Odvar Omland

Alder: 94
  RSS

Om Odvar

Engasjert i kristelig virksomhet. For tiden formann i Kristent Mannsarbeid.Er leder av styret i stiftelsen Blå Kors Drammen. Totalavholdende siden 1950. Tidligere rådmann og har innehatt forskjellige kommunale og fylkeskommunale tillitsverv - vært vararepr. til Stortinget

Følgere

En av verdens verste sykdommer

Publisert 24 dager siden - 275 visninger

Ikke fortellat jeg er glemsk, kom det “hjerteskjærende” fra min Molle da vi skulle til fastlegen februar 2010

·
. Opprinnelig ville hun ikke til lege. Men da jeg ble temmelig sikker på at hun var angrepet av demens og alzheimersykdommen var langt framskredet, synes jg det ikke var annen utvei enn å narre henne. På forhånd hadde jeg hatt en samtale med en psykiater-. Legen mente bestemt at jeg burde få satt diagnosen så snart som mulig. Derfor anbefalte jeg at Molle tok en tur til legen for å se om det benet som var oprerert for mange år siden, var OK. Det gikk hun med på, men hun var tydeligvis redd for at jeg skulle si hun var demens. Hun var trolig klar over sykdommen, men vil ikke hverken da eller senere innrømme dette. Legen fant naturligvis straks ut at benet var helt I orden. Spurte om det var noe mer. Har skrevet litt om det I boken min. Vi tre ble sittende stumme en tid etter at legen spurte: Er det noe mer? Jeg nikket. Ingen sa noe, men til slutt oppfanget legen situasjonen. Tok den vanlige første demenstesten og hun falt igjennom. Som jeg også har skrevet om tidligere ble det senere en “åpen kamp mot tabu” .
Gjorde jeg rett med å åpne oss for utenverdenen? Hun var jo ikke I stand til å protestere? Dette spørsmålet dukket opp igjen I dag. Da jeg leste leder I Vårt Land om “Genetisk dilemma”. Nemlig om arvelig sykdom fortsatt skal være en privat sak.En debatt som kommer opp når Stortinget skal behandle bioteknoligmeldingen. Som det er nevnt I lederen er dette et meget vanskelig spørsmål. Vanskelig grenseoppgang. Ikke lett å svare ja eller nei.
Nå er det ikke egentlig spesifikt demenssykdommen det handler om, selv om det viser seg at den I mange tilfeller kan væe arvelig. Men går ut fra at debattan I Stortinget også vil inkludere spørsmålet om åpenhet I forbindelse med demens. Mitt valg om åpenhet gikk ut på å peke på betydningen av så tidlig som mulig under sykdomsutviklingen å diagnosistere vedkommende., og at det skulle bli like vanlig å snakke om demens som å brekke et bein. Med tanke på hjelp til kanskje at sykdommen kan bremse farten I demensutviklingen med “eventuelt endret levesett og med de små medikantmuligheter man har til rådighet til enhver tid.” Og at tabuen forsvinner etter hvert
Mine refleksjoner gjør at jeg håper at den grenseoppgang som Stortinget matte bestemme seg for blir fleksibel, slik at man kan etter visse retningslinjer være åpen om arvelige sykdommer overfor vedkommes familie og samfunnet. Selv om vedkommende ikke gir sitt samtykke

Gå til innlegget

Et hjørne av hjertet er ennå ungt

Publisert rundt 2 måneder siden - 158 visninger

 Inni og/eller utapå? Forfatterne Sissel Gran og Håkon Syvertsen er uenige om synet på ung og gammel .Sissel Gran fremholder at inni er vi alltid unge, men Syvertsen mener det er bare tøv.

 «Vi går da ikke rundt med det samme blikket på verden som vi gjorde som tenåringer» er Syvertsens påstand.

Det ville være trist om vi ikke utviklet oss med årene. Erfaringer har i hvert fall gjort noe med meg. Å være ung og påståelig med hardtslående argumenter, var vel ikke bestandig særlig overveide. Det manglet ofte på toleransen og respektem for andre.
I dag snakker jeg oftere i små bokstaver. Vanligvis er livet ikke bare sort/hvitt. Erfaringene har gjort at jeg etter hvert har blitt ført til større respekt for mine medvandrere og det de står for.
Selvsagt er jeg ikke ung lenger, men jeg faller likevel ned på det dikteren Dagny Tande Lid skrev i et av sine dikt. At hun opplevde i eldre år at et hjørne av hennes hjerte var ennå tyve år. Den holdningen har hjulpet meg i samtaler over generasjonsgrensene. For det første synes jeg at jeg har blirtt flinkere til å lytte til andres argumenter uten å påstå at andre snakker og skriver TØV. Og for det andre den lille delen i mitt hjerte hjelper meg til å forstå ungdommen. Jeg gleder meg når barnebarna stikker innom. Det blir ofte samtaler om det som rører seg utenpå og innenpå hos oss. Derfor gir jeg også Sissel Gran litt rett, men synes hun strekker ungdommen vel langt. Jeg klarer meg fortsatt med «ungdomshjørnet».

Gå til innlegget

Utvid verdighetsgarantien

Publisert 3 måneder siden - 104 visninger

Det er på sin plass at en så viktig del av tilbudene på sykehjemmet om åndelig "opplegg" kommer inn i valgkampen


Jeg lkonstaterer med interesse at Kristlig Folkeparti går inn for dette.
Da min kjære ble syk, og kom på sykehjem konstaterte jeg at det var noe som manglet, selv om Asker hadde egen sykehjemsprest.
Personalet manglet den nødvendige kunnskap om den enkeltes behov på dette punktet. Jeg anordet nattverd på Molles sykerom der presten var liturg. Sammen med presten ytret vi spørsmål til personlaet om å ønske de som ville det av andre pasienter kunne delta. Men vi ble møtt med usikkerhet og derfor "avslag".
Derfor håper jeg at initiativet nå fra KrF blir fulgt opp. På høy tid. La det også være sagt at det sykehjemsstabene må kunne møte mangfoldet med kunnskap om ulike kulturerer og religioner, selv om ikke alle er opptatt av tro. Derfor er det viktig at utannelsen av sykepleiere og andre helsearbeidere får nødvendig innføring i "mangfoldet".

Gå til innlegget

Er det debattgladhet?

Publisert 3 måneder siden - 383 visninger

Er det hat? Er det fariserisme? Er et hårsårhet? Er det respekt for det hellige?

  Ja, hva er det som gjør at hijab, for den saks skyld også omtalen av korset, som til de grader digger til debatt og synsing fra mange hold. Selvsagt har det med den enkeltes ståsted.å gjøre Forståelig at journalister som er ute etter stoff mener dette er interessant.Men hva med oss andre? Trolig vil jeg betraktes som en ivrig liberalist når jeg nevner at i trosfrihetens navn respekterer jeg at hijab opptrer offentlig i Norge. Jeg tar dog forbehold om at en viss fonuftig skjønnsomhet bør vises. Jeg reagerer dersom jeg skulle se en poltibetjent med slikt hodeplagg i Asker. Ja. jeg ville også reagere om jeg møtte en uniformert poltimann med kors godt synlig midt på "uniformbrystet". Da vil jeg som tidligere politimann kanskje se rødt, men for meg går det helt ubrukbar vei til hat. Derfor er på sin plass det Jarle Haugland skriver i dagens Vårt Land. At disse hijab-reaksjonene kan skade evangeliet. De som frembærer dette hatbudskapet drar korset ned i søla, sier Haugland. Han sier videre at det perverserer korsets livgivende og frigjørende budskap. Så enig. At det går an for de som bærer kristennavnet å opptre så "uhøvlet " er en gåte for meg. Håper det er et bitte lite mindretall.
Evangeliet om Jesus Kristus skal jo være et tilbud til alle, også om jeg skulle bli tatt med hijab på hodet. Vi skulle jo "leve som nestekjærlighetens ivrige utøvere"

 

 

Gå til innlegget

Beina på jorda

Publisert 3 måneder siden - 211 visninger

Jeg blir ofte forundret. Kristnes bastante holdninger i etiske spørsmål. Som regel har en sak to sider.

 For meg gjelder det, unntatt mitt forhold til Jesus og min tro. Den er bastant. For meg er Fadervår og trosnbekjennelsen mitt sikre ankerpunkt sammen med Bibelen. Når det så gjelder å holde bena på jorda har jeg selsvagt min kristne holdning med meg i hverdagen. Og da bruker jeg også den fornuften min Herre har utrustet meg med. I mine refleksjoner er det et forhold jeg synes er besydnerlig. Det er altså fundamentalisters holdninger. Kristne eller ikke kristne Hvorfor blir jeg angrepet for å ha respekt for de som velger likekjønnsekteskap? Ja, jeg blir fra enkelte hold blitt stigmatisert, og burde vel derfor holde kjeft? På tross av at jeg har gjort klart til kjenne at jeg mener at det rette for meg er ekteskap mellom mann og kvinne. Med Bibelen "på min side". Men så har jo Gud også ansvar for at det ikke bare er heterofile i denne verden, men homifile også. Går ut fra at Han elsker alle skapninger og at de skal behandles med respekt. For alle vi er unike. Derfor ser jeg ikke rødt når det dukker opp likekjønnende ekteskap, selv om jeg personlig er dypt uenig. Det kan da ikke være et frelsesspørsmål om jeg sier nei eller ja til likekjønnede? Erfaringen fram til de grå og hvite år har gjort meg ydmyk og blitt mer og mer forsiktig med å heve røsten for kritisk til alt jeg ikke liker.
 
 
 

Gå til innlegget

Lesetips

Ateistens bekjennelser
av
Trond Skaftnesmo
13 dager siden / 6418 visninger
295 kommentarer
Er Noahs Gud vår Gud?
av
Sofie Braut
16 dager siden / 6864 visninger
193 kommentarer
Å være snill
av
Åste Dokka
21 dager siden / 2228 visninger
2 kommentarer
Det skamfulle samfunnet
av
Erling Rimehaug
23 dager siden / 3566 visninger
5 kommentarer
Når det er bra at det er glemt
av
Benedicte Aass
rundt 1 måned siden / 481 visninger
0 kommentarer
Se og bli sett
av
Asbjørn Gabrielsen
rundt 1 måned siden / 489 visninger
0 kommentarer
Sjenanse og verdighet
av
Ingrid Nyhus
rundt 1 måned siden / 3544 visninger
1 kommentarer
Jeg kunne vært mirakelpredikant
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 8041 visninger
225 kommentarer
Mektig martyr
av
Åshild Mathisen
rundt 1 måned siden / 2685 visninger
5 kommentarer
Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Morten Christiansen kommenterte på
Ateisme og humanisme II
4 minutter siden / 1521 visninger
Didrik Søderlind kommenterte på
Tvilsom type
11 minutter siden / 2668 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Ledsagere som ikke lytter
26 minutter siden / 1386 visninger
Benth Castberg kommenterte på
Ateisme og humanisme II
rundt 5 timer siden / 1521 visninger
Benth Castberg kommenterte på
Ateisme og humanisme II
rundt 6 timer siden / 1521 visninger
On Elpeleg kommenterte på
Ledsagere som ikke lytter
rundt 6 timer siden / 1386 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Forfølgelsesvanvidd
rundt 6 timer siden / 582 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Forfølgelsesvanvidd
rundt 6 timer siden / 582 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Makten og ærbødigheten
rundt 6 timer siden / 679 visninger
Benth Castberg kommenterte på
Ateisme og humanisme II
rundt 6 timer siden / 1521 visninger
Benth Castberg kommenterte på
Ateisme og humanisme II
rundt 6 timer siden / 1521 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Forfølgelsesvanvidd
rundt 7 timer siden / 582 visninger
Les flere