Linda Askeland

Alder:
  RSS

Om Linda

Følgere

Trues Kaluza av abortmotstandere?

Publisert over 6 år siden

Hvilke mørke krefter er det du Kaluza viser til? Er det min stemme, fordi jeg ikke er enig med deg?

«De kaller henne babymorder og ber henne brenne i helvete. Hatbrev og trusler er prisen Susanne Kaluza (32) betaler for å kjempe mot fastlegenes reservasjonsrett», skrev VG sist uke. Jeg kjenner meg truffet. Av helt feil ammunisjon, på helt feil slagmark.

Lytt til radiokommentaren

Det kan se ut som å mene at fastleger bør ha rett til å reservere seg i saker som handler om liv og død, henger sammen med hatbrev og trusler om helvetes piner. Det gir meg lyst til å skrive noen linjer til tre ulike grupper mennesker.  

Kaluza sier selv: «den aller groveste retorikken er nettroll-menn i kategorien ‘menn som hater kvinner’. Dette er kvinnehat med abortmotstand som påskudd.» Det er bra at hun evner å se dette, og ikke putter dem i samme bås som sine virkelige meningsmotstandere i reservasjonsrett-saken. VG derimot putter nettrollene i samme bås som abortmotstanderne, med tittelen: «Trues av abortmotstandere». Det kan diskuteres om denne tittelen er dekkende og forsvarlig stilt opp mot det Kaluza sier om at den groveste retorikken er kvinnehat med abortmotstand som påskudd.

Kjære «nettroll» Jeg undrer meg stadig over hva som foregår inne i hodene deres? Budskapene deres er selvmotsigende. I denne konkrete saken virker det som dere ønsker å respektere de som vil reservere seg mot å henvise til noe de mener er å ta liv, samtidig som dere kaller meningsmotstandere, fortrinnsvis kvinner, med de styggeste ordene. Og dersom ord kunne drepe, hadde dere drept. Har dere en tanke om å bidra konstruktivt til samfunnsdebatten, eller er dere bare ute etter å «ta noen» og få utløp for innestengt aggresjon?    «- Mitt inntrykk er at Bibel-sitatene kommer fra folk over 70 år (…) Brorparten av brevene hadde ukjent avsender og var tettskrevne med snirklete håndskrift. Flere hadde poststempler fra Sør- og Vestlandet», skriver VG videre. Den siste kommentaren der kunne VG-journalisten spart seg, at flere brev er poststemplet fra Sør- og Vestlandet er logisk, all den tid landet vårt består av fire landsdeler. Dette sier kanskje mest om fordommene til journalisten, at mørkemennene bor i «bibelbeltet»?   

Kjære dere som VG titulerer «over 70» Jeg er takknemlig for at dere ser alvoret i denne saken og ønsker å gjøre noe med den. Det er riktig og viktig. Og helt sikkert gjort med de beste intensjoner, men det er stor fare for at budskapet deres blir oppfattet annerledes av mottakeren på grunn av måten det blir kommunisert på. Dersom du vil bli hørt og forstått i dagens samfunnsdebatt, er det viktig å sette seg inn i retorikken som brukes. Det er ikke alltid sikkert at det er lurest å argumentere med bibelvers i samfunnsdebatter. Det er viktig å legge til rette for å bli forstått. Familie & Medier har noen tommelfingerregler for tilbakemeldinger og reaksjoner: - Vær konkret - Vær konstruktiv - Vær høflig og vennlig - Vær varsom med å bruke bibelvers i argumentasjon

Kjære Kaluza Det må gå an å ha ulike meninger – og ha respekt for hverandre – uten stereotypier og sort/hvitt-tenkning. Fordommer fører aldri noe godt med seg.   VG skriver: «I likhet med flere av reservasjonslegene, mener Kaluza at det bør være en ambisjon å få ned aborttallene med forbyggende tiltak. De som ser seg nødt til å ta abort, bør likevel møtes med respekt, mener Kaluza».

Selvsagt skal de som «ser seg nødt til å ta abort» møtes med respekt. Alle mennesker skal det. Jeg regner med at du ikke mener at en lege som ønsker å reservere seg mot å delta i denne prosessen nødvendigvis er respektløs?

Det handler om samvittigheten til leger, og ikke at de gjør det for å «dømme» andre. Journalister har, ifølge Vær Varsom-plakaten, lov til å «reservere» seg mot å gjøre noe som strider mot samvittigheten, og dette kan jo variere fra journalist til journalist: «2.5. En redaksjonell medarbeider kan ikke pålegges å gjøre noe som strider mot egen overbevisning». Hvorfor skal dette være så annerledes for leger?   VG avslutter med følgende: «32-åringen akter imidlertid ikke å la seg kneble. - Dette har gjort meg mer bestemt på ikke å gi meg og ikke la disse mørke kreftene vinne. Det er alltid verdt det å heve stemmen for det du tror på».

Her må jeg spørre: Hvilke mørke krefter er det du viser til? Er det min stemme, fordi jeg ikke er enig med deg? Jeg velger likevel å ta det i beste mening, og tro at det er nettrollene som er mørke krefter. De kan vi være enige i å kjempe mot. Og så kan vi stå sammen om den siste setningen: Det er alltid verdt å heve stemmen for det du tror på!

Gå til innlegget

Barn dreper barn

Publisert over 8 år siden

Hva er det som gjør The Hunger Games så uhyggelig? Etter å ha sett filmen sitter den i ryggmargen. Lenge.

Voksne mennesker kreerer et fiktivt univers for barn, der de skal drepe hverandre, til en står igjen som vinner, mens de hele tiden blir overvåket og filmet. Og applaudert av begeistrede tv-seere.

The Hunger Games lanseres som neste store ungdomssuksess etter Harry Potter og Twilight. Kinoene melder om rekordhøye besøkstall, og bøkene i trilogien har solgt over 24 millioner i USA. Forfatteren Suzannah Collins fikk ideen til plottet da hun så på tv og zappet mellom Irak-krig og reality-tv. Hun ble skremt av den absurde overlappingen mellom krig og underholdning. Men hennes potensielle viktige budskap forsvant i en overfladisk film.   

Det at filmen The Hunger Games er godt laget, gjør den ikke mindre farlig. Plottet er fengslende og har absolutt kimen til viktig samfunnskritikk i seg. Men dessverre, den blir ikke utnyttet. Jeg er enig med Fredrik Wang Gierløff, medredaktør i Minerva som mener at filmen ironisk nok ender opp med å manifestere hva den vil kritisere. Den advarer mot en virkelighet der det blir underholdning at barn dreper barn, men advarselen kommer innpakket som et underholdningsprodukt der – nettopp – barn dreper barn. Filmen har 11 års aldersgrense i Norge.    

Om dette var en film som skulle vekke de voksne til ansvar, kunne den groteske handlingen kanskje forsvares. Istedenfor er målgruppen barn og tenåringer. Selv om vi ikke skal undervurdere deres evne til refleksjon, tror jeg mye av forfatterens budskap går langt over hodet på dem. De fleste identifiserer seg med heltene og manipuleres til å juble når “fiendebarnet” drepes.   

Filmen The Hunger Games føyer den seg inn i rekken som ett av mange produkt der vold bagatelliseres: dessverre måtte mennesker dø for at hovedpersonene skulle overleve. Det er vi voksne som styrer de kommersielle kreftene. Det er vi som har utviklet voldsspill og -filmer der en lærer seg å drepe flest mulig av sine fiender, følelsesløst og teknisk. Vi morer oss til døde og barna dras med i leken.  

Mennesker er skapt til kjærlighet, samspill og respekt. Hvert enkelt menneske har uendelig verdi i seg selv. Når denne kunnskapen går tapt, hvilket samfunn får vi da?  

Denne uka startet rettssaken mot Anders Behring Breivik. I forkant har det vært stor oppmerksomhet på hvordan vi skal beskytte barn mot skadelige inntrykk. Barnepsykologer og andre fagkyndige har kommet med viktige og gode innspill. Jeg er glad for at vi har en presse og en offentlighet som er seg bevisst sitt ansvar, og har gjort et grundig forarbeid i denne saken. Men jeg kan ikke hjelpe for at jeg synes det er en inkonsekvens i å vite at mange barn samtidig får gå på kino og se film der barn dreper barn.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3448 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
12 dager siden / 1225 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 959 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
18 dager siden / 883 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
10 dager siden / 815 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
10 dager siden / 627 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
22 dager siden / 561 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 490 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere