Verdidebatt

Evangeliet og Kjøleskapet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mandag var jeg å kjøpte meg nytt kjøleskap. Full av iver etter å ta i bruk arvtageren til det som "tok kvelden" søndag ettermiddag, satte jeg det på plass og begynte å lese i bruksanvisningen.

Samtidig tenkte jeg "hvor vanskelig kan et kjøleskap være? er det ikke bare å sette i kontakten å sette på plass maten?". Bruksanvisningen inneholdt som jeg antok en hel del åpenbarte sannheter,  men så kom jeg til et avsnitt som overasket meg.

Jeg siterer "Dette apparatet er ikke beregnet på å bli brukt av personer (inkludert barn) med reduserte fysiske, åndelige eller mentale evner eller som mangler erfaring og kunnskaper om bruken, dersom de ikke holdes under oppsikt eller har fått opplæring i bruken av en person som er ansvarlig for deres sikkerhet".

Kristenlivet kan for utenforstående, og også kristne selv, oppleves som en haug med "må". Man må lese Bibelen, man må gå på Gudstjenester, man må be, man må unngå å banne, man skal ha en god sexualmoral, man skal... skal ikke...

En kristen bror nevnte nylig at han hadde problemer med en strofe i sangen "Navnet Jesus".  - Navnet jesus MÅ jeg elske. - Jeg må jo ikke det innvendte han. Det er jo helt frivillig, noe han vil og ikke noe han må.

Ivrig kommer jeg sangens forfatter i forsvar og sier at det er "frivillighetens må", sammenlignbart med når en far er borte fra sine barn på et lengre jobboppdrag og bare "må hjem". Ingen tvinger ham fysisk, men kjærligheten til barna driver ham like hardt som et hvilket som helst juridisk "må".

Guds kjærlighet til menneskene var så stor at han måtte ofre sin egen Sønn for å gi oss en åpen dør til frelse. Ingen andre enn Gud selv tvang ham til dette, men det ble like vell et MÅ.

Ved å gjøre det  åpnet ham en vei til frelse, som er enklere enn å bruke et kjøleskap. Her er vi velkommne alle, uanset hvor reduserte vi er fysisk, åndelig og mentalt.

Rom 5:8 - Men Gud viser sin kjærlighet til oss ved at Kristus døde for oss mens vi ennå var syndere. 

Jeg har derfor den gleden å si, at om du til og med er så redusert at du ikke kan bruke et kjøleskap, så er likevel Himmelens dør åpen for deg.

All kristenlivets "må" er slike "kjærlighets må" drevet av kjærlighet tilbake til Jesus. Om apostlenes misjonsgjerninger sier Paulus:

2Kor 5:14f
 14 For Kristi kjærlighet tvinger oss, og så har vi gjort det klart for oss: Når én er død for alle, så har de alle dødd.
 15 Og han døde for alle, for at de som lever, ikke lenger skal leve for seg selv, men for ham som døde og oppstod for dem.

Så la oss da gjøre slik oppfordringen er til menigheten til Efesus i Åpenbaringsboken, huske på "den første kjærlighet" slik at alle de gjerninger vi gjør som kristne ikke framstår for oss selv og andre som "tvangs - må", men som "kjærlighets må". Og kanskje skal du til og med slutte med noe av det du fyller ditt kristenliv med, og bare sitte ved Jesu føtter for en stund.

Luk 10:41f
 41 Men Herren svarte og sa til henne: Marta, Marta! Du gjør deg strev og uro med mange ting.
 42 Men ett er nødvendig. Maria har valgt den gode del, som ikke skal bli tatt fra henne.

Så velger jeg personlig å også ha en evangeliskt tilnærming til kjøleskapets bruksanvisning: når det står beskrevet hvilken hylle som er best for ost, og hvilken som er best for kjøtt, så stoler jeg på at "skaperen" av kjøleskapet vet best, og vil mitt beste, og søker å følge rådene så langt det går. Men i motsetning til at osten blir hard om hard og ubrukelig om jeg lagrer den feil, så vet jeg at Guds nåde er ny, hver en morgen.

Klag 3:22f
 22 Herrens miskunn er det at det ikke er forbi med oss. Hans barmhjertighet har ennå ikke tatt slutt.  23 Den er ny hver morgen, din trofasthet er stor.

Ha en strålende dag :)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt