Johan Rosberg

Alder: 7
  RSS

Om Johan

Upolitisk korrekt, eller kanskje politisk ukorrekt? Sannheten om den så fører til helvete, Påpeker gjerne unisonismens empiriske latterlighet.

Følgere

Mens vi har anledning...

Publisert 15 dager siden - 341 visninger

Er oppfordringen fra Paulus i Gal. 6,10. Mange av debattene her inne fremstår fort som barriereklatring og selvforsvar av jordvoller vi rettmessigst hevder eierskap til. Gjerne med Gud på vår side, som Bob Dylan sågar skrev en sang om.

Jeg slutter nesten aldri å forundres over hvilke perspektiver som kommer til syne i mange kristnes argumentasjon både for og i mot. Ofte i realpolitikk og nesten like ofte i lokalpolitikk. Såpass at både felleskapsfølelse og likhet ofte utfordres og kanskje ofres. Dermed er bekymringen målbåret.

Skulle det kanskje være mulig å finne frem til et teologisk sunt og livskraftig dogme? Noe som forenet fremfor splittet? Noen synes Israel er fellesnevneren? Er du ikke for, er du imot - så får alt annet være. Før man vet ordet av det har både fellesskap og teologi blitt sprengt i fillebiter, og man står egentlig bare igjen med munnhuggeri.

Hva er da et godt utgangspunkt for teologisk dialog og sammenføying? Kanskje Paulus ord i Gal. 6,7: Gud lar seg ikke spotte...

Så kan vi stå der og lure på hva nettopp disse ord betyr. Jeg vil mene at all sunn teologi vil finne svaret i Gal. 6,15:

"For i Kristus Jesus betyr hverken omskjærelse eller mangel på omskjærelse noen ting, men en ny skapning".

Jeg står fast i denne teologi, og oppfordrer alle til å ta en liten husrengjøring og teologisk gjennomgang. Her er det ikke snakk om hverken tidshusholdning, etnisitet, land eller andre teologiske plikter for å blidgjøre Gud.

Gå til innlegget

Ananias og Saffira

Publisert 4 måneder siden - 1527 visninger

Tektsten finner vi Apg. 5, 1-11. Tanken er ikke å fortelle dere hva dere skal mene eller tro ut fra denne tekst. Men jeg er interessert i å høre hva dere tenker om og rundt denne tekst. (Jeg besvarer ikke, men leser etter evne). En invitt med andre ord. Mitt privilegium er oppbrukt i og med tekstvalg. Skulle jeg tilføye noe som helst, måtte det være at denne hendelse ikke ble dementert eller bortforklart noe sted ellers i nytestamentet.

Den første kirke. De første kristne. Man skulle tro det var jubel og halleluja hele veien. Men så dukker Ananias og Saffira opp. Det får meg til å undres: Hva kan vi lære av denne pasasjen? Feel free og slipp tanken og tastaturet løs. Vær gjerne kreativ og prøv å knytte historien om Ananias og Saffira opp mot nåtid.

Gå til innlegget

SSB, Meyer og Jensen - You're fired

Publisert 8 måneder siden - 788 visninger

For mye Møllers tran, eller hva det nå var. Plutselig har vi fått såpeoperaen midt i fanget. Nå trenger vi ikke lenger flire lett bekymret over Trumps eskapader "over there". Jensen har funnet tonen...

Meyer har et veldig godt poeng når hun i pressekonferansen påpeker betydningen av å ikke være avhengig av finansministerens politiske gunst. Det vi nå er vitne til er slik jeg ser det, en bittelitt mildere variant av maktkampen og samrøret vi har sett i Donald Trumps kjølvann.

 

Alle skylder selvsagt på alle. Nyheten er kanskje at vår finansminister har nådd realityserienes lavmål, og tydd til "You're fired" på riksdekkende media. Dette uten at vi kjenner til begrunnelsen og bevegrunnene fra finansministerens hold.

 

Dette begynner å bli så "red-neck" og hillbilly, at jeg faktisk begynner å bli bittelitt politisk redd. Kan vi virkelig ha en finansminister som så til de grader tyr til metoder vi hittil bare har ledd lett forkastelig av? Ønsker vi virkelig å bevege oss mot dagens Washington? Et Washington som kanskje mer enn noe annet fikk forklart for kristne velgere hva Urias post gikk ut på. Spicer. Meyer. Jeg vet sannelig ikke...

Gå til innlegget

Dispensjonalisme til glede og besvær

Publisert 10 måneder siden - 455 visninger

Når usynlige tråder snører nettet lurer man gjerne på hvorfor det lugger. Jeg bor på et sted hvor Plymouth-brødrenes arv stadig øver innflytelse uten at den jevne troende og fellesskapssøkende forstår hvorfor ting er som de er...

 

Derfor tenker jeg det er på tide å slippe lyset til, og se om læren og arven tåler belysning. Men jeg trenger hjelp. Det finnes knapt noe mer utilfredsstillende enn å studere ting man finner irrelevant eller uviktig for egen del.

Derfor ber jeg alle som har interesse om å bidra til å kaste lys over "problematikken". Spesielt tror jeg tanker rundt et sentralt vers er til hjelp for å forstå dybden i problemet. Tenker da spesielt på: 1 Kor. 13,10:

Men når det fullkomne kommer, da skal det som er stykkevis ta slutt.

Dette verset har vært brukt som argument for at det er Bibelen som er det fullkomne (mitt tillegg: ...og evnen til å lese og å forstå ikke i like grad?), og at nådegaver og tjeneste som vi leser om i den tidlige kirke ikke lenger gjelder.

Hvorfor er dette viktig? Jeg tenker at et kristenliv uten en form for tjeneste vil slukke både ånd, tilhørighet og gode gjerninger. Jeg tenker at tjeneste henger ubønnhørlig sammen med med dype erfaringer som mening og verdi. Hva sitter man igjen med hvis menighetslivet hverken inspirer eller gir noen mening eller verdi? Det vil si: Hvis man ikke har annet enn en interessant utlegging av ordet å komme med? Denne dyrkingen av det skriftlige kaster skygger langt inn i sjelen på oppriktige troende som kanskje trodde at budskapet var aktiv respons - med hele legemet og eiendelene. Guds tempel.

Hvor meget jeg enn avskyr ordlek og retorisk hykleri, så kommer jeg ikke utenom denne gang. Skal vi tjene og være ordet lydig uten å se til individet? Var det ordets og Jesu egentlige misjon?

Håper på innspill og dype tanker da denne tradisjon holder hele øen i bånd og reservasjon. Det gode ser ut til å måtte våges.

Gå til innlegget

Fra levra - eller mangelen på...

Publisert rundt 2 år siden - 686 visninger

Jeg kan i ærlighetens tjeneste ikke påstå å rapportere fra annet enn hva jeg finner i nettopp ølglassets bunn.

Sånn erre bare. Det er ferie, og jeg rapporterer kortvarig fra ølglassets bunn:

Nylig er både Erna og Støre i media med muslimske lederes ansvar for helvete på jord. Samtidig pågår republikanernes landsmøte i Cleveland.

To tomater gikk langs veien. Den ene ble påkjørd, hvorpå kommentaren, hey, ketchup falt.

Fra bunnen av ølglasset rapporteres det ironisk ingen grunn til bekymring. Like dumt = lik vekt.

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Hetebølgen
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 99 visninger
1 kommentarer
Barmhjertighetens grense
av
Lars Jørgen Vik
rundt 10 timer siden / 83 visninger
0 kommentarer
Erobret kristendom
av
Åste Dokka
rundt 19 timer siden / 1178 visninger
11 kommentarer
Ramadan
av
Geir Tryggve Hellemo
1 dag siden / 495 visninger
3 kommentarer
Viktig islamsk feminisme
av
Vårt Land
1 dag siden / 123 visninger
1 kommentarer
Smith og Trump
av
Erling Rimehaug
2 dager siden / 451 visninger
1 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Torgeir Tønnesen kommenterte på
Oase - eller religiøs villmark?
rundt 2 timer siden / 146 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Hetebølgen
rundt 2 timer siden / 99 visninger
Tor Jakob Welde kommenterte på
Erobret kristendom
rundt 2 timer siden / 1178 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 3 timer siden / 11805 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 3 timer siden / 11805 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 3 timer siden / 11805 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 4 timer siden / 11805 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 4 timer siden / 11805 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 4 timer siden / 11805 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 4 timer siden / 11805 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 4 timer siden / 11805 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 5 timer siden / 11805 visninger
Les flere