Martin Tobias

Alder: 62
  RSS

Om Martin

Følgere

Julegleden

Publisert rundt 7 år siden
John Doe – gå til den siterte teksten.
Fra Wikipedia:

Det at det omsettes for mye i desember er ikke skremmende i seg selv. Det forteller oss bare at vi har halv skatt denne mnd. og kjøper gaver. Det som er skremmende er at mange kjøper på kreditt og lager en luksusfelle for seg selv.

 

Bør vi kristne slutte å legge vekt på familiebånd, vennskap, god tid, overflod av mat og drikke og matrielle goder, fordi at noen mangler noe av dette?

Og hva ligger i denne overfloden av mat og drikke? Vi spiser som mange andre, pinnekjøtt på julaften. Vi har noen juleøl til maten. Vi har en dessert bestående av riskrem med rød saus. På kvelden vanker det noen kaker som vi tradisjon tro, har bakt sammen med ungene.

Er dette fråtsing og overflod?

Er dette ukristelig og egosentrisk oppførsel?

Burde vi alle spise kjøttkaker og poteter for at den rød ego lampen ikke skal blinke?

Burde vi alle gi avkall på gleden over å være sammen, og delta i julefeiringen, fordi man vet at det er dem der ute som sliter?

Gå til kommentaren

Svar på gode tanker

Publisert rundt 7 år siden

En jul skrev en eldre kvinne et innlegg om ensomhet i julehøytiden. Hun fikk mange svar og innbydelser.

Mange responderte, og det er flott. Ensomhet er et problem i vårt land. Familie -og skillsmisse problematikken er stor. Skyld likevel ikke på julefeiringen

Hvert år fråtses det i julebord uten at stemningen på jobben blir bedre etterpå.

Vi hadde en fin julelunsj, hvor ingen fråtset men spiste seg behagelig mette. Etterpå var vi venner som før.

Alle har godt av forsakelser. Når tradisjoner blir trygghet og uvaner, er det på tide med nytenkning.

Det kan godt være at folk trenger å forsake ting. Tradisjoner er i følge sosialantropolog og forkynner Tony Campolo det sentrale bindeleddet i familien. Det skaper trygghet, tilhørighet og gode vaner. Nytenkning her kan jo lede til feks skillsmisse. Hva vet jeg..?

Jeg ønsker meg en julefeiring i fjerne strøk. Det er ikke lett når noen er igjen hjemme.

Det er jo bare å ta de med seg.

Mange kjøper gaver man trenger.

Vi prøver å handle det vi trenger ja, og av og til får vi eller kjøper vi noe, vi ikke trenger.

Middagen skal være sunn og god den dagen også.

Den skal ihvertfall være god.

Hvorfor må man gjøre seg fortjent til lønnen ved å arbeide først?

Fordi en arbeider er sin lønn verdt.

Alle samfunnsoppgaver er viktig og nødvendig, men ikke alle mottar lønn for strevet, i form av penger.

De fleste i Norge mottar vel penger. Både dem som strever og dem som tar livet med ro.  

Julen er et symptom på samfunnsånden.

Julen er en gammel tradisjon som mange setter svært høyt.

Husk at svært, mange barn gruer seg vanvittig til julens utskeielser.

Det er også mange barn som gleder seg veldig til jul.

Når man ikke tror på budskapet, blir hele julen en stor fest.

Om ikke annet får man en fest. Det er jo bedre enn ingenting.

Å ta kontroll over julens feiring, er viktig for oss som samfunn.

Vi trenger ikke mer kontroll ovenfra i dette landet. Folk må være fri til å ferie julen slik de selv vil.

Alle kan bidra litt. Ingen kan gjøre alt.

Der er vi helt på linje.

Å feire Jesu fødsel, kan bringe oss på bedre tanker og handlinger.

Enig, det kan bringe oss på bedre tanker enn å klage over at jula er noe Vårherre må ha på sin to-do list

Gå til kommentaren

Pengebruk

Publisert rundt 7 år siden

Det kan godt være at man burde sette bremsene litt på når det gjelder gaveinnkjøpene. Da tenker jeg ikke primært på de fattige, men på det enkle faktum at våre barn kanskje ikke har godt av, eller trenger så mange ting. Det kunne jo være en debatt i seg selv.

Det som likevel trigger meg litt i denne tråden er måten du skriver på. At Gud må ta fra oss julefeiringen. At det burde holde med noen kjøttkaker og poteter. At slike som meg som handler både pinnekjøtt og gaver til jul er for navlebeskuende og fulle av havesyke. Det blir slitsom lesning.

Jeg tenker man må ha to tanker i hodet på samme tid. Det er riktig å ha kvalitetstid med sine kjære. Julaftene er for mange en tid hvor nettopp familiene kommer sammen, og koser seg. Da skal man ikke sitte med en flau smak i munnen, men heller en god ettersmak av pinnekjøtt av frittgående lam.

Jesus ble sett på som en storeter og vindrikker. Fariseerene var forarget over hans forbruk. Han koste seg i et godt selskap. Er ikke dette flott da?

De fattige kan man jo alltid hjelpe, og det er jo flott at du gjør det. Vi prøver å gjøre noe, hver på sitt vis. Men å gjøre julefeiringen til det store problemet, blir bare tullete. Det er klart nordmenn bruker penger som aldri før. Vi er rike. Vi pusser opp for milliarder, og kjøper Tesla biler med grønn samvittighet, og hytter og båter.

Vi lever i overflod. Absolutt. Det kan bli et problem om vi glemmer Gud og nesten og stoler på vår egen fortreffelighet, men rikdom er ikke problemet i seg selv.   

Til alle som stresser med julefeiringen er mitt råd at de stresser ned, ikke avskaffer julen. Jeg elsker "julestresset", for jeg vet at etter stresset så skal vi kose oss.

God Jul Andreas! 

 

Gå til kommentaren

Tja

Publisert rundt 7 år siden

Jeg kan aldri huske at noen julefeiring jeg har vært vitne til har båret preg av en uhemmet fråtsing. Heller en koselig høytid hvor det å komme sammen og verne om tradisjonene, det som binder familiene sammen, står sterkt.

Man kan tenke på de fattige året rundt. Det er ikke slik at en flott julefeiring gjør noe fra eller til på det. Poenget mitt er bare at dette høres så riktig ut på det hvitkalkede papiret, men feil ut i virkeligheten. Jesus lot seg ikke hindre i å kose seg. Han ble sett på som en storeter og en vindrikker. Fariseerene åkket og stønnet der de valset rundt med halvtomme mager, fromme i blikket, men triste på innsiden.

Selsvagt skal man hjelpe der man hjelpe kan, men å kaste vrak på juletradisjoner, med god mat og drikke fordi man har dårlig samvittighet for de fattige som spiser Grandiosa, det tror jeg ikke på.

Nå det er sagt, er det flott at det finnes mange av dem som dekker bord for dem som ikke har råd til en real julefeiring. All ære til dem.

Og en liten ting til. Når kan man vite at man har gått over streken og mesket seg med unødvendige mye mat og drikke som du sier?

Skal man dra det litt langt, burde man vel egentlig ikke spise i det hele tatt i sympati for allle dem som ikke har en grandiosa en gang.

Vi blir nok ikke enige her Andreas. Jeg respekterer ditt syn, men jeg skal kose meg maks i julen uten kvaler, så får man jo selv gjøre regnskap for hva som må til for å føle seg god.

Gå til kommentaren

Jul

Publisert rundt 7 år siden

Inlegg som dette er litt slitsomme å lese. Gud trenger ikke å ta feiringen fra noen. Det er ikke hans oppdrag. Jeg syntes julefeiringen er en flott tid. Vi spiser god mat og drikke, og det vanker noen gaver. Er det en ekstra fromhet man søker, når man skal nekte seg selv å feire jul? Er man egoist om man koser seg ekstra i julen?

Jeg tror ikke det. De fattige er jo alltid hos oss, og mye bra gjøres for dem av forskjellige frivillge også i julen. Mange av dem får både gaver og god mat og drikke, og for mange betyr dette en hel del.

Jeg tror ikke på denne forsakelsestankegangen, at man skal straffe seg selv fordi man har halv skatt i desember og bruker litt ekstra på gode retter og ting til sine kjære. Mine barn gleder seg over gavene de får, og jeg gleder meg over å gi dem.

I en ideell verden skulle jo alle kunne ferie julen med litt overflod. Herren er jo mer enn villig til å velsigne i overflod. 

Havesyke er jo ikke bra, men den syken følger fattig som rik. Julen er jo også en øvelse i å gi ting og tid.

Jeg feirer julen med glede. Jeg minnes det som en gang skjedde. Jeg fråtser ikke, men spiser meg behagelig mett på noen tynne salte pinner med et hint av lam. Jeg nyter den beste vinen til slutt, og spiller scrabble eller noe annet gøy med familien.

Kjære Gud, la julefeiringen bli!

 

 

 

Gå til kommentaren

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere