Knut Heidelberg

Alder: 60
  RSS

Om Knut

Tidligere prest i Den norske kirke og Den norske unitarkirke, lærer og benediktinermunk.

Følgere

RE: Kirken trenger kritikk

Publisert nesten 10 år siden

07.01.10 kl. 18:59 skrev Jan Bording:

Konvertitter bør man lytte til. Hvis kritikken angår grunnen til at de konverterte har de jo demonstrert hvor alvorlig de synes saken er ved å ta konsekvensen av den.

Så fint. Siden jeg også er konvertitt og forlatt Statskirken, synes jeg du skal lytte til det jeg har sagt i denne tråden. Jeg er fortsatt av den mening at det mangfold som finnes i Statskirken er et gode og at denne kirken gjør svært mye godt. Jeg synes også at konvertitter som surmaget er misfornøyd med praksis i den kirke de har forlatt, bør holde munn.

Gå til kommentaren

RE: Trykke karikaturtegningene?

Publisert nesten 10 år siden

06.01.10 kl. 14:18 skrev Espen Utaker:

Bør norsk presse trykke de omstridte karikaturtegningene til Kurt Westergaard?

Minerva trykker karikaturene i sitt siste nummer med følgende argumentasjon. Bergens Tidene har med ny redaktør i sjefstolen, snudd i saken og publiserte tegningene på sin nettavis. 

Men hvorfor trykke tegningene nå?  Løper avisene noen risiko ved å trykke tegningene? Ville du trykket tegningene om du var sjefredaktør i en avis? Hva er i din begrunnelse for å trykke- / eller la være å trykke tegnigene?

Les mer om saken på vl.no.

La meg se. Tegningene er allerede trykket. De er dessuten tilgjengelige på internett og andre steder for alle som vil se dem. De er ikke offer for manglende ytringsfrihet, men tvert i mot har fått så mye oppmerksomhet at ytringen blir kjedsommelig. Jeg ser intet som skulle tilsi at noe som allerede er kjent og tilgjengelig for den som vil, trenger ytterligere oppmerksomhet.

Nei, jeg synes rett og slett det er unødvendig å trykke tegningene på nytt. Det finnes så mye annet man kan trykke.

Men jeg ser jo at noen kanskje ønsker en provokasjonsgevinst i ytringsfrihetens navn.

Gå til kommentaren

RE: For sent ute

Publisert nesten 10 år siden

05.01.10 kl. 16:25 skrev Jan Bording:

Du ulykkelige kirke som måler din suksess i antall opptatte sitteplasser og ligger på kne for tidens ånd for å slippe å bli utryddet i neste statsbudsjett, er det håp for deg?

Jeg tror du har misforstått noe vesentlig med din teatralske uttalelse, hvis du mener at det er knefall for tidens ånd som redder kirken i statsbudsjettet. Det er knefall for tidens tann som bl.a. er med på å sørge for økte overføringer.

Dessuten er det for meg helt greit at statskirkens bevilgninger øker, for det betyr nemlig at det drypper litt mer på andre trossamfunn også. Og når det gjelder ulykkelighet, da er ikke statskirken mer ulykkelig enn det som dens medlemmer ønsker å gjøre den til.

Gå til kommentaren

RE: Eg er heller ikkje happy...

Publisert nesten 10 år siden

07.01.10 kl. 13:13 skrev Anne Marit Riste:

Eg er heller ikkje happy med alt som skjer i Den norske kyrkja. På ingen måte. Eg har derfor ikkje behov for å imøtegå, argumentere eller forsvare noko som helst. Men eg er altså i ferd med å bli mektig lei av konvertittar som synest dei er i sin fulle rett til å pisse på den kyrkja dei har forlate - og det i det uendelege... Folk må gjerne flytte heimanfrå, men då kan dei gjera det skikkeleg...

.

Jeg deler ikke uttryksformen din, men ja, jeg forstår din irritasjon - og i en stor grad deler jeg den. På den annen side kjenner jeg meg også igjen i konvertitten. Noen ganger har konvertitter virkelig vanskelig for å gi slipp på den kirken de har forlatt. Det er et fenomen som går over med tiden.

Gå til kommentaren

RE: RE: RE: Danser med ulver

Publisert nesten 10 år siden

07.01.10 kl. 13:03 skrev Magnus Husøy:
07.01.10 kl. 10:45 skrev Knut K.S.M. Heidelberg:
05.01.10 kl. 15:29 skrev Andreas Dingstad:

Når skal statens kirke forstå at mennesket søker mystikk, klarhet og evighet, ikke en caffe-latte-kirke som speiler de til enhver tid gjeldende kulturelle fenomener, i et krampeaktig forsøk på å være relevant?

.

Når vi slutter å opphøye oss selv til bedrevitere og stiger ned fra vår høye hest (...)

Men synes du ikke at DNKs historiske og nåværende særstatus som statens religionsvesen faktisk legitimerer en stor grad av kritikk mot den - i den grad noen vil kritisere? Å tale fra et minoritetssynspunkt er vel neppe det samme som å være en bedreviter... Har ikke du selv ofte kommet med ramsalt kritikk av de maktkirkene (deriblant DNK) som har undertrykket unitarene gjennom historien? 

Maktovergrep er det selvsagt alltid på sin plass å kritisere, og når det gjelder sammenligningen mellom minoritet og bedreviter, da har ikke jeg gjort denne sammenligneing. Det jeg har sagt er at en minoritet i seg selv ikke har rett til å hugge en majoritet.

Når det gjelder det Andreas kritiserer, da faller det utenfor det du tar opp. Andreas kritiserer en religiøs praksis som han misliker fordi han mener bastant at mennesker søker noe annet. Dette er å være bedreviter på en høy hest. Derfor er det på plass at man stiger ned fra hesten og ser at mennesker søker så mangt og mye - og at kirken tilbyr dette mangfoldet.

Gå til kommentaren

Mest leste siste måned

KRIK - NYE spilleregler
av
Trond Andreassen
17 dager siden / 1392 visninger
Jeg lever ikke lenger selv
av
Merete Thomassen
18 dager siden / 1347 visninger
Ingen Disco på Roser
av
Øyvind Hadland
rundt 1 måned siden / 845 visninger
Stjernedialektar
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
18 dager siden / 833 visninger
Disco, kirken og kreativiteten
av
Henrik Peder Govertsen
25 dager siden / 700 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere