Slett Slettmeg

Alder:
  RSS

Om Slett

Følgere

Fornuftens rolle i troslivet

Publisert rundt 8 år siden

Det skorter ikke på troende mennesker på dette forumet. Dette er først og fremst en invitasjon til de som ikke tror, og en utfordring til alle troende, uavhengig av konfesjon.

Uavhengig av om man er troende eller ikke, har vel alle stilt seg spørsmålet om det finnes en gud på et eller annet tidspunkt. For de som har vært troende hele livet har det kanskje snarere vært et spørsmål om tvil, mens andre kanskje aldri har definert seg som troende.

Mange har man søkt svar på dette spørsmålet i de såkalte gudsbevisene. Kan man komme til noen nærmere konklusjon om Guds eksistens ved bruk av logikk? Slike diskusjoner kommer og går, men av hensyn til nye og gamle medlemmer foreslår jeg å puste liv i diskusjonen igjen.

Jeg vil oppfordre til at man overholder noen grunnleggende spilleregler i debatten.

1. Alle oppfordres til å delta; troende, ikke-troende, agnostikere, ateister, kristne, muslimer osv.

2. Ingen skriftsteder fra Bibelen eller andre hellige skrifter kan brukes i argumentasjonen.

3. Argumenter fra uvitenhet teller ikke. Man kan altså ikke fastslå noe som sant fordi det ikke er motbevist som usant. Ellers gjelder normale kriterier for logisk bevisførsel.

Sistnevnte vil etter min mening gjøre det vanskelig å argumentere ut fra såkalt intelligent design. Poenget med denne diskusjonen er ikke å avdekke om Gud definitivt eksisterer (noe slikt er umulig), men om det kan sannsynliggjøres logisk at det ikke er fornuftsstridig å hevde det. Poenget er ikke å omvende, men å muliggjøre en forståelse for hvorfor noen finner gudstro logisk.

Kanskje like interessant er spørsmålet om hvorfor man er ateist, og ikke agnostiker? Hva ligger til grunn for ikke å stille seg tvilende, men aktivt forkaste gudstro?

Jeg vil videre foreslå at man lar diskusjoner om polyteisme vs. monoteisme, samt konfesjoner ligge i bero. Derfor er tråden plassert i "Filosofi".

Tar noen utfordringen?

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
10 dager siden / 1419 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
22 dager siden / 1234 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
28 dager siden / 1216 visninger
To strekar
av
Arne Mulen
3 dager siden / 1184 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
14 dager siden / 856 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 557 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 553 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere