Torkild Masvie

Alder: 63
  RSS

Om Torkild

Biskop i Den Lutherske Kirke i Norge. Lærer på AdFontes pastorutdanning (fra 2007)
Tidligere hovedprest i Messiaskirken menighet .
Rektor 1994-2005 på Caspari Senter for bibelske og jødiske studier. Jerusalem. I perioden 1983-92 ulike stillinger i Norges Kristelige Student og Skoleungdomslag.
Skriver bloggen http://pastorblogg.blogspot.no

Følgere

Publisert over 2 år siden

Et tankevekkende stykke som vekker noen minner om da jeg ble selger av løvhyttevarer i ultraortodokse Mea Shearim Jerusalem.

 

Høsten 1993 var jeg student ved det hebraiske universitet i Jerusalem. Det var del av forberedelsene for mine kommende år som rektor ved Caspari Senter for Bibelske og Jødiske Studier Jerusalem. Da sukkot (løvhyttefesten) nærmet seg tenkte jeg vi kunne gjøre som alle naboene - bygge og pynte løvhytter. Jeg tok min datter på 9 mnd og gikk til det ultraortodokse  Mea Shearim for å kjøpe inn det vi trengte. Der sto salgsbodene tett i tett der hver bod solgte enten palmegrener eller etrog-sitrusen eller  noen av de andre varene for høytiden. Rundt hvert bord sto de ortodokse jødiske svartkledde menn med bredbremmede hatter og studerte produktene med medbrakte luper. Det skulle jo være feilfritt det de skulle kjøpe.

 

Jeg gikk til første og beste boden jeg fant der palmegrener ble solgt av en ung mann. Jeg fortalte hva jeg trengte. «Men du trenger flere ting jeg ikke har her i boden» sa han. «Vent her så skal jeg finne de andre tingene du trenger og bringe det hit. De palmegrenene som ligger der koster.....», og så listet han raskt opp prisen på hver enkelt av palmegrenene, og stakk.

Plutselig sto jeg der rødskjegget uten kippa på hodet, med en 9 mnd gammel datter på armen og var selger av palmegrener i Mea Shearim. De ortodokse mennene sto tett rundt bordet mitt og studerte hver gren med lupe, og jeg hadde panikk. Jeg husket ikke prisene.

Heldigvis var studeringen så overmåte grundig at den unge bodeieren kom tilbake med mine varer før jeg måtte gjennomføre et salg.

 

Sukkot-hytte var så kjekk familieopplevelse at vi fortsatte med det hvert år. Også da vi flyttet til USA i 2002. Men været i Chicago reiv hytta over ende den høsten. Så etter 2002 ble det ikke noe av å bygge sukka hvorpå min datter sa -« hvorfor er det slik at bare fordi vi flytter til et nytt land så dropper vi våre familietradisjoner?». Hun så seg lei på å miste både det årlige jødiske påskemåltidet og sukkot. Vi erfarte etter som vi flyttet fra land til land at hva flertallet rundt oss gjorde påvirket hva vi som familie gjorde.

 

 

Gå til kommentaren

Når en journalist vet bedre enn Jesus

Publisert nesten 3 år siden

Jesus talte til demoner/urene ånder, og drev ut demoner/urene ånder.  Han underviste også om demoner/urene ånder. Matteus 12,43ff.  

I disse tingene holder jeg meg til Jesus og ikke til Alf Gjøsund.  Jesus mener det Jesus sier. Ved å påstå at Jesus egentlig visste bedre, men tilpasset sitt budskap til det publikum han hadde, så har en innført en tolkningsmetode som kan vri innholdet i alle Jesu ord. Enhver kan da få Jesus til "egentlig" å si nøyaktig de selv allerede mener.

Det at noen kjarismatiske miljøer gjør grove feil i skjelning mellom psykiatri og demonbesettelse betyr ikke at Jesus tar feil.  Kirken har gjennom alle tider hatt en tjeneste med eksorsisme for som Jesus å hjelpe mennesker som er plaget av urene ånder.

Gå til kommentaren

Å påvirke / bli påvirket innenfra

Publisert nesten 4 år siden

Jeg kan godt svare på spørsmålet for min del. Jeg hadde deg som foreleser en gang på MF.
Spørsmålet lyder: "Jeg har lyst til å spørre dem som har meldt seg ut av DNK eller som overveier å gjøre det: Vil dere virkelig gi fra dere muligheten til å kunne påvirke kirka vår i framtida?"

Jeg meldte meg ut av DNK for 11 år siden.  Da var det de som sa nettopp dette spørsmålet du stiller. De ville ha meg med for å jobbe innenfor. Men det har ingen annen virkning enn å være et bremsende drivanker i forhold til enorme motkrefter. Jeg ville ikke at mine barn skulle vokse opp i en slik kirke og føle seg hjemme der. Vi hadde erfart hva en god kirke kunne være da vi ble medlem av en menighet tilhørende den lutherske missourisynoden i USA.

Resultatet etter 11 år er at DNK er i verre forfatning enn noen gang. Og mange av de som skulle jobbe innenfra er, slik jeg ser det, blitt selv blitt påvirket innenfra av sin strategi. Det er større tamhet på talerstolen. En underviser ikke fra kirkens talerstoler om samboerskap, homofili, kvinnelige prester, skilsmisse og gjengifte og andre tabuområder for bare å nevne noe.  Det er øket pragmatisme blant kollegaer og deltar på gudstjeneste med kvinnelig prest selv om en mot det o.s.v.  Katastrofen er enorm når det gjelder alle prester som før var mot homofilt samliv, og som nå ikke vil stå for dette offentlig mer. En ble selv påvirket innenfra. Og de prester med mot og kraft er i stor grad gått andre steder.

Det er med dagens valgsystem i Den Norske Kirke umulig å påvirke den innenfra slik Sannes ønsker. En kan ikke ha en bevarings/forandringsstrategi som trenger som absolutt forutsetning at 90% av medlemmene skal holde seg hjemme og ikke stemme i kirkevalgene, og så håpe på virkningen av å mobilisere noen flere bedehusfolk.

Den Norske Kirke fikk følgende ordning da den ble fri fra staten:
- den krever ikke av sine medlemmer å stå for kirkens trosgrunnlag, ja ikke en gang å tro på Bibelens Gud.
- flertallet av medlemmene tror ikke på Gud.
- absolutt alle voksne medlemmer har stemmerett og er valgbare til kirkemøtet, kirkens høyeste organ.
- kirkemøtet velger kirkerådet som velger alle biskopene.
- kirkemøte, kirkeråd og biskoper kan endre hva de vil i kirkens lære og liturgi.

Jeg har ellers tidligere presentert lutherske grunner for å for å forlate en luthersk kirke.
I muntlig form er noe av det samme gjengitt her.

Om få dager feirer vi tiårsjubileet for Den Lutherske Kirke i Norge. Der har jeg og vi muligheten til å påvirke kirka vår i framtida. Der har vi en kirke vi tør la våre barn vokse opp i.  Jeg vil anta at folk i DELK, og Frikirken og andre lutherske kirker også vil si at de har mulighet til å påvirke kirka si i fremtiden ved å være medlem der de er.

Gå til kommentaren

Norsk Bibel

Publisert rundt 4 år siden

Hva med Norsk Bibel ?

Gå til kommentaren

Skivebom om Børre Knudsen

Publisert rundt 4 år siden

Skivebom av Alf Gjøsund når det gjelder Børre Knudsen og putte ham i samme "sosialist-gruppe" som Tor Berger Jørgensen.
Ingen av de radikale av Børre Knudsens type sitter idag i ledelsen av Den Norske Kirke.

Børre Knudsen: "Staten bør etter mitt skjønn ikke gjøre annet enn å tenne gatebelysning, plukke opp fylliker og passe på Norges Bank. Det er hva den egner seg best til. De fleste andre oppgaver løses adskillig bedre gjennom direkte ansvar. Jeg tror imidlertid staten bare vil vokse. Staten eier oss mer og mer. Den har bukten og begge ender. Alt som er farlig havner liksom i statens hender. Der blir det dobbelt så farlig. Mitt hovedanliggende er å gjenopplive rettstatsidealene." s 18 i "En prest og en plage" Geelmuyden, Niels Chr. Metope, 1988

Gå til kommentaren

Mest leste siste måned

Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
20 dager siden / 1190 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
14 dager siden / 1187 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
5 dager siden / 822 visninger
Muskuløs kristendom
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 743 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 1 måned siden / 678 visninger
Eit ansvarslaust Europa
av
Emil André Erstad
28 dager siden / 650 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere