Lars Gilberg

Alder: 54
  RSS

Om Lars

Journalist og kommentator i Vårt Land.

Følgere

Fordi det ligger i blodet

Publisert rundt 1 måned siden - 314 visninger

Hver gang vi ser den burgunderrøde drakten som russerne må ha på under vinter-OL, blir vi minnet på at juks er en iboende del av menneskenaturen.

Han tyr til selveste arvesynden, Grigorij Rodtsjenkov, når han skal forklare hvorfor jukset kommer til å fortsette å skje rett foran øynene på oss når vi vil underholdes av konkurranseidrett:

«Det ligger i menneskets natur å jukse. Det har med våre synder å gjøre. Minst en av ti mennesker vil alltid ta snarveier», sier Rodtsjenkov til nyhetsbyrået AFP.

Han vet dessverre litt for godt hva han snakker om. Den russiske dopingvarsleren lever på hemmelig adresse og opptrådte i skuddsikker vest og forkledning da han nylig gjestet programmet «60 minutes». Der fortalte han at han står på likvideringslisten til Russlands hemmelige politi.

Forsmedelig

Få ting er mer forsmedelig for president Vladimir Putin enn at Russland som nasjon er utestengt fra lekene som nå pågår i Pyeongchang. Det statsstyrte dopingprogrammet og sabotasjen av kontrollene da russerne arrangerte lekene i Sotsji for fire år siden, ble for mye å svelge selv for gjennomkorrupte IOC.

I stedet ser vi en rekke unge utøvere som er invitert til OL på individuell basis, alle iført en burgunder drakt med bokstavene OAR, «Olymipic Athletes of Russia». Russerne står fortsatt helt uten gull i Pyeongchang, og er helt nede på 20. plass på en medalje­statistikk de vant for fire år siden.

Selv middels sportsinteresserte nordmenn lot seg nok likevel imponere av de pur unge russiske langrennsløperne som ga Norge kamp til døra på herrestafetten søndag. De har åpenbart trent knallhardt og har sannsynligvis like god personlig moral som utøvere med norsk pass.

Den blodfargede drakten de går i minner oss likevel om en statsstyrt kultur der alle midler har vært tillatt i jakten på fordeler.

Ulikhet

Likhetsnormen i konkurranseidretten oppsto paradoksalt nok fordi man ønsker å måle ulikhet. Den ulikheten man vil måle er prestasjonsevnen – som er summen av talent og trening. Alle reglene og reguleringene er laget for å skape mest mulig like forutsetninger, slik at vi kan se hvem som gjør det best innenfor disse forutsetningene.

Tilsvarende regler finnes også i næringslivet, der lover og reguleringer forsøker å legge til rette for rettferdig konkurranse. Dette forhindrer likevel ikke at korrupsjon stadig er et problem. Av samme grunner som de Rodtsjenkov viser til i starten på denne artikkelen.

For: Når det er nok å tjene på å være uærlig, finnes det alltid noen som vil være det. Sannsynligvis er det flere enn vi liker å tenke på. Kanskje har vi kjent på fristelsen til å snyte fellesskapet de fleste av oss. Utfyllingen av selvangivelsen er en årlig test på det.

Sensasjon

Tidligere ansatt i Antidoping Norge, Mads Drange, forteller i boken Medaljens pris at det allerede under OL i Oslo i 1952 angivelig var flere skøyteløpere som ble sendt til sykehus etter inntak av amfetamin. Dette var mesterskapet hvor «Hjallis» tok tre gull, i en tid vi liker å tenke tilbake på som en hvit og uskyldig – før pengene kom og korrumperte leken.

Forrige gang OL ble arrangert i Sør-Korea var jeg selv til stede som journalist. Jeg ble vekket midt på natten i 1988 av nyheten om at verdens raskeste mann, Ben Johnson, hadde testet positivt for doping. Det var en sensasjon. Mange mente at sporten aldri ville bli den samme igjen.

De tok feil. Selv om Johnsons spektakulære fall førte til at amerikaneren Carl Lewis tok steget opp på seierspallen og fikk gullet, skal vi huske på hva sjeflegen til Team USA uttalte til New York Times senere samme høst. Han anslo at halvparten av utøverne under OL i Seoul hadde brukt dopingmidler!

Det er nå gått 50 år siden IOC ble enige om å forby doping. Lekene i Pyeongchang er de 27. i rekken hvor det gjennomføres dopingkontroller. Disse er blitt gradvis raffinert, de har økt i antall og stadig større ressurser brukes på kontroll.

Dødsfall

Dette blir likevel bare småtteri mot de summene som brukes på å bedra konkurrentene. Grigorij Rodtsjenkov ledet antidoping-laboratoriet i Moskva i ti år. På oppdrag fra sportsministeren og i samarbeid med det hemmelige politiet brukte han posisjonen sin til å lage et sofistikert system for doping for russiske utøvere. Dette har han fortalt om i ettertid, og den uavhengige McLaren-rapporten bekrefter det han sier.

To av Rodtsjenkovs nærmeste medarbeidere døde helt uventet og på mistenkelig vis kort tid før han selv fortalte offentligheten hva som foregikk.

Så mye står det tydeligvis på spill når en stormakt fører krig på is og snø.

Det er helt vanvittig – og samtidig ikke mer vanvittig enn at mannen som nå drapstrues mener at vi alle kan kjenne på tilsvarende lyst til det onde i oss selv.

Gå til innlegget

Når korthuset kollapser

Publisert 4 måneder siden - 876 visninger

Litt rart må det være for Kevin Spacey, mannen som spiller USAs president, at han mister jobben for å ha gjort det samme som USAs virkelige president.

Det har gått en måned siden skuespilleren Alyssa Milano skrev følgende på Twitter:

«Hvis alle kvinner som er blitt seksuelt trakassert eller overfalt skrev «me too» i en statusoppdatering, vil vi kunne gi folk en følelse av omfanget av dette problemet».

Milano utløste er ras av beretninger om overgrep og overtråkk. Kjente og mektige personer i USA, England, Sverige og Norge har allerede mistet jobbene sine som følge av at ofrene nå står fram med sine historier.

Det gjelder ikke bare kvinner. Flere menn har også fortalt om seksuell trakassering. Dette har nå slått tilbake på den homofile skuespilleren Kevin Spacey. Han har de siste årene vært den store stjernen i House of Cards, der han har spilt president Francis John Underwood.

Den jobben har den dobbelte Oscar-vinneren nå mistet. Sist uke ble det også kjent at den ferdiginnspilte filmen «Gore» med Spacey i hovedrollen legges død.

Garderobeprat

Mange jubler over at ofrene endelig blir hørt og at tidligere urørbare kjendiser nå blir revet ned av stjernehimmelen. De betegner «#metoo» som et mulig vannskille i vår sterkt seksualiserte kultur. For heretter vil vel alle som bruker makten sin til å tråkke over andres intimgrenser bli nødt til å tenke seg om to ganger?

Mon det? Det amerikanske folket valgte i fjor Donald Trump til sin president. Det gjorde de til tross for at de kunne høre lydopptak der Trump skrøt av hvordan han bruker sin kjendisstatus til å beføle kvinner uten å vente på deres samtykke.

«Når du er en stjerne, lar de deg gjøre det. Du kan gjøre hva som helst», sa Trump i 2005.

I presidentvalgkampen i fjor bagatelliserte han sine egne uttalelser ved å kalle det «garderobe- prat». Med andre ord: En type prat som ikke hører hjemme i det offentlige rom. Fordi praten beskriver handlinger som offisielt sett ikke har foregått.

Grenseløs

Mange kvinner har gjennom årene fortalt om overtramp fra Trump, ikke minst i den tiden han var missegeneral. Minst like mange er etter alt å dømme kjøpt til taushet med en god dose penger.

Fra Kevin Spaceys synspunkt må det være absurd å se at Trump nå i 12 dager har reist rundt i Asia som USAs president, samtidig som han selv har mistet all ære. Hvordan tillater den amerikanske opinionen en slik dobbel standard?

Én ting er at USAs nåværende president har sabotert sin egen moralske autoritet. Det bekymrer neppe ham selv, og kanskje ikke de som stemte på ham. Men hvorfor valgte folket å sette sitt OK-stempel på en oppførsel som gjør mennesker rundt presidenten til byttedyr?

Kan det være slik at tilstrekkelig mange faktisk ønsker å ha en fyr som ikke respekterer andres grenser – selv om hele valgkampen hans handlet om grensekontroll – som leder for nasjonen?

Rovdyr

Det er to grunner til at personer med makt og berømmelse overskrider andres grenser oftere enn det gjennomsnittspersonen gjør :

1. De får muligheten til det. Mange står i kø for å please dem på ulike måter til enhver tid.

2. De har skaffet seg den posisjonen de har ved å bruke andre som instrumenter for seg selv.

I sin bok Slik blir man rik forklarer Donald Trump hvorfor han ser på seg selv som et rovdyr. Med disse ordene oppfordrer han de håpefulle kandidatene i TV-showet The Apprentice til å bli mer kyniske:

«Det er en jungel der ute. Vi er verre enn løver – de gjør det i hvert fall for maten. Vi gjør det fordi det er selve jakten som gir oss glede».

Du skal ikke ha sett mange naturprogrammer på TV for å skjønne at alle rovdyr i naturen har en egen evne til å zoome seg inn på svake byttedyr.

Også i mennesket som art kan det se ut som denne driften ligger dypt forankret biologisk. For mange vil moral, kultur og sivilisasjon holdet dette instinktet i sjakk, men tydeligvis ikke for alle.

Korthus

Når mediene nå er fulle av historier om overgrep, kan det hende at mange av de som har vært jegere får smake litt på følelsen av hvordan det er å være bytte.

Her skal det sies at det kan være et stygt syn også når mediene jager i flokk. Samt at anklager ikke er det samme som bevis.

Likevel ligger det forhåpentlig en god allmennpreventiv effekt i det som nå skjer: Noen maktmennesker vil kanskje miste følelsen av at de kan gjøre som de vil – og slippe unna med det.

For når korthuset kunne rase sammen så plutselig for mannen som spilte amerikansk president, så kan vel ingen være trygge.

Nesten ingen.

Gå til innlegget

Smertefrie piskeslag

Publisert 5 måneder siden - 850 visninger

Når den saudiarabiske ambassadøren forteller det norske folk om piskingens kvaliteter, stiller jeg meg tvilende til om han noen gang er blitt pisket selv.

‘La meg fortelle dere noe om pisking’, sa ambassadør Esam Abid Al Thagafi til Aftenposten i helgen:

«Piskeslagene er relativt
svake. De smerter ikke kroppen fysisk».

Der fikk de noe å tenke på, de trofaste demonstrantene fra
Amnesty som nå over 70 ganger – den første fredagen hver måned – har møtt opp uten for Al Thagafis ambassade i Frøyas gate i Oslo for å protestere mot avstraffelsen av den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi.

Badawi ble i 2012 dømt til ti års fengsel og 1.000 piskeslag for å ha opprettet en nettside for sosial og liberal debatt. Eller som det het i dommen: For å ha fornærmet islam.

«Man har rett til å avstraffe en person som bryter sitt lands
eller religionens lover og regler», fastslår ambassadøren overfor Aftenposten.

Religiøst politi

Mens Al Thagafi er Saudi-Arabias mann i Norge, har Carl Schiøtz Wibye vært Norges ambassadør i Saudi-Arabia fra 2009 til 2014. Basert på sin erfaring med ørken­landet har han skrevet boken Terrorens rike.

Der forteller han om «Komiteen for fremme av sømmelighet og forebygging av lastefullhet», et religiøst politi bestående av 10.000 statslønnede menn som rapporterer og straffer brudd på de detaljerte levereglene som det forventes at saudiske borgere underkaster seg.

Reglene bygger på en wahhabistisk forståelse av islam, oppkalt etter grunnleggeren
Muhammad ibn Abdul Wahhab (1703-92). Han ville rense islam for alle tilpasninger som var gjort de siste tusen årene, slik at
dagens muslimer skal følge
samme leveregler som det profeten gjorde i den arabiske ørkenen på 600-tallet.

Det betyr at alle andre troende, enten de er kristne, jøder, buddhister, sjiaer eller moderate muslimer er å anse som vantro. Og de vantro har man en religiøs plikt til å bekjempe.

Denne versjonen av islam – og dens eneggede tvilling
salafismen – er ved hjelp av oljeformuen til Saudi-Arabia blitt spredt og forkynt i koranskoler og moskeer over hele kloden. I Norge har denne påvirkningen vært tydeligst hos Islam.net, en ungdomsorganisasjon med over 2000 medlemmer. Åsne Seierstad påviser i boken To søstre hvordan to vanlige jenter
fra Bærum ble radikalisert i
dette miljøet, slik at de dro til Syria for gifte seg med jihadister i IS.

Steining

Islam Nets leder
Fahad Qureshi ropte følgende fra talerstolen på en konferanse i Oslo i 2013:

«Hvor mange av dere er enige i at straffen som er beskrevet i Koranen og sunnah – hvorvidt det er død, hvorvidt det er steining for utroskap, uansett hva det er, så lenge det er fra Allah og hans profet – er den best mulige straffen for menneskeheten – og at den burde praktiseres i hele verden?»

Illevarslende mange av de 1500 ungdommene i salen rakte hånda i været. Jentene satt adskilt fra guttene, for i denne retningen av islam er det lite som minner om likestilling mellom kjønnene.

I det wahhabistiske idealsamfunnet i Saudi-Arabia blir kvinner behandlet som annenrangs borgere.

De må dekke seg til, ha mannlig verge og om de vil anmelde voldtekt, må de ha fire mannlige øyenvitner.

Naturlig nok blir få menn dømt for voldtekt. Den vanligste utgangen på slike saker er at kvinnen blir dømt til fengsel, siden hun har «innrømmet utroskap».

Arroganse

Hvorfor jeg nevner alt dette – nå som jeg kunne skrevet en gladsak om at saudiske kvinner endelig skal få lov til å kjøre bil?

Fordi ambassadøren uttaler seg så arrogant at han må være overbevist om at dette er noe vi nordmenn ikke reagerer mot med mindre vi blir utsatt for det selv.

Al Thagafi representerer en stat som ifølge den norske
ambassadøren med lang tjeneste­tid i Saudi-Arabia kun tillater
ekstremversjonen av en bestemt religion, og som samtidig finansierer misjon i andre land.
Misjonærene benytter seg av våre
sekulære verdier som ytrings­frihet, trosfrihet og toleranse – til å undergrave nettopp disse verdiene.

Schiøtz Wibye og Seierstads bøker er forstemmende fortellinger om hvilken tiltrekning wahhabismen har på dem som foretrekker ferdig innpakkede svar på alle spørsmål, uten rom for tanker eller tvil. Den altomfattende listen av forbud og påbud som utgis for å være veien til himmelen, byr også på et perfekt partnerskap for et en stat som ønsker å kontrollere sine
borgere.

Aftenposten skal ha takk for at de lot ambassadør Al Thagafi få så snille spørsmål at han falt for fristelsen til å promotere pisking.

Gå til innlegget

Løven i jungelen

Publisert 6 måneder siden - 849 visninger

Krig eller ikke krig mot «Rocket Man» i Nord-Korea? Mannen som holder ­fingeren på atomknappen har sin egen måte å tenke på.

Mye er sagt og skrevet om hvordan Donald Trump tar beslutninger. Jeg har nå gått til selve grunnteksten: Hans 13 år gamle bok, utgitt på norsk av Hegnar Media: Slik blir man rik.

Mens Trump denne uken taler i FN og samtidig sender uklare signaler om klima, immigranter og bruk av våpen som «sprer ild og vrede verden aldri har sett før», skal jeg bruke anledningen til å se litt nærmere på den amerikanske presidentens rasjonalitet.

I kapittelet «Noen ganger må man bære nag» lister Trump opp personer som har sviktet ham, og som det derfor er viktig for ham å straffe og håne.

«Jeg har sagt det mange ganger at hvis noen lurer deg, så ta igjen. Jeg tråkket en gang ut i det ved å gjenta dette budet for en forsamling på 2.000 mennesker, deriblant 20 prester. Jeg fikk litt pes for den.

‘Min sønn, jeg trodde du var et mye bedre menneske’, sa en av dem til meg.

Jeg svarte: ‘Fader, jeg har stor respekt for deg. Du ender opp i himmelen. Det gjør sannsynligvis ikke jeg. Men for å være ærlig, så må jeg leve etter mine prinsipper så lenge vi er på jorden’.

Og prinsippene, forklarer Trump, er disse:

«Hvis noen gjør vondt mot deg, gå etter dem så hardt og ondskapsfullt som du bare kan. Som det står i Bibelen: «et øye for et øye». Vær paranoid. Jeg vet at ­dette ikke setter noen av oss i et godt lys, men la oss være realistiske. Det er fullt mulig at til og med bestekameraten din er ute etter å ta din kone eller pengene dine. Som jeg sier i hver episode av «The Apprentice»: Det er en jungel der ute. Vi er verre enn løver, de gjør det i hvert fall for maten. Vi gjør det fordi det er selve jakten som gir oss glede».

Tegneseriefigur

På innsiden av omslaget til Slik blir man rik står det at Donald J. Trump er selve definisjonen på den amerikanske suksesshistorien, der han stadig setter nye standarder for fullkommenhet».

Ordvalget minner meg om fraser man hører om religiøse ­guruer som L. Ron Hubbard eller menn med lengre skjegg, for ikke å snakke om de lovprisningene man finner av den kjære lederen i Nord-Korea.

Trump har tilsynelatende et selvbilde som matcher det meste av hva vi har sett av persondyrkelse i historien. At noen mener han framstår som en tegneserie­figur, preller bare av:

«Jeg har sett oppslag hvor jeg er blitt omtalt som en tegneserieutgave av storbyens eiendomsmogul, med den nydelige kjæresten, et privatfly, private golfbaner og en penthouseleilighet med marmorgulv og baderomseffekter i gull. Men min tegneserie er ekte. Jeg skaper min egen tegneserie, og jeg elsker å leve i den. Skal du tenke stort, tenk stort. Skal du leve, lev romslig», oppfordrer Trump.

Noe å tenke på for alle som ­lever under trange kår.

For nonner

Donald J. Trump kan kritiseres for mye, men ikke for å sette sitt lys under en skjeppe, slik det advares mot hos evangelisten Matteus i Bibelen. Ordet er igjen Trumps eget:

«Enkelte skriver at jeg er en skrytepave, men de fatter ikke poenget. Jeg tror på det jeg sier, og jeg leverer varene. Vier du livet ditt til et skaperverk, har tro på det du gjør og det du presterer er fremragende, så må du for pokker fortelle folk om det. Beskjedenhet er for nonner og terapeuter».

Få ting er viktigere for Donald Trump enn å være en vinner. I det minste framstå som en. Og skal han klare det, er han avhengig av at mange andre fyller rollene som tapere. I boken sin forteller han om en venn som var en ­bemerkelsesverdig ulykkesfugl. ­Etter et av hans mange uhell var han innlagt på ­sykehus lenge. Da han skulle kjøres hjem, ble han fraktet i ­ambulanse. På veien ble ambulansen innblandet i en spektakulær kollisjon. Trumps venn måtte kjøres tilbake til sykehuset i en annen ambulanse.

Dette skaper følgende refleksjon hos Trump:

«Hva kan jeg si? Han var kanskje bare en utrolig uheldig fyr. ­Eller kanskje han er en taper. Jeg vet at det kan høres rått ut, men la oss være ærlige: Enkelte 
­mennesker er tapere. Høyden ­tapere opererer i er så lav at de burde gå rundt i dykkerdrakter. På høydekartet befinner de seg under havnivå».

Pistol

Om noen ligger våken om natten og tenker på at klimaendringer eller atomvåpen kan sende de fleste av oss under havnivå, kan det være greit å vite hvordan Trump tenker når han selv blir truet.

Når noen holder en pistol mot han, blir han ikke skremt. Hvorfor?

Han ser på seg selv som ­avtrekkeren.

Gå til innlegget

Politisk pakkeproblem

Publisert 7 måneder siden - 399 visninger

Så står jeg der da, i det lille avlukket, og skal forhåndsstemme. Jeg lytter til den indre stemmen. Den sier ja og nei. Til alle.

Jeg blir stående og lure på hvorfor kombinasjonen av meninger er pakket slik de er i de ulike partiprogrammene.

Selv liker jeg multikultur, men likevel er jeg kritisk til at Norge importerer ideologi med klare fascistiske trekk.
Jeg er grunnleggende liberal, men jeg liker ikke frislipp av snø- og vannskutere i naturen.
Jeg er for mer bruk av sykkel, men kjenner motvilje mot å gi fra meg frihetsfølelsen det gir å kunne bruke bil.
Jeg er skeptisk til all sentraliseringen i samfunnet, men jeg skjønner ikke hvorfor en stemme i den retningen skal bli en stemme for et Norge uten ulv.
Jeg er enig i at arbeid for alle er bra, men mener løsningen er å dele på arbeidet slik at alle jobber mindre.
Jeg syns vår nåværende statsminister har utviklet seg til å bli en trygg landsmoder, men jeg er flau over hvor underdanig hun har opptrådt i forhold til kommunistene i Kina.

 

Demokrati. Jeg står der og kjenner på demokratiets kjerne: Når alle skal bli hørt, kan ingen bli hørt fullt ut.
Selv om vi har et mylder av partier i Norge – bare prøv å se det med amerikanske briller – så opplever vi likevel at partiene er for store og mangfoldige til at vi kan være enige med dem i alt. Til og med et parti som KrF, som kjemper mot sperregrensen, slites av fløyer som vil i helt ulike retninger.
Velger man å stemme på de største partiene, Arbeiderpartiet eller Høyre, må man likevel finne seg i ett ufravikelig faktum etter valget:
Ingen av dem kan danne regjering og starte arbeidet med å gjennomføre sitt program uten å samarbeide med andre.
Med andre ord: Uansett hvem man stemmer på, så vil det bli en stemme til en konstellasjon der man sannsynligvis er skeptisk til en eller flere parter.

 

Paraply. Jeg innrømmer å ha vært en lite trofast velger. Av alle de partiene jeg har valgt å stemme på, er nok stemmen min i Stortingsvalget i 2001 den mest odde. Da stemte jeg på komikerduoen Atle Antonsens og Johan Goldens Det politiske parti.
Dette partiets viktigste standpunkt var at de ikke sto for noe selv. Partiet skulle til enhver tid mene det samme som folket. De målbar en type direkte demokrati hvor medlemmene gjennom voteringer på nett skulle avgjøre hva partiets representanter skulle stemme i enhver sak. Eksempelvis: Hvis det viste seg at 75 prosent av medlemmene var mot EU og 25 prosent var for, så ville partiet med en tenkt stortingsgruppe på fire representanter la tre stemme mot og en stemme for.
Jeg antar at dette partiet er gått i glemmeboken for de fleste. Men noen husker kanskje logoen deres. Det var en paraply. Symbolet på at de dekket hele det politiske landskapet.
Inkludert meg fikk Det politiske parti 19.457 stemmer. Det utgjorde 0,8 prosent av stemmene på landsbasis. Man kan dermed si at den norske befolkningen vendte tommelen ned for ideen om direkte demokrati. De fleste skjønte vel at en stemme i den retningen ville være såkalt bortkastet. Om man da ikke skulle skrive en kommentar om det 16 år senere.

 

Diktatur. En fyr jeg kjenner har som prinsipp at han alltid prøver å stemme på et parti som ikke havner i posisjon. Hans begrunnelse: Da kan han ikke holdes medansvarlig for utviklingen i samfunnet de neste fire årene.
Ja, hva gjør man vel ikke for å beholde retten til å klage?
78 prosent av alle nordmenn deltok i forrige Stortingsvalg. Jeg antar at så godt som alle gjorde det fordi de ønsket å være med på å bestemme retningen videre for landet de bor i.
Det ligger i kortene når så mange skal bestemme at ingen vil bli helt fornøyd. Dette skiller demokratiet fra diktaturet. I sistnevnte styreform vil man i det minste finne en person som er fornøyd med de fleste beslutningene.

 

Hårreisende. Da jeg sto der i avlukket og følte meg sjakk matt over å måtte velge hva jeg støttet og svelge kameler i en og samme operasjon, så var det moro å leke med følgende tanke: Tenk om jeg kunne valgt tre saker fra hvert partiprogram og satt dem sammen til et parti helt etter mitt eget hjerte?
Det hadde nok blitt et originalt og lite parti. Mange andre velgere ville nok betraktet det som inkonsekvent i sin måte å sette sammen synspunkter på. Noen ville nok tenkt at dette partiet skulle de gjerne støttet, om det bare ikke var for ett eller to helt hårreisende standpunkter.

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rune Holt kommenterte på
Aalborg om avgangen til Listhaug
2 minutter siden / 593 visninger
Jens Tomas Anfindsen kommenterte på
På hat-tokt med barna
5 minutter siden / 314 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Kristen-universalisme i Bibelen
16 minutter siden / 548 visninger
Øyvind Holmstad kommenterte på
Plast, et miljøproblem
16 minutter siden / 6545 visninger
Rune Holt kommenterte på
POLITIKK ER RETORIKK: OM SYLVI LISTHAUG OG POLITISK DANNELSE
20 minutter siden / 200 visninger
Kersti Zweidorff kommenterte på
Aalborg om avgangen til Listhaug
rundt 1 time siden / 593 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Sort er ikke fravær av hvitt
rundt 2 timer siden / 266 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Aalborg om avgangen til Listhaug
rundt 2 timer siden / 593 visninger
Ragnar Kristoffersen kommenterte på
Rusa av Listhaug
rundt 8 timer siden / 1269 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Ut med et klynk
rundt 8 timer siden / 443 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Tro uten følelser?
rundt 8 timer siden / 1434 visninger
Les flere