Verdidebatt

Livskraftige samfunn

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er samfunnet vårt livskraftig, når det er behov for flere jordkloder dersom alle skulle levd som oss, når vi importerer halvparten av maten vi spiser, når økonomien vår baserer seg på olje selv om vi vet at klimaendringene vil ta livet av millioner ? Et økologisk og sosialt bærektaftig samfunn er livskraftig. Ikke-økologiske samfunn, og samfunn som ikke er sosialt bærekraftige, er ikke livskraftige. - De har knapt livets rett. Vi trenger derfor politisk vilje til å bygge livskraftige lokalsamfunn.

Norge og resten av verden trenger tiltak som støtter oppunder en bærekraftig livsstil. Dette innebærer f.eks å stimulere til bærekraftig næringsutvikling i bygd og by, arbeidsplasser der folk bor, miljøvennlige kollektivtilbud, og tilrettelegging for et rikt kulturliv fremfor materielt forbruk.

Måten vi innretter økonomien på er avgjørende for hva som er mulig å få til på de fleste politiske områder. Når livsgrunnlaget vårt nå trues, skjer det med argumenter fra økonomien. Å nærme seg en grønn samfunnsøkonomi, i Norge som i andre deler av verden, er derfor en hovedutfordring De Grønne kjemper for.

Jeg vil ha politiske samarbeidspartnere som har modig omtanke for våre etterkommere: Samarbeidet skal vise handlekraft.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt