Jarle Haugland

Alder: 43
  RSS

Om Jarle

Daglig leder i Tro & Medier

Følgere

En historie verdt å kjempe for

Publisert rundt 1 måned siden

Ingen historier bør stenges inne i skammens landskap. Men når historier blir fortalt, ønsker vi at mennesker skal få vite at det finnes en enda større historie de lever under. Denne historien handler om Guds uendelige kjærlighet til ethvert menneske. Uansett.

Av Jarle Haugland, daglig leder i Tro & Medier og Alexis Lundh, leder i HeltFri.net.

Hvilke historier lytter vi til og hvilke historier forteller vi? Vi omgis av historier, små og store fortellinger som utgjør livet. Noen historier utspilles i ens hverdag, mens andre historier ligger mer i bakgrunnen, som grunnfortellinger i samfunnet vi lever i. 

Foreningen FRI setter i år fokus på historie i sine PRIDE-parader og inviterer skeive til å fortelle sine historier. Vi har lest mange av historiene, de gjør inntrykk. Vi leser også historiene om hat og om vold mot mennesker som lever sitt liv annerledes enn oss. Slike fortellinger skal gjøre vondt for oss som leser dem, og nok engang passer Arnulf Øverlands ord inn: «Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv!» Vi vil gjerne være med i stemmene som står opp mot urett, vold og hat mot lhbti-personer. Hele grunntanken i vår kristne tro er ethvert menneskes uendelige verdi – og også menneskers frihet til å velge sin livskurs, uten å møte fysiske eller psykiske represalier.  

Samtidig tror vi på en historie som er bedre enn den FRI ønsker å fremme. Men historien er vanskelig å formidle gjennom en kort kommentar. For den er så dyp, bred, vid og rik at den ikke kan rommes inne i noen tekstavsnitt. Den omfavner mennesket med Guds evige kjærlighet, en historie der livet kan blomstre. Og historien er også brutalt ærlig med våre mørke sider.  

Den historien vi tror på, har rammer. Ekte frihet er ikke grenseløs. Mens FRI arbeider for fri sex, så lenge det er samtykke, vil vi hevde at deres historie binder mennesket fast i egne begjær og lyster. Friheten blomstrer kun der rammene er gode. Presten og forfatteren John Stott skrev: «Sann frihet er frihet til å være oss selv, slik Gud skapte oss og mente at vi skulle være.»  

Ta fisken, for eksempel. Fisken opplever kun full frihet i elementet vann, selv om den er fri til å hoppe opp i elementet luft.  Slik kan også mennesket bare oppleve full frihet innenfor det elementet vi er skapt til å leve i. Og hva slags element er det? John Stott hevder at det er kjærlighet vi er skapt til. Uten kjærlighet fra Gud og mennesker vil vi før eller siden tørke ut og dø. Dette viser mange historier oss. Vi kan kun oppleve full frihet så lenge vi elsker og blir elsket.  

Stott fortsetter: «Sann kjærlighet setter imidlertid opp restriksjoner for den elskende, for kjærligheten er i sitt vesen ´selv-givende´. Det fører oss til et oppsiktsvekkende kristent paradoks. Sann frihet er frihet til å være meg selv, slik Gud skapte meg og mente at jeg skulle være. Og Gud skapte meg til å elske. Men kjærlighet er å gi, det er å gi seg selv. Derfor må jeg for å være meg selv, fornekte meg selv og gi meg selv. For å være fri, må jeg tjene. For å leve, må jeg dø fra min egen selvopptatthet. For å finne meg selv, må jeg miste meg selv i kjærlighet.» 

Dette er historien vi tror på og lever for. Historien om Gud som elsker mennesket så høyt at Jesus gav sitt liv for oss. Og om at vi kalles til et liv der vi får ta imot og spre denne kjærligheten, som gir rammer som beskytter det sårbare i oss. 

Vi vil oppmuntre mennesker til å fortelle sin historie, uansett hva denne inneholder. Noen skal fortelles i offentligheten, andre til mennesker man stoler på. Ingen historier bør bli stengt inne i skammens skap. Men når historien blir fortalt, vit at det er en enda større historie over ditt liv: En historie om en Gud som elsker deg med en evig kjærlighet og som inviterer deg inn i frihetens landskap. 

Innlegget er også publisert som ukas mediekommentar hos Tro & Medier.

Gå til innlegget

NRK Super forveksler sensur med ansvar

Publisert rundt 2 måneder siden

«Vi driver ikke med sensur», svarte NRK Super etter at Julie Bergan hadde stått på MGPjr og sunget: «Shut the fuck up and get the fuck out!» Men er det sant? Foretas det ingen redaksjonelle vurderinger i NRKs barnekanal? Er det ingen grenser for hva som er greit og hva som ikke er det?

Selvsagt har NRK Super grenser. Min opplevelse av dem er at de er svært bevisste på hva de formidler til barn og har en høy kvalitet – også i de verdimessige vurderingene. Derfor var pauseinnslaget på MGPjr et feilskjær. Når skoler arbeider aktivt for å bedre språket blant elevene, fordi de vet at ordene former skolemiljøet, skulle det være unødvendig å oppleve seg motarbeidet av NRK Super og deres enorme barneshow MGPjr. 

«Vi driver ikke med sensur» er en argumentasjon jeg har møtt tidligere også. Den oppstår ofte der aktøren ikke er villig til å ta et standpunkt til hva som er rett og galt, i hvert fall ikke offentlig. Og siden begrepet «sensur» har en så negativ klang i vår viktige kamp for ytringsfrihet, godtar vi altfor lett dette argumentet. Men det er fullstendig feil. Alle driver med sensur. Det er en del av både det private og offentlige ordskiftet. Og mediene er blant de fremste til å bedrive sensur, eller redigering av innhold og redaksjonelle vurderinger.  

På mange måter er banningen på MGPjr underordnet. Det kunne vært andre ting som hadde utløst vegringen mot å sette grenser, sunn sensur. Men hendelsen fungerer som et godt eksempel på en ansvarsfraskrivelse som for enkelt får passere. For når «sensur»-kortet trekkes, fraskriver man seg i realiteten ansvar for ytringen som man har formidlet gjennom sin kanal. Og da undervurderer man sitt normative ansvar og sin rolle som påvirker. 

For når man har foretatt en vurdering, å slippe noe gjennom sensuren eller ikke, må man stå ansvarlig for denne. Slik også NRK Super må stå ansvarlig for å la «shutshut the fuck, shut the fuck, shut the fuck up and get the fuck out» runge utover Telenor Arena og ut til barn i hele landet. Det holder ikke å si at «Julie Bergan er en etablert artist som får stå for sine egne tekstvalg» og at «mange barn har nok allerede hørt denne sangen». 

Jeg tror ord preger virkeligheten. Det preger relasjoner og måten vi omgås på. Så stedet for å bidra til å lære barn å rope «fuck» til hverandre, skulle NRK Super tatt ansvar og satt en naturlig strek ved den sangen. Det er ikke sensur i negativ forstand. Det er å ta ansvar som landets største barnekanal. Gå til innlegget

En verktøykasse for karakterbygging

Publisert 4 måneder siden

Kjære sønn, I dag vil jeg gi deg to verktøy jeg vil at du skal lære deg å bruke. Ikke sånt verktøy som du kan bygge hus med. Nei, dette er verktøy som er inni hodet og hjertet ditt.

Ja, jeg vet det høres rart ut, men inni der skal du fremover bygge noe utrolig viktig. Det heter karakter. Karakter er en slags kommandosentral som bestemmer hva du synes er viktig – og som sender signaler ut til kroppen din om hvordan du skal oppføre deg. 

Jeg, for eksempel, er altfor glad i sjokolade. Min kommandosentral sier noen ganger at jeg får lov til å spise det, selv om det ikke er lørdag. Jeg trenger nok også verktøy for å bygge om karakteren min til å ikke spise sjokolade på tirsdager … 

De to verktøyene jeg vil gi deg i dag, er tilfredshet og takknemlighet. Hæ? sier du og tenker at nå tuller jeg. Man kan jo ikke bygge noe av tilfredshet og takknemlighet! Ikke det? svarer jeg og spør om du vil bli med meg en tur inn i en kommandosentral. 

Tenk deg at vi går inn i en persons karakter, som sender signaler om at han eller hun skulle vært tynnere. Eller penere – hvem nå enn det er som bestemmer hva som er pent og ikke. Eller kanskje personen ønsker seg større muskler. Tenk om karakteren, kommandosentralen, sender ut signaler til kroppen, tankene og følelsene om at det er noe galt. Man er ikke god nok. 

Det er ikke en helt usannsynlig tanke. Syv av ti ungdommer svarte på en undersøkelse som heter Ungdata 2018, at de opplever press om å se bra ut eller ha en fin kropp. Dersom du ser på YouTube, følger bloggere eller liker å se på musikkvideoer – eller reklamer, som jeg synes er gøy – er det mange som forsøker å påvirke kommandosentralen din til å sende misfornøyde signaler til deg. Du er ikke god nok, sier de. 

Deres verktøy er sammenligning og misnøye. Du har ikke nok. Du er ikke fin nok. Ikke populær nok. Bare se på de andre. De får flere likes. De er sprekere, kulere, flinkere i fotball, har flere venner. Og. Så. Videre. 

Jeg vet ikkom du har fått med deg krangelen mellom Kristin Gjelsvik og Sophie Elise. Trolig ikke, men krangelen handler om at Sophie Elise stadig fikser utseendet og opererer bort komplekser (komplekser er forresten et annet ord for at kommandosentralen peker på ting med deg du bør være skikkelig misfornøyd med). Sophie Elise ble kalt for «Norges desidert dårligste og farligste forbilde» av Gjelsvik. Jeg tror det er sant at hun ikke er et godt forbilde. Jeg håper barn bygger karakteren med andre verktøy enn dem hun bruker i bloggen sin. 

Men tenk deg at du tar en tur inn i en slik kommandosentral. Du ser at karakteren er litt skjev, ikke slik som du mener er sunt. Hvordan skal vi da bygge karakteren på en helt annen måte enn misnøye og sammenligning gjør? 

For det første: I stedet for å sammenligne deg med andre, senk skuldrene. I stedet for å streve etter å bli like god, kul eller populær som de andre, velg heller å gjøre ting som former deg slik du mener er bra. Lær nye ting. Bruk kroppen din. Vær god med andre. Bry deg. «Den største glede du kan ha, det er å gjøre andre glad», heter det. På denne veien finnes tilfredsheten. Og den bidrar til å forme valgene dine og bygge karakteren din på en god måte. 

For det andre: I stedet for å se på alt du mangler, lær deg å se ting du har, ting du er glad for. Familie, venner, mat hver dag, skole, en Gud som elsker deg, hobbyer, katten – eller Løve, som sover i senga di hver natt. Hver kveld når du legger deg, finn fem ting du er takknemlig for, og takk Gud for dem. På denne veien vil du fylles med takknemlighet, som er et verktøy som bygger en sunn karakter. 

For lenge, lenge siden var det en mann som skrev en salme, eller et dikt. Det begynner slik: «Herren er min hyrde, jeg mangler ingenting.» Jeg tror han hadde akkurat samme verktøy som jeg vil gi deg i dag. 

Du vil også trenge flere verktøy enn disse to. I tillegg vil du ha behov for mennesker rundt deg som hjelper deg å bygge. Måten du bygger på, er gjennom valgene du tar hver dag – både store og små valg. Jo flere ganger du velger det gode, jo mer bygger du en sterk og sunn karakter. 

Og du, kan du minne mamma og pappa på at vi også må lære oss å bruke verktøyene tilfredshet og takknemlighet? For ingenting er mer kraftfullt enn når vi bruker dem sammen. 

Innlegget ble først publisert som ukas mediekommentar på troogmedier.no.

Gå til innlegget

Sex med humanistisk underskudd

Publisert 4 måneder siden

Det er ikke overraskende at et så potent tema som sex blir et nyttig redskap i ulike kommersielle øyemed.

En ny runde med Ex on the Beach er klar, og vi står parat til å bli tildelt våre roller i Discoverys pr-plan. Tabloidpressen stiller opp med mikrofonstativ, blottet for kritisk journalistikk. Vi i kristenfolket kjenner blodtrykket stige og kvesser pennene for å sende inn klagebrev. TV-titterne tripper av glede over å se hvor langt folk er villige til å gå foran kamera, hvor drøyt det kan bli. Deltakerne er yre over den nye kjendisstatusen som blinker like der fremme. Og Discovery er klar for å trekke i trådene for at dette kan bli nok en kommersiell suksess for kanalen.


Skremmende, underfull

Men før vi setter i gang: Kan vi se litt nærmere på seriens hovedtema, sex?

«Jeg er skapt på skremmende, underfull vis», sier David i en av Bibelens salmer. Og et sentralt element i dette underfulle skaperverket - eller hos mennesket, om du ikke tror på en skaper - er de seksuelle følelsene, som fører mennesker opp på de høyeste høyder og ned i de mørkeste dyp. De knytter sammen og de ødelegger. De befinner seg i utgangspunktet på innsiden av oss, som de næreste, mest intime følelsene. Men når tiden er inne, får de sitt uttrykk i møte med den andre. Forhåpentlig ønsket. Noen ganger dessverre dypt uønsket.

Sex er komplisert. Vakkert og vondt. Nydelig og smertefullt. Levende og dødbringende.

Det er ikke overraskende at et så potent (!) tema blir et nyttig redskap i ulike kommersielle øyemed. Prostitusjon er visstnok verdens eldste yrke, og i dagens hverdag - full av skjermer – er sex en sikker vinner for oppmerksomhet, sjokk-effekt og inntjening. Unge mennesker vet at færre klær er veien til flere likes. Og 20 prosent av alle 15-årige jenter har delt nakenbilde av seg selv sist år, ifølge en Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse fra 2018.


Reduseres til et salgsredskap

Er det egentlig et problem? Det kommer an på hva målet med livet er. Hvis det er det gode liv i det lange løp, ikke bare kortvarige nytelser, er svaret ja. Det er et problem når sex reduseres til et salgsredskap, når andre mennesker reduseres til objekt for nytelse eller profitt. Mennesket er mer verdt enn det. Når Bibelens forfattere ser på mennesket og skal definere det, sier den at vi er skapt i Guds bilde, satt «lite lavere enn Gud», med verdighet og verdi. Også som rikt seksuelle vesener. Og med på veien, som rammeverk for at den gode seksualiteten skal blomstre, setter Gud gjerder opp. For å beskytte mot uønskede inntrengere. Og for å beskytte mot at det seksuelle livet forviller seg utenfor det landskapet hvor det gode livet vokser. Gjerdene kan kalles for dyder, om du vil. Eller moralske verdier. De klassiske dydene, kyskhet, barmhjertighet, måtehold, innsatsvilje, tålmodighet, velvilje og ydmykhet, er et godt sted å være for den gode seksualiteten og for et liv som løfter mennesker opp. Andre og seg selv.

Pornografien og den grenseløse seksualiseringen gjør det motsatte. River ned verdigheten. Dehumaniserer mennesket. Og dydene har man kassert som avdankede lenker fra den mørke kristenhet.

Avdød pater Arnfinn Haram skrev en gang i en anmeldelse av Cupidos 75-års jubileumsskrift: «Når 'det naturlege' blir lausrive frå dygdene, er vegen kort til menneskeleg rovdrift både på seg sjølv og andre.»


Hedonistiske holdning

Han kritiserer den hedonistiske holdning om at dyder er for den ulykkelige, mens gleden finnes i det grenseløse. Er vi så endimensjonale, spør Haram, og fortsetter: «Er det ikkje heller slik at den sanselege nytinga har ei uro i seg, noko som søkjer ut over sansinga? Eller som nettopp gjev sansinga intensitet som ei menneskeleg oppleving? Har ikkje moderne psykologi kritisert det einsidige synet på driftene som den djupaste, menneskelege drivkrafta?  Er det ikkje eigentleg lengten etter fullstendig fellesskap, forståing og aksept som er det inste i oss? Det kroppslege er ein del av dette, men er ikkje alt. Pornografi, også den mjuke varianten er seksualitet med humanistisk underskot.»

Er det ikke nettopp dette vi møter i programmer som Ex on the Beach? Et humanistisk underskudd – der nei ikke nødvendigvis betyr nei. Der man overgår hverandre i å fortelle hvor deilig, drøy og kåt man er. Og der homofile Andreas nå kan melde at han har en plan om hvordan han skal få de heterofile guttene til sengs. De må bare være åpensinnede og ha alkohol i blodet. Og slik rydder man slike ubetydelige hindre av veien; dersom man ikke vil, er det bare å tilføre nok sprit.

Skapt på skremmende, underfull vis. Dehumanisert på skremmende effektivt vis.


Sette foten ned

Er det noen voksne hjemme i Discovery? Er det noen der som ønsker å bidra til det gode liv, som kan sette foten ned og si at dette er destruktivt, for deltakere og seere? De reduserer sex til noe mye, mye mindre enn det er ment å være. De fjerner all mystikk, spenning og seksuell rikdom, gjør sex til en forbruksvare og med det gjør oss som mennesker mindre enn vi er ment å være. Og reduserer livets utfoldelse.

Jeg tror ikke på protestaksjoner, for varig endring må skje innenfra. Godheten kan ikke tvinges på andre utenfra. Så serien blir sikkert sendt, selv om jeg inderlig håper kanalen stopper eventuelle overgrep av mennesker i sterkt beruset tilstand. Men jeg har et lite håp om at vi andre kan snakke opp seksualiteten, og innse at det er i de langvarige forholdene sex hører hjemme for å blomstre. I trofasthet, tillit, tilhørighet og kjærlighet.

Gå til innlegget

Jeg ønsker meg en abortsamtale med sannhet og kjærlighet, argumenter og omsorg, tydelighet og lydhørhet. Men når frontene er sterke og virkelighetsoppfatningene fullstendig ulike, blir det svært krevende.

I et seminar jeg var på for en stund siden, underviste Hans-Christian Vadseth fra First House om rollene mediene tildeler aktører i en nyhetssak. I pressens historiefortelling fines det stort sett alltid en skurk, et offer, en helt og en ekspert. Dette definerer forståelsen av rett og galt, styrer vinkling og valg av intervjuobjekter – og styrer publikums sympatier og antipatier.  

Jeg tror denne dynamikken er viktig for å forstå de steile frontene vi opplever i spørsmålet om abort, som har vært sentralt i mediebildet den siste tiden. For her finnes det to fullstendig ulike historier.  

Rådende historien. 

På den ene siden er offeret kvinnen, mer spesifikt: den uønsket gravide kvinnen, som står i fare for å måtte bære frem barnet. Skurkene er alle som er mot abort og som på ulike måter truer dagens abortlov, gjerne religiøse – og helst såkalt kristenkonservative. Heltene er dem som står på barrikadene for å kjempe for kvinnens rett til å bestemme over egen kropp, som står opp mot det de mener er urett og slåss for frihet. Og valg av eksperter styres av hvem som bekrefter denne virkelighetsforståelsen. Dette er den rådende historien i offentligheten. 

På den andre siden ser bildet annerledes ut. Her er det to ofre: først det ufødte barnet, som er uten rettsvern de 12 første ukene, og deretter har et gradert rettsvern også i flere uker etter dette. Deretter er offeret den gravide kvinnen, men ikke av samme grunn som i den første historien. Her er kvinnen offer fordi hun lever i et samfunn der man overlates til seg selv i et så stort spørsmål som abort. På Verdidebatt problematiserer prest Kathrine Tallaksen Skjerdal tanken om at det beste for kvinnen er fri abort: «Når hun står der, 20-åringen, og kjæresten ikke vil ta ansvar for det barnet de har laget sammen: «Du kan jo bare ta abort,» hvem er det da abortloven gir makt til? Når 16-åringen er i tvil om hun vil ligge med den pågående eldre gutten og han med myk stemme avviser at en eventuell graviditet er et problem – hvem er det da abortloven gir makt til?» 

Skurken. 

I denne mediefortellingen er skurkene abortforkjemperne, de som er heltene i den andre fortellingen. Mens heltene er dem som jobber for å beskytte det ufødte barnet og redde et liv, samtidig som de ivaretar mor. Heltene er altså de samme aktørene som er skurker i den andre fortellingen.  

Vi står med andre ord i en situasjon der det er fullstendig motsetning mellom hvem som oppleves som helt og skurk. Når Sigrid Bonde Tusvik og hennes venner står med kostymer fra The Handmaid’s Tale, er det med en overbevisning om at de står i den gode kamp mot undertrykkere, skurker som vil ødelegge kvinners liv. Og når tilsvarende sterke stemmer kritiserer Bonde Tusvik, er overbevisningen like sterk om at det er de som kjemper for den svake, nemlig det ufødte barnet.  

Hvordan skal vi møtes her? Biskopene har nettopp gjort et forsøk gjennom sin abortuttalelse fra 15.februar. Intensjonen er svært god, å legge til rette for en bedre dialog. Men fra mange som mener at abort er å ta liv, fremstår uttalelsen svak og utydelig. Er kirken nå for dagens abortlov? Oslo-biskop Kari Veiteberg uttaler ifølge Dagen at «fleire av oss synes dagens abortlov er eit gode». Men hva med abort da? Er det også et gode, en moralsk riktig handling? De uttaler jo at «et samfunn med legal adgang til abort er et bedre samfunn enn et samfunn uten slik adgang». Jeg tror jeg forstår hva de sikter til, men er det udelt riktig at dette «fremmer helse, sikkerhet og trygghet for kvinner»? I den første og rådende samfunnsfortellingen stemmer dette godt. Kvinnen er offeret, og kirken går inn i rollen som den angrende skurken. I den andre fortellingen er dette mer problematisk, om det å ta liv blir fremstilt som et gode og en vei til helse, sikkerhet og trygghet for kvinner. 

Fremstår svakt. 

For oss som tror på menneskets ukrenkelige verdi fra unnfangelsen, fremstår dette svakt, forvirrende og utydelig. Tydelige ståsted trenger ikke bidra til polarisering eller hindre dialog. Tvert imot er det enklere å forholde seg til noen som har ryggrad og konturer å forholde seg til. Om to fullstendig ulike virkelighetsforståelser skal møtes, er ikke løsningen å viske ut grensene og sine ståsted. Nei, vi trenger arenaer der vi lytter, gir hverandre tid til å forklare og lytter nok til å forstå – selv om man ikke er enig. Vi trenger at de gode argumentene får lov til å komme til orde, med innestemme, respekt og saklighet. The Handmaid’s Tale-stuntet var glimrende, PR-messig. Men det bidrar ikke til forståelse og en god vei videre, for usakligheten var så stor og ropene var så høye at det stopper all videre samtale. Biskopenes brev hadde en god intensjon og respektfull tone. Men uklarheten var så stor at det var vanskelig å vite hva de egentlig står for, innerst inne. Forvirring er et dårlig sted å starte en samtale fra. 

Jeg ønsker meg altså en abortsamtale med sannhet og kjærlighet, argumenter og omsorg, tydelighet og lydhørhet. Og her har mediene et stort ansvar for å ikke dyrke konflikter og bidra til polarisering. Til det er spørsmålet om abort for viktig – uansett hvilken historie man tror på.  


Innlegget er ukas mediekommentar fra Tro & Medier.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
28 dager siden / 8510 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
29 dager siden / 6425 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
23 dager siden / 3396 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 2852 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
18 dager siden / 2691 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
26 dager siden / 2191 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
14 dager siden / 2016 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
12 dager siden / 1775 visninger
Om Gud vil
av
Vårt Land
1 dag siden / 1741 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
16 dager siden / 1736 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere