Terje Solberg

Alder:
  RSS

Om Terje

Følgere

I dette ordskiftet greide jeg ikke å dy meg for å ta med noen punkter fra den redegjørelse frikirkestifterne ga ut i 1877 som sin begrunnelse for å gjøre det – og anså ”foreningsvesenet” tilstrekkelig.

I sin gjennomgang av Statskirkens - organisasjonenes - svakheter er det foruten selve hovedspørsmålet, staten som kirkestyre, noen punkter som trekkes fram som de store problemene.

1.     Det snakkes om betenkelighetene ved at legmannsvirksomheten med indre- og ytremisjon ikke er organisk sammenføyet i kirkesamfunnet, og at disse organisasjonene og foreningene ikke kanerkjennes som erstning for en menighetsordning.

2.     Det den tvungne konfirmasjon, som også pålegger ufrelste å ta imot Herren nattverd.

3.     Det er kirkens rolle ved en kirkelig vielse også når brudeparet ”ikke er mer kristelige enn den tyrkiske sultan og hans 500 hustruer” likevel kaller det et kristent ekteskap.

Avslutningen av redegjørelse burde nesten være obligatorisk lesning for hvordan man omtaler de som ikke blir med. ”Vi vil nå til sist med et par ord belyse vårt forhold til Indremisjonen og til dere, troende brødre, som blir tilbake i staskirken, og dette kan vi gjøre med så meget mer glede som da vi så vidt det står til oss, alltid vil være gode venner med dere. Ja brødre! Når det går derevel, da gledes vårt hjerte, men eders motgang er også motgang for oss.” ”Vi elsker altså en bror enten han er statskirkelig eller frikirkelig.”

”Vi har heller aldre fart om tal lands og til vanns for å samle lemmer til Frikirken, nei vi vet at Gud er mektig til å opplyse og veilede hver og en; men dersom vi på den annen side ikke våget å holde fram hva Guds ord sier i denne sak (kirkens ret og plikt til å styre seg selv) , ble vi forrædere mot sannheten.”

”Vi nedber Guds velsignelse over alle i statskirken, både leg og lærd, både uomvendte og omvendte, og det ikke minst over eder, I kjære brødre og søstre i Kristus, som vi også kjenner etter kjødet.”

Gå til kommentaren

Gledelig

Publisert rundt 8 år siden

Godt innlegg, og hatten av for de tre organisasjonslederne. Og for Dagen for sin serie om ekstreme kristne miljøer.

Gå til kommentaren

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
rundt 1 måned siden / 2536 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
19 dager siden / 1135 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 787 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
12 dager siden / 640 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
18 dager siden / 597 visninger
Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
3 dager siden / 553 visninger
Brokete Brasil
av
Hildegunn Marie Tønnessen Seip
10 dager siden / 477 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere