Paul Nergård Wirkola

Alder:
  RSS

Om Paul

Følgere

Show i kirken

Publisert 4 måneder siden - 311 visninger

Kirken må være et svar på menneskets dypeste lengsler og ikke deres behov for å bli underholdt

I år er det 500 år siden Martin Luther slo opp sine 95 teser på kirkedøren i Wittenberg. Begivenheten er nylig market bl.a. i Nidarosdomen. NRK’s oppslag i Nidarosdomen var først preget av kirkelig høytid inntil en plutselig fikk et showinnslag med en sprettende danser! 

Det førte meg i tankene til sogneprest Ola Beisvågs artikkel (Vårt Land 10.10.17) “Når det hellige overkjøres”. Han skrev videre: “kirken må være et svar på menneskets dypeste lengsler og ikke deres behov for å bli underholdt”, og at “når menigheten degraderes til publikum og tilskuere, blir høymessen redusert til en forestilling”.

Sognepresten tok et skikkelig oppgjør mot dagens virksomhet i kirken. Mange hadde vel også ventet at når kirken ble herre i eget hus den 1. januar 2017, så ville det bli lagt mer vekt på kirkens opprinnelige virksomhet. I stedet har kirken gått den motsatte vei og blitt mer og mer sekulær (verdslig)!

Vi som har levd en stund og har besøkt kirken i årtier, har jo sett at kirkens virksomhet er blitt mer showpreget. Spørsmålet er så om ikke dette er prestenes egen feil? Når endog kirkens “overhode“, preses Helga Haugland Byfuglien, må ty til showinnslag i selveste domkirken, er det ikke rart at prestene rundt omkring i landet følger opp og tar etter. Skjønt de har vel for lengst lagt seg på “showlinjen” og latt kirken få en annen oppgave enn hva den er vigslet for. 

Et godt eksempel er Sandefjord kirke som er “omdøpt” til “kunst og kulturkirke” hvor det arrangeres store konserter som fyller kirken med publikum.

Jeg hadde også lyst til å overvære en annonsert konsert i nevnte kirke, men fikk en opplevelse på kirketrappen som også er medvirkende til dette innlegget.

I en gruppe på kirketrappen stod en mann som høyt sa følgende: “Fan, skal vi gå inn å se på alle helgenbildene over alteret. Kunne de ikke ha hengt et forheng, så vi slapp det”! Mannens utsagn ble for grovt for meg. Jeg mistet lysten til å følge han og hans likesinnede inn i kirken , snudde derfor og gikk hjem!

Men burde en egentlig bli overrasket? I en spørreundersøkelse i 2016 (Dgb.30.03.16) så var 33% av de som oppsøkte kirken ateister, og ytterligere 39% trodde ikke på Gud! Vi nærmere oss jul og mange av de “33% og 39%“vil gå i kirken, ikke for å høre juleevangeliet, men for å få med seg hjem en dose fest følt “atmosfære” til ribba og akevitten!

For å sette det hele brutalt på “spissen”: Vil kirkens virksomhet gå videre i showretningen slik at en i fremtidige annonser kan lese følgende: “Et kjent danseband vil i dag besøke kirken. Det er ryddet plass ved alteret for de som ønsker en liten svingom. Sognepresten har også lovet å komme, og det blir dermed - ved utgangen - anledning til nattverd for de som måtte ønske det”!??Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Jens Tomas Anfindsen kommenterte på
På hat-tokt med barna
1 minutt siden / 312 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Kristen-universalisme i Bibelen
11 minutter siden / 548 visninger
Øyvind Holmstad kommenterte på
Plast, et miljøproblem
12 minutter siden / 6542 visninger
Rune Holt kommenterte på
POLITIKK ER RETORIKK: OM SYLVI LISTHAUG OG POLITISK DANNELSE
15 minutter siden / 200 visninger
Kersti Zweidorff kommenterte på
Aalborg om avgangen til Listhaug
rundt 1 time siden / 590 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Sort er ikke fravær av hvitt
rundt 2 timer siden / 266 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Aalborg om avgangen til Listhaug
rundt 2 timer siden / 590 visninger
Ragnar Kristoffersen kommenterte på
Rusa av Listhaug
rundt 8 timer siden / 1269 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Ut med et klynk
rundt 8 timer siden / 438 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Tro uten følelser?
rundt 8 timer siden / 1433 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Hvorfor KrF knebler Kors-Sylvi
rundt 8 timer siden / 1374 visninger
Les flere