Max Ingar Mørk

Alder: 65
  RSS

Om Max Ingar

Medlem av Bolsøy menighetsråd og Molde kirkelige fellesråd. Førsteamanuensis i byggfag ved NTNU i Ålesund (2015-d.d.). Dr.ing. i bygningsforvaltning med spesialområde kirkebygg (2003). Spesialrådgiver for kirkelig eiendomsforvaltning i KA (2003-2013).

Følgere

Publisert nesten 5 år siden

Nei, Jon Magne Lund, denne gangen tar du feil. Molderussen har ikke det minst å skamme seg over. Tvert imot gjennomførte de en verdig og voksen markering på Rådhusplassen i Molde 17. mai. I følge Romsdals Budstikke hadde de bestemt seg for å bruke homosaken som gjennomgangstema flere dager før det ble kjent at biskopen skulle være dagens hovedtaler. Og det gjennomførte de på en fargesprakende, frodig og humoristisk måte. Da toget hadde tatt oppstilling på Rådhusplassen og biskopen skulle tale tror jeg mange av oss følte på spenningen: Hva vil skje nå? Og da biskopen gikk på talerstolen braket det som kjent løs med piping og roping - på russens vis. Spørsmålet var bare om det ville roe seg ned. Konserten varte kanskje et øyeblikk lenger enn vanlig - og en meningsytring lå det nok i det. Men biskopen var situasjonen voksen og ventet til det ble stille. For å bruke ditt eget uttrykk, Lund: Bråket ble brått byttet ut med en rungende stillhet. Og stille var det hele tiden mens biskopen talte. Og her ble det ikke gjort forskjell på folk: Da russepresidenten slapp til like etterpå, var det samme baluba på nytt: Roping og fløyting - på russens vis.

Russen var dessuten ikke i humør til å drive sjikane denne dagen. En av deres egne hadde vært utsatt for en ulykke noen dager tidligere og svevde mellom liv og død. Dette ble markert på en gripende måte med hjerter og plakater i russetoget - og tidenes mest alvorlige og reflekterte russetale.

Intervjuet med biskopen et par dager seinere viste at hun hadde forstått poenget i situasjonen og var - som mange av oss andre - blitt grepet av russens overraskende, men likevel tydelige og alvorlige markering. Hun roste russen, sa at de var i sin fulle rett til å markere sitt syn, og at hun hadde opplevd at det skjedde med respekt - på en dag som feiret ytringsfriheten. Best uttrykte hun det kanskje ved å si at russen hadde gitt henne ordet. Begge sider hadde fått komme til orde, og begge sto igjen som vinnere. Derfor skal ingen trenge å be noen om unnskyldning - russen hadde allerede lært av bøndene. I stedet for en pinlig seanse ble dette en tankevekkende og positiv opplevelse for mange av oss - en demokratitest på selveste 17. mai!

Max Ingar Mørk

Molde

Gå til kommentaren

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
8 dager siden / 5054 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
19 dager siden / 4758 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
8 dager siden / 2677 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
24 dager siden / 2320 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
22 dager siden / 1802 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
9 dager siden / 1767 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
3 dager siden / 1529 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
21 dager siden / 1527 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
14 dager siden / 1390 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
13 dager siden / 1309 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere