Odd Haugerud

Alder: 78
  RSS

Om Odd

Jeg har jobbet som mekaniker, verksmester og lærer. Det er mange ting som opptar meg og jeg er interessert i pedagogikk, vitenskap og samfunnsspørsmål.
Men det er noen spørsmål som viktigere enn andre.

Følgere

Sveriges radio uppdrag granskning

Publisert over 6 år siden

Er det riktig å lure prester til en fortrolig samtale for så å legger det ut på TV?

Sveriges radio uppdrag granskning har sendt en reporter for å sette prester på prøve. Reporteren utgav seg for å være en som trengte hjelp til et spørsmål i en fortrolig samtale.

Flere prester ble besøkt med skjult kamra og mikrofon. Alt ble tatt opp og lagt ut på TV.

Det er etter min mening helt forkastelig å bruke slike fremgangsmetoder. En prest har tauhetsplikt selv i en rett kan ikke presten si noe. En tausehet som er absolutt.

Når Sveriges radio bruker en reporter som utgir seg for å være en mann som søker hjelp i en taushetsbelagt samtelale og så legger det ut, da er lavmålet nådd.  Uansett hvilke spørsmål Sveriges radio vil ha svar på.

Dette håper jeg nrk aldri vil gjøre.

Gå til innlegget

Julekort

Publisert nesten 8 år siden

Hvorfor er kirken forsvunnet på julekortene?

Gå til innlegget

Rapport 22.juli-kommisjonen

Publisert over 8 år siden

Hva skjer 13. august når 22.juli-kommisjonen legger fram sin rapport?

Politiet forberedere seg på at kommisjonen kan komme med kritiske bemerkninger. Og det er vel ikke uten grunn. Politiet sin egen granskning var en liten farse. Ingenting kunne vært gjort bedre. Alt var bra.

Jeg er ikke helt overbevist om det. I et slik krevende oppdrag, som ikke har skjedd i Norge før så var det altså ingenting som kunne gjøres bedre. Om det hadde vært så så hadde det ikke vært bedre. Men virkeligheten er en annen. Mennesker vurderer feil, gjør feil og det er hele tiden noen som kan gjøres bedre. Det som er haken ved det hele er at det er mennesker det handler om. Skal enkeltmennesker stilles til avsvar i en slik situasjon?

Mitt svar er båre ja og nei.

 Ja, i den forstand at der det er begått tydelige feil så må det kunne påpekes. Vi kommer ikke videre dersom ikke enkeltbestutninger og jobbutførelser ikke kan påpekes. Dette fører til at personer stilles til ansvar for det som ble gjort. Slik er det jo ellers i samfunnet. Det er en belastning for den det gjelder. Kritikk er ikke hyggelig.

Nei, i den forstand at man skal drive heksejakt. Politiet gjør så godt de kan og i en slik krevende situasjon gjøres det feil. De personene som eventuelt får kritikk har nok allerede fått sin ”straff” i form av gjennom gang av hendelsen med tanke på sin egen opptreden. Derfor er det viktig med oppfølging.

I ettertid er alt så mye lettere. Vi har fasiten og da er det lett å si at slik skulle vi ha gjort.

Men dersom vi ikke kan at alvoret inn over oss å se hvor vi kan forbedre oss, da har vi ikke lært noen. Det håper jeg ikke skjer.

Mitt råd: Les rapporten med edrulighet.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere