Nils Tore Gjerde

Alder: 76
  RSS

Om Nils Tore

Følgere

Norges taushet mot kinesisk politikk

Publisert rundt 1 år siden

Den voldsomme uroen i Hong Kong mot en utleveringsavtale med Kina, har så langt ført til en viktig delseier for paraplydemonstrantene – lovforslaget er lagt på is på ubestemt tid.

Selv Folkerepublikkens myndigheter har skjønt at dette var det eneste fornuftige, og viser klart at det nå går en grense for hva politiet kan foreta seg mot fredelige og ubevæpnede demonstranter. Men protestbevegelsen i Hong Kong er langt fra fornøyd, og demonstrasjonene fortsetter. De ønsker Carrie Lam, Hong Kongs pro-kinesiske leder, fjernet og at forslaget om en utleveringsavtale med Folkerepublikken skrinlegges for godt. Og en hel verden har sett at pepperspray og batonger ikke duger mot hundretusener av paraplydemonstranter.

Norsk taushet

Protester mot myndighetene og sympati for demonstrantene har ikke bare kommet fra USA, men også fra EU-land som Tyskland og Storbritannia. Den norske regjeringen har for tiden dessverre ikke for vane å komme med klare offentlige uttalelser om kinesisk politikk. Taushet er visst viktig for norsk eksport til verdens største diktatur.

Men det finnes også et annet – og demokratisk – Kina, nemlig Republikken Kina på Taiwan. Organisasjonen Freedom House betegner i sin årlige rapport Taiwan som et fritt land. 42 prosent av verdens land er i denne kategorien, mens 31 prosent regnes av Freedom House som delvis frie. Taiwan scorer til sammen 93 poeng som Storbritannia, og i Asia blir Taiwan bare forbigått av Japan. Norge, Sverige og Finland scorer 100 poeng, mens Folkerepublikken Kina kategoriseres som ikke fritt med totalt 11 poeng!

Kinesisk innflytelse 

Det ser også ut som om kineserne har innflytelse her til lands, jfr hva som skjedde i og utenfor det norske Stortinget hvor demonstranter mot et kinesisk besøk ble overdøvet og bortgjemt av norsk-kinesiske organisasjoner som ingen tidligere hadde hørt om. En gul t-skjorte med påskriften «frihet» ble også der og da vurdert som for kraftig kost for våre kinesiske venner, i hvert fall inne i stortingsbygningen. Taiwan har for tiden representasjonskontorer i Sverige og Danmark, kontoret i Oslo er lagt ned – forståelig 
nok!

Gå til innlegget

Fri adgang til Azov-havet

Publisert over 1 år siden

Søndagens russiske angrep – en påkjørsel etterfulgt av ildgiving – mot tre ukrainske skip på vei fra Odessa til
Mariupol, representerer en klar opptrapping av Russlands aggresjon i Azov-
havet hvor Russland nå forsøker å presse Ukraina ut fra et område hvor de etter gjeldende avtaler har samme rettigheter som Russland.

At Russland også samme dag (25.
november) tok kontroll over fartøyene – to marinefartøy og en taubåt – og dessuten sperret Kertsj-stredet som er den eneste veien inn i Azov-havet, gjør saken enda verre. En blokade av ukrainske havner og direkte angrep på ukrainske marinefartøy kan umulig være annet en aktiv krigshandling.

Ukraina og Russland er i virkelig­heten i krig – og har vært det siden 2014. Sperringen av stredet inn til Azov-havet ble dagen etter hevet, men fortsatt er de tre ukrainske fartøyene i russisk arrest sammen med et mannskap på 24. Tre ukrainere ble skadet i det russiske angrepet.

Russland har med dette utvidet krigen mot Ukraina med en ny front i Azov-havet. Hva russerne kan finne på andre steder, for eksempel i Østersjøen, hvis Russland ikke møtes med effektive mottiltak, kan en umulig vite. De baltiske landene er naturlig nok mer enn bekymret for sin sikkerhet og territoriale integritet.

Øyeblikkelig løslatelse av ukrainske skip og mannskap samt slutt på Russlands overdrevne inspeksjon og grunnløse interneringer av andre lands sivile skip i Azov-havet, er det eneste som nå kan roe ned dagens spente situasjon. Situasjonen i området – med annekteringen av Krim, krigen mot Ukraina i Donbass og okkupasjonen av 20 prosent av Georgias territorium – er dessverre spent nok fra før.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
19 dager siden / 1478 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
29 dager siden / 1289 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
10 dager siden / 1055 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
6 dager siden / 949 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
28 dager siden / 603 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
15 dager siden / 424 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere