Utfordre de forskjellige partiene på hva de vil gjøre med den økende forfølgelse av kristne.

Gå til innlegget

Hamas og medias ansvar.

Publisert 8 måneder siden

Norske medier må bli flinkere til å løfte frem arabiske stemmer som kritiserer Hamas i stedet for Israel. Ingen er tjent med en fortsatt 'to-parts' fremstilling av problemene i Midtøsten.

Journalisten Khaled Abu Toameh har i en artikkel publisert på Gatestone, løftet frem arabiske stemmer som kritiserer Hamas. Han oppsummerer kommentarene slik: ‘Disse arabiske stemmene har forstått det som anti- Israel aktivister rundt om i verden ikke har forstått, nemlig at Hamas har ikke bragt noe annet enn ulykke og fortvilelse over de to millioner innbyggere som lever under Hamas kontroll på Gaza- stripen’. 

Videre skriver Toameh at disse arabiske stemmene, ønsker å komme med et budskap til mennesker i vest som ser på seg selv som støttespillere for palestinere. Nemlig at Hamas bare er en brikke i Irans og det Muslimske Brorskaps kamp mot vesten og Israel.

Han siterer forfatter og forsker fra Saudi- Arabia, Abdulah Bin Binjad Al Otaibi. I følge Otaibi er Hamas bevisst på å velge offerrollen:

‘The Hamas terrorist group, he said, "was well prepared for this war by building trenches in which its members can take shelter, while innocent Palestinians were being killed. Hamas likes to play the role of victim and kill Palestinians to win Arab, Islamic and international sympathy.’

Al-Sheikh Wuldalsalek fra Emiratene er bekymret for at ekstremistene skal ødelegge for Abraham avtalen, som mange arabiske stater undertegnet med Israel.

Jeg håper norske medier vil begynne å formidle dette til det norske folk. Det blir aldri tilstrekkelig å fremstille fakta som en del av en toparts konflikt mellom Israel og Palestina.

Gå til innlegget

Likestilling mellom kvinner og menn er en mer allment akseptert verdi i vår kultur hvor kristendommen har innflytelse, enn i andre kulturer. Kan det være en sammenheng?

I et innlegg på verdidebatt hevder Lars Alm at Kjønnslikestilling er ikke en kristen verdi.

‘Kvinner må da være like godt egnet til å utøve presteyrket og forkynne kristen mytologi som menn.’ skriver Lars Alm. Så siterer han to avsnitt fra Bibelen. (1.Kor 14, 34-35 og 1. Tim 2, 11-12). Så fortsetter han med å skrive at dette (innholdet i Bibelversene) er ganske kvinnefiendtlig.

Nå skal jeg la påstandene om ‘kristen mytologi’ ligge i denne omgang, men heller ta for meg Lars Alm sin påstand om likestilling i kirken.

Lars Alm har glemt det viktigste i denne saken, nemlig Jesus Kristus. For eksempel: På attenhundre tallet argumenterer Camilla Collett for likestilling i ekteskapsritualet nettopp ved å henvise til Kristus. Collet henviser til Det nye testamente der Kristus har befridd kvinnene ved å avvæpne ‘styrkens raa magt’. I følge en avhandling av Bente Lein så Collet på Kristus som ‘en sann kvinnebefrier, som har opphevet avgrunnen mellom mann og kvinne og dermed opprettet et likehetsforhold mellom kjønnene som man nå måtte vende tilbake til’ (sitert fra Dag Kulleruds bok BIBELEN, boken som formet vår kultur, verbum 2016 side 199). I følge Kullerud var Hans Nielsen Hauge tidlig ute med å hevde at kvinner skulle kunne forkynne.

Enkeltstående Bibelvers gjøres ikke uten videre til teologi eller lære. Lars Alm skriver til sist at: ‘Jeg er i hvert fall ikke overbevist om at likestilling er en kristen verdi’. Det kan være vanskelig å si hva som eksakt skaper en verdi, men sammenlikner vi med kulturer hvor kristendommen enten har vært undertrykt eller ikke har hatt noen innflytelse, så er det klart at likestilling mellom kvinner og menn er en mer allment akseptert verdi i vår kultur, hvor kristendommen har hatt innflytelse.   

Gå til innlegget

Fakta på Faktisk.no

Publisert 8 måneder siden

Faktisk.no bruker i en sak om Ex-muslims, negative beskrivelser om denne gruppen som det etter min mening ikke dekning for. Faktisk.no oppfordres herved til å være nøyere med språkbruk.

I en sak om et bilde fra 2020, beskriver Faktisk.no gruppen Ex-muslims of Norway som islamfiendtlig. Teksten er slik: Den islamfiendtlige gruppen «Ex-Muslims Of Norway» publiserte 2. januar to bilder på Facebook som tilsynelatende viser at muslimske «Aisha» har en inkonsekvent holdning til håndhilsing. (Disse bildene viser ikke samme kvinne · Faktisk). I en engelsk versjon av samme sak skrives: On January 2nd, the anti-muslim group «Ex-Muslims Of Norway» posted two conjoined images on Facebook. The images appear to show that the muslim woman «Aisha» has an inconsistent attitude towards handshake greetings. (These two women are not the same person · Faktisk).

I disse to tekstene beskrives Ex-muslims gruppen både som islamfiendtlig og som antimuslimsk. Først: De to beskrivelsene er ikke identiske. Dessuten, hva mener Faktisk skal til for å beskrive noe som fiendtlig? Etter min oppfatning betyr fiendtlig først og fremst at man oppfordrer til vold, eller kommer systematisk med gale opplysninger eller vrenger fakta.

Jeg har ikke lest hva Ex-muslims bevegelsen skriver på Facebook. Men jeg har lest mye av det de har lagt ut på sin .com side. Jeg har fulgt med på blogginnlegg fra denne gruppen siden 2018, og jeg har ikke funnet noe som passer til beskrivelsen fiendtlig. Jeg sjekker også artikler på noen av de nettstedene som de har lagt ut lenker til, og jeg har ikke funnet noe kritikk som ikke er saklig begrunnet. Ex-muslims er en stor internasjonal bevegelse med grupper i mange land. Jeg har sett på noe av innholdet som Ex-muslimsbevegelsen i USA har lagt ut. Det gjelder historier om mennesker som beskriver hvorfor de har forlatt islam. I de historiene jeg har sett på, finner jeg ingenting som passer til beskrivelsen fiendtlig.

Saken til Faktisk.no ville ha kommet like godt frem, om man hadde droppet ordene ‘islamfiendtlige’ og ‘anti-muslim’.  

Vil Faktisk.no rette opp teksten?

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere