Verdidebatt

Vårt land, Aano og stemmedata

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvorfor vil ikke vårt land gi ut stemmedata så vi kan få se selv? Greit nok, Aano fikk flest førstestemmer, og han fikk flest "om man summerer første, andre og tredjestemmer" men det er ikke nødvendigvis slik en teller.

En kan bruke Bordas metode, f.eks. Da gir en for hver stemmeseddel null poeng til den som var sist, ett til den som var nest sist, to til den neste osv. Er det dette VL mener når de snakker om å "summere første, andre og tredjestemmer"?

Bordas metode er problematisk. Hvis det er flere svært like kandidater, vil de bli favorisert av denne tellemåten. Hvis det for eksempel nomineres syv liberale kandidater og en konservativ, vil alle som har den konservative som favoritt fortsatt bli nødt til å gi 6+5+4+3+2+1 poeng til liberale kandidater, mot 7 til sin favoritt. De liberale kan derimot slippe unna med å gi 0 poeng til den konservative, og alle poengene til folk de liker.

(Dette var mer eller mindre situasjonen i Oslo sist det var bispevalg der: Telte man med bordas metode, var det IKKE Kvarme som vant, og det ville vært svært overraskende også)

Dersom en bare teller førstestemmer, får en motsatt problem: nominasjonskomiteen kan like lett manipulere denne, men da er det dem som har mange like kandidater som lider. Hvis de nominerte 7 konservative og en liberal, ville alle liberale stemme på den samme, mens de konservative "splittet" sin stemme over syv kandidater.

Det beste ville vært å bruke en variant av Condorcets metode. Da går man gjennom kandidatene parvis, og later som om avstemningen var mellom bare de to. Når det er en kandidat som vinner alle sine sammenligninger, er han vinneren.

Kan ikke vårt land i det minste gi oss antall første, andre og tredjestemmer for alle kandidatene, istedet for å bare oppsummere det for oss?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt