Verdidebatt

Hanne Nabintu Herland tar feil om Sex.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tenkte jeg skulle ta for meg noen sitater fra siste ukenes utsagn, fra den etterhvert godt profiletere religionshistorikeren Hanne Nabintu Herland. Av ryddighets hensyn gjengir jeg sitatene innledningshvis, og komenterer dem samlet nedenfor.

Hanne Nabintu Herland maner til et moralsk oppgjør. "- Parforhold går i oppløsning, halvparten skiller seg, barn fødes utenfor ekteskap, det er greit å lyve når man føler for det. Vi er så vant til fri tilgang på sex, at når vi fyller 30, har mange hatt så mange seksualpartnere at vi ikke er i stand til å stifte familie og holde oss til én mann. Folk har så lite ryggrad i dag at de ikke klarer å si nei til en tilfeldig mann på et julebord. Kvinner dolker sine menn i ryggen og er utro, de dolker venninnene sine i ryggen og har sex med mennene deres. Det er på tide med en moralsk opprustning" - Sitat fra http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article1339584.ece . En smule satt på spissen, men det er ikke vanskelig å være enig i diagnosen på samfunnet.

Løsningen hun maner til synes i første omgang riktig så "kristelig". - Vi skal ikke fjerne sexen og begjæret, men vi skal få den inn i ekteskapet,

"- Jeg mener norske kvinner er for raske til å nekte mannen sex. Det forventes at mannen må gjøre husarbeid - og dersom han ikke ser støv i krokene, så skal han nektes sex. Disse metodene er for harde - kjønnene blir ikke venner av den slags hardhet mot hverandre, sier hun." -http://www.dagenmagazinet.no/Nyheter/Samfunn/tabid/248/Default.aspx?articleView=true&ModuleId=61752 (1)

"– Vær stolt av å lage god mat, pynt deg litt, server mannen din med glede og tilfredsstill ham seksuelt. Kvinner hadde vært langt lurere dersom de brukte sex som et middel til konfliktløsning. Vi ville fått mange flere tilfredse parforhold. " http://www.vl.no/samfunn/article4401077.ece (2)

Det kan være interesangt å spørre, er dagens samfunn så mye værre enn tidligere tilstander? Jeg er fristet til å påstå at så ikke er tilfelle. - Når Gud gav Moseloven var det til et samfunn hvor Gud så det som nødvendig å rydde kraftig opp i sexualmoralen, jamf. 3. Mosebok 18 som er særdeles detaljert i retningslinjene for hvem det ikke er greit å ha sexuelt samvær med. Blandt annet nevnes en rekke forskjellige nær-slekt forhold som fordømmes. Det vitner om at Incest var "normalt", og måtte ryddes opp i. Også sex mellom mennesker og dyr var det nødvendig for Gud å stadfeste som noe som er "motbydelig". - se 3.mos 18.23

I NT tid leser vi i 1. Korinterbrev om at det i menigheten finnes personer som begår hor, "og det i en form som ikke engang hedningene tåler, nemlig at en mann lever med sin fars kone." . 1.Kor 5.1

Vi mennesker er altså oss selv like, og Forkynneren får rett i at det er "Intet nytt under solen".

Mer kjent enn H.N. Herland er forhåpentlighvis Paulus, og også han anbefaler ekteskapet som løsning. - Begjæret betraktes som naturlig nok, men det skal få sitt utløp innenfor rene og sunne rammer. ..."dersom de ikke kan være avholdende, må de gifte seg. For det er bedre å gifte seg enn å brenne av begjær" 1.Kor7.9

"... for å unngå hor skal hver mann ha sin kone og hver kvinne sin ektemann". 1.Kor. 7.2

Sitatene fra Herland ovenfor kan synes å samsvare med Paulus, i det han sier: 1.kor.7 4-5: " 4 Kvinnen rår ikke over sin egen kropp, det gjør mannen. På samme måte rår ikke mannen over sin egen kropp, det gjør kvinnen. 5 Dere skal ikke nekte hverandre samliv hvis dere ikke er blitt enige om det for en tid, for å leve i bønn. Kom så sammen igjen, for at ikke Satan skal sette avholdenheten deres på prøve"

Samtidig finner jeg et svært negativt syn på mannen i Herlands utsagn. Selv om jeg i dag, som singel, handler inn, lager mat, vasker klær og vasker hus, så vil jeg angivelig ikke klare å se slike behov lengre den dagen jeg blir gift. Tvert i mot, vil jeg da være så lat, at for å få meg til å gjøre slikt må "kvinnen" nekte meg sex. For det er et språk vi menn, i følge Herland, forstår. - Og slik gjør vistnok mange kvinner. - (jamf. (1) ovenfor).

Nå var dette utsagnet ment fra Herland til andre kvinner, og ikke til meg som mann. Hun sier også at slik "sexnekt" er noe kvinnene må slutte med. Det forbedrer dog ikke mannsynet, på at vi menn er noen dumme dyr som lar oss diktere av kvinnes forføring eller mangel på sådan. Tvert i mot når hun i det siste sitatet jeg limte inn (jamf. (2) ovenfor) oppfordrer kvinnene til å bruke sex som et middel til konfliktløsning, da kan jeg ikke annet enn å føle meg som mann dømt. - Jeg er altså så dum, at om det er en konflikt i et forhold, så lar jeg meg forføre bort fra mine meninger ved at kvinne spriker med beina. ?

(Og sier hun ikke dermed en smule i mot seg selv? "kvinnen" skal ikke bruke sexnekt som straff. Men oppfordres til å "belønne" med sex for å løse konflikter. Er ikke det egentlig samme sak, men med et om mulig enda mere spekulativt fortegn?)

Nå er jeg singel, og har aldri vært gift. Så stort mye om ekteskap vet jeg vell strengt tatt ikke. Men om noen "kandidater" leser dette, så kan jeg med en gang poengtere, at jeg ikke ønsker ei kone som "ligger seg ut av" konflikter. - Er det noe uoppgjort i forholdet så ønsker jeg at sakens fakta kommer fram, diskuteres, og avgjøres. Jeg ønsker ikke å bli sett på som et sexdyr, som kan "ligges bort" fra mine meninger om alt fra soffatrekk til bilmerke, eller hvor ferien skal gå.

Samtidig opplever jeg, at selv om Paulus poengterer sexens tilstedeværelse i ekteskapet, og mannens "eierskap" over kvinnens kropp, like mye som Herland gjør, så har han samtidig et "likestillings" prinsipp på plass. Han poengterer nemlig "PÅ SAMME MÅTE rår ikke mannen over sin egen kropp, det gjør kvinnen."

Hos Paulus er Sex en gjensidig sak. Ikke noe den ene gjør for å få overtak over den andre. - Salomos høysang er full av klisjeaktige formuleringer, erotisk ladete så det holder, men samtidig formulert slik at sexen framstår i en innpaktning av romantikk og kjærlighet. - Og noe helt annet enn "et middel til konfliktløsning".

Herland maner til et moralsk oppgjør. Men er det moralsk å redusere sex til "et middel til konfliktløsning?"

Nei, sex er noe helt annet enn et usselt "trumkort" i en diskusjon. Det er en kjærlighetshandling som gjøres "med", ikke "mot".

Og fra Kjærlighetens høysang (1.Kor 13.) tar jeg med:

4 Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig,
  den misunner ikke, skryter ikke, er ikke hovmodig.
   
  5 Kjærligheten krenker ikke, søker ikke sitt eget,
  er ikke oppfarende og gjemmer ikke på det onde.
   
  6 Den gleder seg ikke over urett,
  men har sin glede i sannheten.
   
  7 Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt

Når Herland oppfordrer kvinner til  å bruke sex som et "middel til konfliktløsning" er hun i direkte opposisjon til Bibelens kjærlighets ideal og sexualmoral. I det hun oppfordrer til å "søke sitt eget". Og jeg klarer ikke å se at "å søke sitt eget" innen et ekteskap er noe mere høyverdig enn å "søke sitt eget" utenfor ekteskapet.

- Jeg vil tvert i mot si, at om den kvinnen jeg en gang blir gift med, fristes til å bruke sexnekt som en  straffehandling mot meg, ja så skal jeg i kjærlighet "utholde alt". Også får jeg finne utav hva konfliktens kjerne er, og tålmodig rydde og tørke støv om det så er det som skal til. - Det burde uanset ikke bli så vanskelig, jeg gjør jo 100% av husarbeidet selv nå når jeg er enslig. Hvorfor skulle det bli så mye vanskeligere å gjøre 50% av det når jeg blir gift?

Forøvrig vil jeg anbefale H.N. Herland, og hvem som helst andre, til å lese boken "kjærlighetens fem språk". http://www.lundeforlag.no/bok.cfm?id=1425 , der vil hun kunne finne at Physical Touch (derunder, men ikke begrenset til, sex) kun er en av mange måter å vise kjærlighet på. Og at et fungerende parforhold avhenger av at man kan kommunisere med/på partnerens "kjærlighetspråk".

I mitt tilfelle skårer "Acts of Service" og "Quality Time" høyere enn "Physical Touch". Så mulig derfor jeg protesterer mot H.N. Herlands "sex-syn". - Uanset føler jeg hun snakker mot seg selv og sporer av i sin iver etter å "sette ting på spissen".

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt