Sunniva Funderud-Flaaten

Alder: 26
  RSS

Om Sunniva

Pianolærer og PPU-student.

Følgere

Det letes etter ansvar for utslipp

Publisert 7 måneder siden

Grønn ungdom og Greenpeace saksøker staten for sviktende klimapolitikk, og Equinor fraskriver seg sin rolle i å påvirke klimaet negativt med klimagassutslipp. Det er godt kjent at vi må kutte utslipp for å unngå de mest alvorlige klimaendringene. Oljenasjonen Norge og Equinor må ta ansvar og la fossile energikilder ligge i bakken.

Det mektige oljeselskapet Equinor har i disse dager kjøpt seg plass i Aftenpostens podcast «Forklart». Side om side med uavhengig redaksjonelt innhold, finner vi Equinors såkalte annonsørpodcast - reklame forkledt som journalistikk. Disse episodene ser ut til å være et forsøk på overbevise Norges folk om at det er nødvendig å lete etter olje, i lys av klimarettsaken som pågikk for et par uker siden. 

Plakatene som markedsfører annonsør-episodene spør hvorfor det «letes» etter olje. Språkformuleringen skjuler den som utfører handlingen, men avslører en tydelig ansvarsfraskrivelse fra Equinor sin side. 

Argumentet for å lete etter mer olje, ifølge en av episodene, er at det grønne skiftet skjer for sakte til at det kan måle seg med dagens og fremtidige «energibehov». Et delvis statseid selskap bruker altså millioner på å forsvare oljeleting, framfor å ta ansvar for at de påvirker miljøet negativt.

Klimarisikoutvalget og FN-klimarapportene er tydelige: vi er nødt til å begrense utslipp for å begrense global oppvarming til under 1,5 grader. Hvis vi ikke gjør det, vil konsekvensene bli katastrofale. Hjem, mat og mennesker vil gå tapt, mens flyktningestrømmer og nødvendig omstilling vil kreve enorme ressurser. 

En ny rapport fra FNs klimaprogram (UNEP) slår fast at vi er nødt til å kutte 7,4 % i utslippene våre hvert år, for å nå 1,5 gradersmålet. Det er langt dit for oss i Norge, som i 2018 slapp ut 0,4% mer klimagasser enn året før, ifølge SSB.

Det ser ikke ut til at regjeringen tar dette på alvor. Ett eksempel på deres sviktende klimapolitikk, er at de fortsetter å tillate ytterligere leting etter olje. Dette ønsker Greenpeace, Grønn ungdom og flere miljøorganisasjoner å gjøre noe med. De saksøker staten for letetillatelsene i Barentshavet, som de gav ut i 2016. 

Klimasøksmålets andre runde i lagmannsretten foregikk 5.-14. november. Grunnlovsparagraf 112 gir «enhver» rett til en bærekraftig natur og miljø, og konstanterer statens ansvar i å sikre dette. Kan staten da prioritere inntekter fra fossile ressurser, over forpliktelsen til å ta vare på miljøet? Forhåpentligvis vil dommen tydeliggjøre Norges rolle i kampen mot utslipp.

For å løse klimakrisen må vi alle ta i et tak. Vi må lete etter og ta i bruk løsningene som reduserer klimagassutslipp. Vil Equinor bidra til løse klimaproblemet, må de slutte å lete etter olje.

Kunnskapen om konsekvensene av global oppvarming over 1,5 grader, er for viktig til å ignorere. Spesielt av personer med mye makt. Den er nødt til å føre handling. 

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
17 dager siden / 1467 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
27 dager siden / 1285 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
8 dager siden / 982 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
4 dager siden / 908 visninger
Morna, Facebook!
av
Heidi Terese Vangen
rundt 1 måned siden / 792 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
26 dager siden / 577 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere