Stefan Storm Larsen

Alder: 37
  RSS

Om Stefan

Jeg skriver som homofil mann og feminist, som personlig kristen og tidligere smittevenn, som Israel-venn og Palestina-aktivist, som sørlending i Oslo og verdensborger i Norge. En verdidebatt er viktigere enn noensinne i en tid der moskeene dukker opp side om side med kirker og bedehus, og der konservative muslimer og kristne finner hverandre i viktige verdispørsmål. Jeg ønsker å delta i denne debatten fra mitt ståsted med ett bein i Bibelbeltet og det andre i Litteraturhuset.

Følgere

Bønner for Bobby

Publisert nesten 8 år siden - 16 visninger

Det er utrolig skremmende å tenke på at den sanne historien om Bobby Griffith like gjerne kunne handlet om meg. Prayers for Bobby er den mest hjerteskjærende tankevekkende filmen jeg har sett på lenge. Jeg anbefaler den på det varmeste, spesielt til alle mødre, fedre, prester, pastorer, lærere, trenere, søsken og venner...

http://www.youtube.com/watch?v=sSee8On2lEQ

Gå til innlegget

Møte med fordommer

Publisert nesten 8 år siden - 103 visninger

Vi pleier å gå hånd i hånd på gaten, kjæresten min og jeg. Vi liker å leie hverandre, det føles så godt å holde hånden til den man elsker i sin, å vise hele verden at vi hører sammen. Og som homofilt par synes vi det er viktig å være synlige. Samtidig prøver vi å ikke bry oss så mye om folks reaksjoner. Mange kaster et ekstra blikk på oss, folk smiler ofte støttende, en del barn stiller seg opp og peker, noen gutter plystrer eller blunker, og et par ganger har jenter gitt høylydt uttrykk for at det er en ”waste” at vi liker gutter. Disse reaksjonene er forståelige, ofte hyggelige, men kanskje helt unødvendige.

Det er en liten del av meg som er redd for at noe fælt skal skje. Ærlig talt blir jeg mest urolig i mørke, stille gater når vi møter en gruppe innvandrergutter. Ved gangfelt hender det til og med jeg stopper opp når det kommer en bil, fordi jeg er usikker på om den kommer til å stanse. Og igjen, frykten er som regel større hvis bilen er en taxi, eller en svart BMW med et mørkt ansikt bak rattet. Det må være så lett å bare ”overse” et homsepar som kommer valsende ut i fotgjengerfeltet, tenker jeg.

Ja, jeg vet det er fordomsfullt av meg å frykte innvandrergutter. Men frykten dukker opp fra underbevisstheten, og det hjelper lite at jeg har sterke antirasistiske holdninger, eller at det jeg frykter ennå ikke har skjedd. Vi leser og hører at det faktisk skjer andre, at homser blir slått ned av muslimer fordi de er homser. Og da kunne det like gjerne skjedd oss, liksom.

Og så, plutselig en kveld hendte det – ikke. Vi gikk hånd i hånd hjem fra kino, de to venninnene våre var blitt hengende litt etter, og plutselig befant vi oss i en nattestille gate, ansikt til ansikt med en gjeng innvandrergutter i tjueårsalderen. Vi stoppet opp og snudde oss for å se etter jentene, de var langt bak oss, men vi slapp ikke taket i hverandre. Den ene av guttene kom rett bort til oss, strakte ut hånden, og av refleks tok jeg den og hilste. ”Så modige dere er”, sa han og hilste på kjæresten min også. Flere av de andre guttene nikket og smilte, og så gikk guttegjengen videre.

Mer skulle det ikke til for å svekke fordommene mine. Og i går skjedde det igjen. En bil stoppet opp for oss da vi skulle krysse veien, og en av innvandrermennene som satt i bilen rullet ned vinduet, stakk hodet ut og strakte en tommel i været mot oss. ”Vi støtter dere,” ropte han, og jeg ble så forfjamset at jeg svarte det første som falt meg inn: ”Tusen takk, vi støtter dere også!”. Og det kunne selvfølgelig misforstås på alle mulige måter, men mannen smilte bare enda bredere og sa: ”Så bra, da støtter vi hverandre!”

Som homser føler vi på ansvaret for å være synlige, for å bryte ned fordommer i positive møter. Jeg tror mange innvandrere føler det samme. Noen går ut av sin vei for å vise at de ikke er homofobe, for å skape trygghet for oss som frykter vold. Ingen av delene skulle være nødvendig. Men de underbevisste fordommene er våre forsvarsmekanismer mot farer, og de blir ikke borte av seg selv. Derfor må vi som tilhører minoriteter, homser og innvandrere, møte hverandre med håndtrykk, anerkjennelse og støtteerklæringer.

Gå til innlegget

Bananen som gudsbevis

Publisert nesten 9 år siden - 750 visninger

Jeg lo av intelligent design til jeg traff min første banan. Kreasjonisme, hehe!

Jeg tviler ikke på at vi stammer fra apene. Vi mennesker er hårete og ganske enkle. De eneste som tror på vår overlegne intelligens er oss selv. Etter endeløse møter rundt halvlange bord kommer vi frem til geniale konsepter. Som melkekartonger. Brett ut og bøy helt tilbake. Best før. Resirkulering. Næringsinnhold: helse i hver dråpe.

Men en banan! Et resultat av tusen mutasjoner?

Selv en bavian klarer å rive av bananskallet mens han leter etter lus i svigerfars armhuler. Og ingen trenger datostempling for å vite om bananen er umoden (grønn), spiseklar (gul), overmoden (brun) eller råtten (svart). Bananen er full av energi, og er foreløpig ikke kreftfremkallende. Og på vei ut av bilvinduet blir skallet til jord som gir næring til nye banantrær. Eller bare blåbær.

Om Gud ikke har skapt bananen, så har Hun i alle fall pønsket ut evolusjonen som bananen er et resultat av. Og det er kanskje enda mer fantastisk.

Gå til innlegget

Norge – norskere enn i 1814

Publisert nesten 9 år siden - 599 visninger

Enda en gang har vi feiret at sommeren er kommet. Eller er det Norges frihet og selvstendighet vi feirer? For vi har da vel ingen grunn til å feire grunnloven fra Eidsvoll? Den er jo snart moden for historiens skraphaug, er den ikke? Hva er det vi egentlig feirer 17. mai? Hva vil det si å være norsk i 2009?

Norsk på dansk
På videregående skulle alle i min rettslæreklasse holde en presentasjon om hvert sitt rettsområde. En gutt i klassen holdt foredrag om miljørett. Han innledet med å slå fast at Norge er verdens grønneste land, og påsto skråsikkert at Norges grunnlov allerede i 1814 beskyttet miljøet. Han siterte grunnlovens § 110 b: Enhver har Ret til et Milieu som sikrer Sundhed og til en Natur hvis Produktionsævne og Mangfold bevares. Naturens Ressourcer skulle disponeres ud fra en langsigtig og alsidig Betragtning, der ivaretager denne Ret ogsaa for Efterslægten.

Naturligvis kunne jeg ikke holde meg fra å påpeke at den aktuelle paragrafen ble tatt inn i grunnloven først 19. juni 1992. Foredragsholderen ble sprutrød, og insisterte på at paragrafen måtte ha vært med hele veien fra Eidsvoll, den var jo på dansk!

Korstog mot jesuitter
Dansk eller ikke, eidsvollsmennene nevnte ikke miljøvern, menneskerettigheter, parlamentarisme, arbeidsmiljø, likestilling, selvbestemt abort eller kjønnsnøytrale ekteskap med ett ord i 1814. Derimot ble det siste leddet i § 2 hørende slik ut: Jesuitter og Munkeordener maae ikke taales. Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget.

Jøder fikk adgang i 1851, mye takket være Henrik Wergeland, som også tok initiativet til 17. mai-feiringen. I 1897 ble munkeordener tillatt, og i 1956, da Norge skulle ratifisere Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, ble forbudet mot jesuitter opphevet. Motstanden i noen kristne miljøer var massiv.

Kristendom eller humanisme?
Fjorårets 17. mai-komité la ned forbud mot alle andre flagg enn Norges og FNs. Det skapte en voldsom debatt. De ivrigste forsvarerne for grønne og røde flagg med halvmåner befant seg på venstresiden. De sterkeste motstanderne var brune – nordmenn med minoritetsbakgrunn og høyrepopulister. En av mine norsk-pakistanske venner var ikke tvil. For ham symboliserer det norske flagget alt han elsker med Norge. Han ser ikke et 2000 år gammelt torturinstrument i blått og hvitt på rød bakgrunn. Heller ikke symbolet som korsfarerne brukte da de massakrerte jøder og muslimer i middelalderen. Han ser et symbol for fred, frihet, menneskerettigheter, solidaritet og toleranse. For ham er 17. mai det nærmeste vi nordmenn kommer en markedsdag i Karachi.

Dersom 17. mai var en nasjonalistisk feiring av grunnloven fra 1814 ville jeg holdt meg hjemme. Men om Henrik Wergeland kunne gå i tog og vifte med det norske flagget, vil jeg ikke være dårligere. Wergeland feiret ikke den trangsynte og rasistiske norske småligheten. Han feiret drømmen om det selvstendige, frie og humanistiske fredslandet. Han feiret oss som skulle komme etter og innføre likestilling og likeverd i grunnloven. Oss som vil gjøre Norge til fredsmekler, grønt forbilde, en viktig bistandsyter og forkjemper for menneskerettigheter. Han feiret potensialet for det nye Norge!

Ja, vi elsker
Norge har vært i konstant bevegelse siden 1814. Norge er fortsatt i bevegelse. Jeg hopper inn i 17. mai-toget, midt i en stivpyntet flokk med svarte, brune, hvite og rosa gutter og jenter. Vi beveger oss sakte oppover Karl Johan mot slottet, der kongefamilien står og vinker til oss. Med jevne mellomrom stopper vi helt opp og venter utålmodig på at paraden skal sette seg i bevegelse igjen. Jeg vifter med mitt røde, hvite og blå flagg og synger for full hals: Ja, vi elsker dette landet!

Gå til innlegget

S.S.A.D.

Publisert nesten 9 år siden - 6 visninger

They want me to
leave the closet
without coming out.

They try to
straighten me out
by bending my mind.

They tell me
to let them blindfold me,
and I will find my way,
to fold my hands,
and I will be healed,
to fall on my knees,
and I will be saved.

They say:
You were born that way,
brother, bent.
But hey,
no way
god meant
you to be gay!

They insist
it's a sin,
it's just a disease.

I wonder
who's sick,
who the real sinner is?

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Geir Wigdel kommenterte på
Søppeljournalistikk i St. Olavs domkirke
2 minutter siden / 339 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Norge, en fredsnasjon?
8 minutter siden / 317 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Meining trumfar lykke
9 minutter siden / 314 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Vi er i utakt, hva så?
14 minutter siden / 167 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ser du ulven?
15 minutter siden / 9409 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Lulas kirke i et splittet Brasil
19 minutter siden / 61 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Norge bidrar til utdanning med kvalitet
30 minutter siden / 161 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Søppeljournalistikk i St. Olavs domkirke
35 minutter siden / 339 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Hevnporno og en kulturs moralske selvmord
42 minutter siden / 183 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Hevnporno og en kulturs moralske selvmord
43 minutter siden / 183 visninger
Elisabeth Hoen kommenterte på
Hvordan være intim i en homofil relasjon hvis man er kristen?
rundt 1 time siden / 1974 visninger
Arne D. Danielsen kommenterte på
Elendig håndverk
rundt 1 time siden / 285 visninger
Les flere