Eline Kunzendorf

Alder: 25
  RSS

Om Eline

2.nestleder i KrFU

Følgere

KrF må forby sjødeponi

Publisert 9 dager siden

En av KrF sine grunnverdier er forvalteransvaret. Det betyr at vi ønsker å jobbe for at kloden skal være i minst like god stand når den overgis til neste generasjon som da vi fikk den. Forvalteransvaret hjelper oss å erkjenne at menneskene er avhengig av naturen. Vi må lære oss å leve sammen med den og ikke bare av den- vi må leve bærekraftig. Og en bærekraftig velferdsstat kommer ikke av seg selv.

På landsmøtet til helgen skal KrF diskutere sjødeponi- dumping av gruveslam i fjorden. Om KrF tillater sjødeponi ødelegger det for livsgrunnlaget i fjorden, og raserer matfatet til fremtidige generasjoner. Det er ikke å ta forvalteransvaret på alvor.

Sjødeponi, eller gruvedumping som det kalles, betyr at gruveselskapet dumper avfallet fra gruvedriften i fjorden. Dette er avfall som inneholder store mengder kjemikalier, og der det dumpes legger det seg et teppe av gruveslam som dreper livet i fjorden. Havforskningsinstituttet har frarådet sjødeponi mange ganger, og en rekke undersøkelser fra tidligere deponier viser at tilstanden under overflaten fortsatt er kritisk selv mange tiår etter avsluttet drift.

KrF har lenge vært en pådriver for å ikke starte flere sjødeponi. Det har vi i KrFU vært så stolte av. Om vi vedtar det som står i programutkastet nå er det et stort skritt tilbake. Norge er nå et av kun tre land som tillater nye sjødeponi, sammen med Tyrkia og Papa Ny-Guinea. Denne eksklusive klubben må vi ut av.

På 80- tallet var det vanlig å kaste søppel- særlig elektronisk avfall i havet. Det ble jo borte, men nå vet vi bedre. Havet er ikke et magisk sluk som rydder bort avfallet vårt. Havet lider og dør når vi forsøpler det. Som mennesker avhenger vi av fungerende og friske hav og fjorder. i flere av våre nasjonale laksefjorder planlegges det sjødeponier, som vil kvele livet i fjorden. La oss ikke dekke fremtidige generasjoners matfat med gruveslam.

Rovdrift av naturen

Noen argumenterer med at det er bedre at vi har gruvedrift i Norge enn at det er gruvedrift i Kongo. Menneskerettighetsbruddene som skjer i forbindelse med mineralutvinning er vanvittig grusomme. Og de må stoppes. Men løsningen er ikke sjødeponi i norske fjorder. Det finnes alternativer til å dumpe avfallet i fjorden, som tilbakefylling og alternativt bruk av restmasser, men her må både næringsliv og myndigheter samarbeide for å utvikle gode løsninger.

Vi må lære å leve innenfor naturens tålegrenser. Det er kloden selv som må sette premissene for hvordan vi som samfunn skal nyttegjøre oss av naturressursene, ikke motsatt. Alle som er opptatt av menneskeverd har en forpliktelse til å være opptatt av naturen. Fordi menneskene trenger den. På helgens landsmøte må KrF forby sjødeponi. Vi må gjøre det for barna, barnebarna og alle fremtidige generasjoner.

Eline Kunzendorf                                          Emma Løvaas Akyeampong

2. Nestleder i KrFU                                       3. kandidat på Oslo KrF sin                                                                                                   stortingsliste

Gå til innlegget

Ekstremismens gjødsel

Publisert over 1 år siden

Det skjedde igjen. Skyting. Utenfor en synagoge. Som verdensborger, troende og som norsktysker er det vondt å lese om.

Uskyldige mennesker er drept – kanskje med antisemittiske motiver. Hvordan kan dette skje i Tyskland? Landet som har tatt et så kraftig oppgjør med krigsforbrytelsene etter 2. verdenskrig.

Og hvordan er det mulig at det høyrepopulistiske partiet Alternativet fur Deutschland er det partiet som for tiden vokser mest?

Hvordan forholder jeg meg til det? Er de som stemmer AfD slemme eller gale? Dumme ekstremister? Nei, de fleste er helt vanlige mennesker som lever vanlige liv. Men de er redde. Usikre på fremtiden. Føler at ingen adresserer problemene som de så klart ser.

Nyansert samfunnsdebatt 

Om vi ikke klarer å snakke sant og ærlig om utfordringer i et samfunn, begynner de å leve sine egne liv.  Om vi kun avfeier frykten som tull og skyver den under teppet, vil den vokse. Vi må snakke om utfordringene i møtet med religion. Klima. Innvandring. Det er utfordringer knyttet til disse temaene. Det må vi ta på alvor. Det må vi tørre å snakke om.

Vi trenger den nyanserte samfunnsdebatten. Hvor det ikke bare er de enkleste, mest bastante svarene som blir hørt. Det er viktig med nyanserte, gjennomtenke, kanskje kjedelige, politiske vedtak og diskusjoner. Jeg blir bekymret over å se at det kan se ut som at de som gir de enkleste svarene er de som får mest annerkjennelse.

Ekkokamre 

Konspirasjonsteoriene lever godt i ekkokamre. De gjødsles av utenforskap og frykt. Vi må fortsette å snakke med hverandre i stedet for å rope til hverandre. Og ikke umenneskeliggjøre våre meningsmotstandere. Selv om vi er dypt uenig med dem.  Om livene våre hadde vært annerledes hadde kanskje meningene våre vært annerledes også.

De aller fleste av oss lever til en viss grad i ekkokamre. Vi omgir oss med folk med de samme verdiene og meningene som oss.

Derfor vil jeg oppfordre deg til å ta en kaffe med den i klassen du er mest uenig med. Dra dit du ikke kommer fra. Les de avisene du synes tar mest feil. Vi må alle øve oss på å gå ut av våre komfortable ekkokamre. Verdensfreden trenger det.

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere