Rune Andre Winther

Alder:
  RSS

Om Rune Andre

Jeg er et troende gjennomsnittsmenneske midt i livet.
Har jobbet både som nordsjøarbeider og lærer. Skrevet to bøker på henholdsvis Lunde og Luther forlag, utgitt cd og ellers gjort mye variert i sosiale sammenhenger. Men det har ikke alltid vært slik, uten å gå i detaljer.. Går f.t på bibelskole i voksen alder. Er sterkt involvert i arbeid med rusmisbrukere på fritiden og har gjort det siden 1983. Han selv en bror som døde av en overdose heroin.

Følgere

Hver jul pusser mange kjendiser støv av evangeliet (som de stort sett ikke har et forhold til resten av året) og spiller på kirkekonserter omkring i landet.  Det er profesjonelt, vakkert og melodiøst, og tiggerne med sine pappkrus på gangbrua mellom Oslo S og Oslo City er lysår unna. I mine øyne er det noe som skurrer. Jeg skjønner at artister må ha noe å leve av og jula er lukrativ om man ikke er en middelaldrende sangevangelist fra Lindesnes, med hentesveis og gitarakkompagnement på tre akkorder.. 

Kjente navn er som merkevarer og gir stort sett fulle kirker i motsetning til resten av året, og det er selvsagt ikke gratis i en tid da selv det å følge naturlovene er avgiftsbelagt. (Et sidesprang: De som har vært ekstremt tissetrengt på offentlig sted uten ha mynter eller vekslemuligheter for hånden, kjenner problemet.. )      

Livets bortglemte og mindre bemidlede sjeler, mange uten nåla i veggen, selvforskyldt eller uforskyldt, har ikke en håndfull hundrelapper å avse.       Kirkekonserter med kjente artister på plakaten i jula er kun for de som har råd til det. Resten av året er Jesusbarnet og julegleden plassert i en pappeske i kjelleren sammen med engler, nisser og andre julegreier.                                                                                                                                             "Rune, hvorfor skriver du dette du som er en så hyggelig fyr ellers? Er du blitt gledesdreper som vil ødelegge folks julestemning?  Er ikke jula en tid for kos og fellesskap? " Det høres nærmest ut som en alvorlig kriminell handling å yppe seg mot julegleden.          

(Jeg kunne utdypet at Statens Institutt for Rusmiddelforskning hevder at tusener på tusener barn gruer seg til jul på grunn av foreldrenes overdrevne alkoholmisbruk.  Og, hvert år på denne tiden øker antall henvendelser til barn og unges kontakttelefon. Men jeg gjør det ikke..)   

Mange feirer en god og meningsfull jul. Rett skal være rett! Men det fins de som klorer seg fast til julegleden for enhver pris, som om de var spesialutsendinger fra julehygge-departementet der nissen er president og Jesus redusert til en knagg å henge jakka på.    

Jeg ytrer meg som jeg gjør fordi jeg ikke ønsker å være en hykler. Jeg har for mange dårlige sider fra før om jeg ikke skal slite med enda en. Det er svært sannsynlig at mange kristne vil bruke pekefingeren mot det jeg skriver og hevde at det er “ukristelig”. Men jeg husker å ha lest at Jesus en gang kalte prester og skriftlærde for “ormeyngel og kalkede graver” fordi han så deres hykleri.                                  

"Sammenligner du deg med Jesus, Rune"?!"  Nei, bevares. Men jeg vet litt om ham og bruker ham som kilde i mine betraktninger. Jeg er verken prest eller skriftlærd - om det kan være en personlig trøst. Noe jeg kjenner at det ikke er. Dårlig samvittighet vil jeg få etter å ha offentliggjort dette, sammen pokker. Men jeg klarte ikke la være!

Gå til innlegget

SOM ANSIKT SPEILER SEG MOT ANSIKT I VANNET..

Publisert rundt 7 år siden

“ Homo sum humani nil a me alienum puto” Fordi jeg er et menneske, er intet menneskelig meg fremmed.

 

 

Gå til innlegget

"LASARUS-METODEN"

Publisert rundt 7 år siden

Det var en slik oppvåkning jeg trengte - fra død til liv.

Lasarus, kom ut!

Publisert 21. desember - 142 visningerInnlegg

Joh.13. 25-44 ...."Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på Meg, skal leve selv om han dør.."

I årene etter min frelsesopplevelse, ble jeg spurt om å skrive en bok for et større forlag. Jeg sa ja til utfordringen og boka ble utgitt i 1990. I boka har jeg skrevet et kapitel som jeg har kalt "Lasarus-metoden".

Ha i mente at jeg ikke vokste opp i et kristent miljø, hverken hjemme eller blant venner. Jeg visste ingenting om hva det hele handlet om. Jeg var "død" for evangeliet. I gata der jeg vokste opp var folk mer opptatt av å male fanden på veggen.

Da jeg sa ja til Jesus, var jeg som en bortkommet sønn, fullstendig på trynet i min egen selvsentrerte verden av alkoholmisbruk og det som følger med av faenskap. Jeg såret mine nærmeste og tråkket på folk som ville meg vel. Jeg løy og bedro, og var som levende død.

Så fikk jeg erfare "Lasarus-metoden". Det var som om Jesus personlig sto utenfor "graven" min og ropte på meg: RUNE, KOM UT! Det var en åndelig opplevelse jeg aldri noensinne vil glemme! Det var som om Guds Ord spratt ut av bibelen, satt i gang hjertet mitt og ga meg livet tilbake.

I forkant av denne opplevelsen hadde jeg gjennomført flere behandlingsopplegg uten å lykkes å bli rusfri. Som jeg har skrevet tidligere er det en lang historien jeg ikke ønsker å belaste leserne med. Så kan man spørre seg selv om man må ned i en grøft for å bli en kristen. Langt i fra. Jeg, Rune måtte ned i grøften, og det er jeg dypest sett glad for. Dette var MIN vei, ingen andres.

Galskap? Javisst! Jeg er gal som tror på Jesus. I forstandens analytiske lys vil det være unaturlig å mene noe annet. I mange år ble jeg såret og nedfor når noen rynket på nesa og ikke helt var med på notene når jeg vitnet om min frelsesopplevelse, som rent intellektuelt er helt på viddene. Men i dag preller det som vann på det meste. For jeg vet at over skyene er himmelen alltid blå. Jesus lever i hjertet mitt, og jeg er ikke opptatt av å forstå det.

Jovisst faller jeg, og jeg har ikke tall på alle gangene jeg må krype til korset. Men av nåde er jeg frelst, og med årene går, vokser jeg i troen og kjærligheten til Jesus blir sterkere forankret på trygg grunn. Jeg går ALDRI inn i diskusjoner om det jeg tror på. Det overlater jeg til Jesus. Det er Han som må overbevise den enkeltes hjerte, ikke jeg. For Guds rike består ikke av ord, men kraft. Bokstaver slår ihjel, ånden gir liv. Jeg sier som Paulus: "Jeg vil ikke vite om noe i blant dere enn Jesus og Ham korsfestet!" Da er jeg på trygg grunn!

Gud velsigne hvert enkeltmenneske som leser dette! God jul og et godt nyttår til store og små!

Med vennlig og kjærlig hilsen fra Rune

- godt voksen 2. års bibelskoleelev fra Bergen, gift og bosatt i Hakadal ( men ikke med kjerringa m/ staven)

Gå til innlegget

QUO VADIS - SAMTALE FORAN SPEILET..

Publisert rundt 7 år siden

Jeg elsker å skrive. Det er godt mulig at mine notater ofte er mer egnet for en psykiatrisk vurdering enn til offentlig beskuelse. Ta det for hva det er verdt. Det skjer langt verre ting i verden enn dette..

"Kroppen består mest av vann, sammensatt i en fast substans som hindrer den i å renne ned i avløpsrøret. Den er et avansert instrument som utretter de mest utrolige ting. Men kroppen kan på et blunk reduseres til en uformelig masse som bare den kjærligste mor i verden kan gjenkjenne.."

Du er ofte i mental ubalanse.  Kun når du skriver kjenner du at det løsner. Du elsker å skrive. Det er mer lidenskap enn interesse. Ikke alt du skriver henger sammen. Men det skyldes antagelig at livet ditt har vært så uforutsigbart og lite sammenhengende..

Da din mor gikk gravid med deg, tygget hun kaffebønner og sure epler. Hun må ha følt det som en usigelig lettelse å bli kvitt ni måneders overdosering av kaffebønner og sure epler i et slikt omfang at selv kjøpmannen på hjørnet stilte spørsmålstegn til hva som gjæret i hennes tiltagende Buddha-boble. En fremtidig mobiltelefon-bruker eller eplesider med kaffesmak..

Du ble født med talefeil. Du stammet. Men tenk om tilfeldighetene hadde latt deg bli født inn i kongefamilien, og ikke i Paddemyren borettslag der kong alkohol var eneste regent folk flest hadde et forhold til..? Da ville ikke noen gjort åpenlyst narr av stammingen din og sagt at du s-stammet fra apene. Ikke bare ble du født med talefeil, men jordmor måtte ta deg ut med tang fordi du satt fast i gjerningsøyeblikket. Den som ennå ikke har opplevd møtet med kaldt, sterilisert, rustfritt stål rundt pannebrasken, har ikke noe å glede seg til.

Se & Hør ville nok bemerket det i en kongelig reportasje, men da ville du vært av blått blod og s-stammet fra Europas kongehus. «Hans Kongelige talefeil ble tatt med tang i dag..» Du trodde lenge at "tilfeldigheter" var noe naturen fant på av pur F. Men å utstyre nyfødte med talefeil når de ankommer moder jord etter ni måneder i badeland, med et kosttilskudd som består av kaffebønner og sure epler, er å tøye det for langt.

Dere flyttet inn i en aksjeleilighet i søndre bydel, og du var eldst av fem søsken. Drabantbyen besto av en høyblokk på tretten etasjer og en mengde fireetasjes lavblokker. Bortsett fra antall rom og kvadratmeter, besto leilighetene stort sett av gipsplater og turkis respatex. Slo du ei spiker i stueveggen for å henge opp bildet av tante Tutta, risikerte du å havne på soverommet. Molly-skruen, det eneste som funker noenlunde på gips, var ennå ikke oppfunnet..

Du var femten år og likte Elvis, men våget ikke å si det til noen. En fjortenåring som digget Elvis hadde ikke en sjanse å overleve i ei gate som var fullstendig dominert av Beatles. I motsetning til deg, hadde Elvis drag på damene, mens du kjørte solo i ditt lille seksuelle kosmos der biene var de eneste som fikk seg et nummer.

Du vokste opp med så lav sjøltillit at du ikke engang kunne finne den når du knyttet skolissene. Du skulle ønske du kunne gjøre som renovasjonsfolka når de tømte søppel. Et trykk på en knapp, og vips der forsvant all dritten i en kvern som moser det i stykker til resirkulering. Angsten styrte livet ditt. Hjertet slo som besatt når den store stygge ulven kom. Du var en bil og angsten satt bak rattet. Uten bilbelte og førerkort. Du var livredd det meste. Selv foran speilet fikk du hetta. Bare det å gå i butikken for å kjøpe melk og brød kostet mer enn penger.

Enkelte er flinkere i tale enn handling. Spill for galleriet. De kan hoppe til tjue i stil og stående ovasjoner fra likesinnete.Har du møtt dem? De kan overkjøre deg i en hvilken som helst diskusjon, og gjøre deg så liten at du knapt rekker dem til anklene. Få deg til å føle deg dum, ubetydelig og verdiløs. Du prøver å ta igjen. Veiver hjelpeløst med armene. Men ordene dine står bare der og ser dum ut, stamper ubekvemt foran inngangsdøra og kommer ikke inn. Da dukker stammingen opp. Så du velger å skrive i stedet..

I en periode klarte du å oppnå det som skal til for å leve et trygt,anstendig liv. Hus. Familie. Jobb som lærer. Inntekt. Helse. Sjølrespekt. Men for lenge var Adam i Paradis? Du gjorde noen tragiske valg., og siden angret du så sterkt at du holdt på å miste forstanden. I lengre tid var du i et farlig grenseland der det har vært mange før deg som ikke holdt ut med seg selv, og som tok kvelden for godt. Du havnet i rennesteinen, ble et institusjonsmenneske og ville ikke ha noe med folk å gjøre. Du bygget en mur omkring deg.

Hadde din adferd vært uforskyldt, kunne du høstet sympati. Men skylden er din. Det var du som sviktet. Din oppførsel mot andre, sammen med et for høyt inntak av alkohol, var årsaken til at du sto ribbet tilbake. Jeg orker ikke nevne alt jeg vet om deg, bare tanken gir meg dårlig smak i munnen.Du var ingen "stakkars deg"!

Så det holder ikke å si at du ikke hadde bedre vett. For det hadde du. Men du brukte det ikke fordi du var en jævlig stor egoist som bare tenkte på seg sjøl. Hvordan artet det seg? Etter nok en fyllekule i ødeland, var det aldri deg det var noe i veien med. Andre hadde skylden. Familien. Samfunnet. Gud. Omstendighetene.

Du klarte ikke å si de forløsende ord: - Det er min skyld, jeg tar ansvar. Du hadde ikke et forhold til ansvar, visste knapt hva det. Du trodde på tilgivelse uten konsekvenser, bare du inntok rett positur og fremførte klagesanger.I ditt liv kunne empati like gjerne vært ei låt av Carlos Santana. Du sto bare der foran speilet, kong Alkohol i all sin overfladiske sjølmedlidenhet etter å ha mistet alt. Penger er ikke alt, sies det. Du tror på det, men kreditorene dine har en annen oppfatning. Og når du sitter der med skjegget i postkassen med brev om tvangsauksjon i hendene, tenker du at ordtaket kanskje ble  laget av en som hadde til salt i grøten. "Bevingete ord"  kommer ofte fra de mer ressurssterke i blant oss..

Du har alltid vært et følelsesmenneske. Enten så krøp du omkring i  kjelleren innkapslet i en eller annen depresjon, eller du svingte deg på loftet, så oppstemt at bare taket hindret deg i å bli til stjernestøv blant planeter og melkeveier. Det som er midt imellom prøvde du å unngå. Den store, kjedsommelige vanligheten. Der orket du ikke å være. Det blir for mye rutiner. A4. Du har dyp respekt for de som holder ut, og noen ganger ønsket du å være en av dem. Komme og gå til normal tid, dra på ferie til Legoland med kone og unger og bikkje. Det ble aldri slik. Så en dag kom Jesus inn i livet ditt - men det er en annen historie..

Godt nyttår!

 

 

Gå til innlegget

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere